Verden

To astronauter på vei til nytt «himmelpalass». Blir Kina romforskningens enehersker?

Beijing (AFTENPOSTEN) Oppskytingen av Shenzhou 11 vitner om Kinas planer om bemannede romferder til Månen eller Mars.

Bæreraketten Den lange marsjen- 2F tar av fra utskytningssenteret i Jiuquan i Gobi-ørkenen med det bemannede Shenzhou 11-romskipet. Li Gang / TT / NTB Scanpix

 • Jørgen Lohne

Romfarerne startet sin reise ut i verdensrommet fra utskytningssenteret Jiuquan i Nord-Kina klokken 07.30 (01.30 norsk tid) mandag.

De kinesiske romfarerne Jing Haipeng (t.v) og Chen Dong gjør honnør før de går ombord i Shenzhou 11. CHINA DAILY / X01745

Veteranen Jing Haipeng (49) er dermed nå ute på sin tredje reise i rommet, denne gang sammen med kollega Chen Dong (37).

De to taikonautene, som kineserne kaller sine astronauter, skal på Kinas 6. bemannede romferd nå frem til rom-laboratoriet Tiangong 2 onsdag denne uken. Jing og Chen skal deretter tilbringe 30 dager i verdensrommet. Dette blir kinesisk rekord, og dobbelt så lang tid som taikonautene på Shenzhou 10 arbeidet på Tiangong 1, skriver The Verge.

Så vel den pågående som flere av Kinas tidligere rom-ekspedisjoner blir av eksperter sett som tegn på at den asiatiske stormakten har ambisjoner om å foreta bemannede romferder til Månen eller Mars, ifølge BBC.

For snart tre år siden kunne kineserne stolt feire at det ubemannede fartøyet Chang’e -3 foretok den første myke månelanding på 37 år og sendte månebilen Yutu (Jade-kaninen) ut på tokt.

 • Flere hundre millioner fulgte landingen direkte: Jubel over måneferd

Godt forberedt, ifølge sjefen

– Selv om jobben er utfordrende, risikabel og farlig, er det ingenting i verden jeg heller ville gjøre enn dette, uttalte Jing Haipeng til China Daily før han gikk ombord i Shenzhou 11 mandag morgen:

– Vi har forbedret vår kompetanse når det gjelder katastrofeberedskap, førstehjelp og eksperimenter i rommet.

Den erfarne sjefen for ekspedisjonen kommer til å feier sin 50-års fødselsdag i løpet av den perioden han og kollega Chen er på jobb i Tiangong 2.

Himmelpalass skal bygges bit for bit

Det første Tiangong, som betyr Det himmelske palass, ble satt ut av drift tidligere i år etter å ha hatt besøk av i alt tre raketter. Ifølge The Verge vil restene av det uvirksomme laboratoriet falle til Jorden i løpet av neste år.

Tiangong 2, som før det ble skutt ut i verdensrommet 15. september hadde en vekt på 8,6 tonn, skal etter planen utvides betydelig i løpet av de nærmeste årene.

Påbyggingsmoduler vil bli fraktet ut til det nye himmelpalasset, som skal være i full virksomhet i løpet av 2022.

Eneste land med permanent romstasjon?

Men ifølge CNN er både Tiangong 1 og 2 bare prototyper for Kinas endelige mål: En permanent 20 tonns romstasjon som er ventet å være klar til omfattende virksomhet i rommet en gang etter 2020.

Det er ventet at den kinesiske stasjonen kommer i bane nettopp når USA-ledede ISS (International Space Station) går ut av virksomhet. Dermed kan Kina bli det eneste land med konstant nærvær i verdensrommet.

Siden 2011 har Kongressen i Washington nektet den statlige amerikanske romfartsorganisasjonen NASA å ha kontakt med Kinas romprogram.

Europeiske astronauter, derimot, skal allerede være godt i gang med å lære seg kinesisk, melder CNN.

facebook.com/jorgenlohne

twitter.com/JorgenLohne

jl@ap.noVi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. ISS
 2. Kina
 3. NASA

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kinesisk romstasjon brant opp i atmosfæren

 2. VERDEN

  Denne romstasjonen veier 8,5 tonn og er på full fart mot jorden

 3. VERDEN

  Tre astronauter klare til avreise

 4. VERDEN

  Om tre uker reiser de til verdensrommet

 5. VERDEN

  Russland og Kina murrer mot USAs gruveplaner på Månen

 6. VERDEN

  USA vant kappløpet til månen for 50 år siden. Nå vil putin ha revansje.