Verden

USA bryter Syria-kontakt med Russland

USA vil bryte sin bilaterale kontakt med Russland om Syria, opplyser landets utenriksdepartement.

Russland utenriksminister Sergej Lavrov (til venstre) og USAs utenriksminister John Kerry har ved en rekke anledning møttes i forsøket på å få til en fredelig avtale for Syria. Nå smuldrer kontakten bort.
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef
 • NTB

Årsaken skal være at Russland «ikke følger opp sine forpliktelser», melder Reuters.

Disse forpliktelsene går blant annet på at man skal forsøke å få til våpenhvile igjen og at man skal jobbe for å få levert humanitær hjelp til de beleirede byene i Syria, skriver AFP.

– Dette er ikke en beslutning vi tar lett på, sier talsmannen John Kirby, som anklager Russland og syriske regjeringsstyrker for å ha trappet opp angrepene mot sivile mål.

USAs utenriksminister John Kerry truet med at dette kunne bli en konsekvens forrige uke.

– De har intensivert angrepene mot sivile områder, og de har målrettet angrep mot kritisk infrastruktur som sykehus. De har hindret humanitær hjelp fra å nå sivile i nød, sier Kirby.

Dødstallene stiger

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er nærmere 400 sivile drept i og rundt Syrias største by Aleppo siden den forrige våpenhvilen brøt sammen for to uker siden. Blant de drepte skal det ha vært minst 72 barn.

Syriske regjeringsstyrker, støttet av russiske kampfly, innledet en offensiv mot de opprørskontrollerte delene av Aleppo 22. september.

Sivilbefolkningen i Aleppo utsettes for enorme lidelser som følge av luftangrepene mot byen. Mange av disse rammer sykehus.

Det russiske nyhetsbyrået TASS gjengir utspill fra en talsperson for russisk UD, som bekrefter at all Syria-relatert militær kontakt mellom landene har opphørt, men understreker samtidig at det fremdeles blir gjort forsøk på å få til en våpenhvile.

Planla militært samarbeid

Som følge av at USA bryter Syria-kontakten med Russland trekker de tilbake personell som ble sendt til landet, skriver AP. De skulle etablere et felles senter for militært samarbeid og etterretning sammen med russerne hvis våpenhvilen hadde vedvart.

USA vil imidlertid fortsatt kommunisere med russerne i forbindelse med antiterrorarbeidet, ifølge det amerikanske nyhetsbyrået.

Russerne: Prøver å flytte ansvaret

Russerne mener imidlertid at USA kutter kontakten for at de selv ikke klarer å overholde avtalen de to landene har, og at utspillene fra USA er et forsøk på å legge skylden over på russerne, skriver det russiske statlige nyhetsbyrået Ria.

Noe av det russerne trekker frem er at amerikanerne skal ha nektet å påvirke opprørsstyrker til å overholde avtalen de hadde om at regjeringsstyrker og opposisjonsstyrker skal ha lik avstand til Castelloveien, sier Maria Zakharova fra det russiske utenriksdepartementet.

Castelloveien har i perioder vært den eneste veien som opprørerne har kunnet bruke for å få varer og folk inn og ut til de opprørskontrollerte delene av Aleppo. Når regjeringsstyrker har kontrollert denne veien har det vært umulig å få varer inn i denne delen av byen.

Trekker seg fra atomavtale

I løpet av mandagen har også den russiske presidenten Vladimir Putin varslet at han trekker seg fra en atomavtale med USA.

Dette skjer også som følge av det spente forholdet mellom de to landene, skriver AP.

Avtalen innebærer at de to landene skulle fjerne til sammen 68 tonn våpenanriket plutonium.

Hensikten med avtalen er å redusere faren for atomkrig.

Les mer om Syria-konflikten:

 • Fem år gamle Omran har blitt Syria-krigens nye ansikt.
 • Blir du forvirret av krigen i Syria? Her får du en oversikt: Dette er aktørene og deres mål i Syria-krigen
 • Tyrkia kastet seg inn i Syria-krigen: Nå støtter USA to sider som kjemper mot hverandre i Syria
 • Hvorfor kan man ikke få en ende på borgerkrigen i Syria? Det kan du lese om i: Fem grunner til at den blodige Syria-krigen varer så lenge
 • Det er mange internasjonale krefter involvert i Syria. Det kan du lese om i saken: Syria er blitt stormaktenes slagmark.

Les også

 1. – Tønnebomber mot sykehus i Aleppo

 2. Assads hær ber opprørerne forlate Aleppo

Les mer om

 1. Krigen i Irak og Syria
 2. Russland