Verden

Bruker 430 millioner for å få befolkningen til å si nei til migranter

BUDAPEST (Aftenposten): Regjeringen skal ha brukt over 430 millioner kroner på kampanjen for å få ungarerne til å stemme «nei» til EUs flyktningkvoter, ifølge Atlatszo.hu.

Gergö Kovács står bak "Hunden med to haler", satirepartiet som ved hjelp av crowdfunding har samlet inn penger til en egen kampanje. Plakaten bak ham spiller på regjeringens kampanje med blå plakater og har teksten "Siden starten av migrantkrisen er det flere blå plakater i Ungarn enn migranter". FOTO: AKOS BARANYA

 • Ingrid Brekke

Det finnes neppe en sjel som noensinne har tvilt på hva resultatet vil bli når ungarerne går til urnene 2. oktober. Et overveldende flertall vil stemme «nei», altså støtte regjeringens for lengst fastlagte linje: Ungarn vil ikke akseptere at EU skal fordele asylsøkere mellom medlemslandene.

Likevel er lille, fattige Ungarn plastret med regjeringens plakater før avstemningen, plakater skattebetalerne selv må betale for.

Tekstene har spent fra «Visste du at terrorangrepene i Paris ble utført av immigranter?» til «Ikke la oss risikere Ungarns fremtid. Stem nei.»

Den offisielle plakaten til venstre sier "Ikke la oss ta risikoen. Stem nei." Satirepartiets versjon til høyre sier "Ikke la oss risikere Ungarns fremtid. Stem ja ved siden av nei." FOTO: AKOS BARANYA

En sjelden gang skimtes et «ja» fra et lite liberalt parti - men den eneste virkelig profilerte motkampanjen står «Hunden med to haler» bak, et slags satireparti drevet av Gergö Kovács.

Han jobbet lenge med streetart, men har hatt enorm suksess med å samle inn penger til satiriske motkampanjer mot regjeringens offensiver, både i fjor og i år.

En oligark på laget?

– En sendte også en million forinter (ca. 33.000 kroner) via Paypal, så vi lurte på vi har en oligark som støttespiller. Men Paypal aksepterte ikke en så stor anonym overføring, smiler Kovács.

 • Ungarerne ler av «Hunden med to haler», nordmenn av «Nytt på nytt». Hva ler folk av andre steder? Finnes et land uten humor?

Han har også laget en app han viser meg testutgaven til, først dagen etter skal den lanseres. Appen er enkel: Når du fotograferer en offisiell plakat, legger en av «Hunden med to haler» sine plakater seg over.

Like utenfor Bicske henger denne plakaten. I den lille byen ligger en av de få asylsentrene i Ungarn. Noen venter fortsatt her. FOTO: AKOS BARANYA

Vil ikke opplyse kostnader

Aftenposten har spurt den ungarske regjeringen om hvor mye både fjorårets og årets kampanjer har kostet, og hvor mange plakater de har hengt opp. Det eneste svaret er at selve avstemningen har en prislapp på fem milliarder forinter (ca. 164 millioner norske kroner).

Men alle annonsekampanjene (også i TV), plakatene og folkemøtene er utenom.

Blant annet har de trykket en 18 siders brosjyre på tykt farget papir i et opplag på 4,1 millioner og distribuert hjem til alle husstander.

Det er dette samlebeløpet som ifølge Atlatszo.hu er på minst 15 milliarder forinter (436 millioner kroner) - og dermed høyere enn det begge sider i Brexit-kampanjen brukte til sammen.

Atlatszo baserer seg delvis på hva en opposisjonspolitiker har fått frem, og har i tillegg gjort egne undersøkelser - men har møtt lite velvilje hos myndighetene.

Gergö Kovacs har det moro med kampanjen sin, men under ligger et dypt alvor: Han synes det er en tragedie at opposisjonen ligger så død at det er hans tøysebidrag som er den dominerende motkraften. FOTO: AKOS BARANYA

Nå foran folkeavstemningen møtes opp mot 200 medlemmer av «partiet» annenhver uke, og Kovács får også mange innspill via Facebook. - Men jeg bestemmer, her er det grunnleggende diktatur, opplyser han.

Et par tusen frivillige hjelpere har bidratt til å klistre plakater. Mange steder henger de også klistremerker under plakatene med teksten «Det er ingen vits i å rive ned, det er det samme under».

«Brussel er en by»

Noen av plakatene spiller direkte på at regjeringen kaller sine plakater en «informasjonskampanje» og har derfor helt enkle budskap som «Brussel er en by» eller «Det er krig i Syria».

Andre har lange, kompliserte setninger om bjørner og mutanter og inneholder knapt oversettbare referanser.

De har også laget med engelsk tekst: «Hi Brussels, we still love your money!» Målet med kampanjen er å få folk til å sabotere ved å sette kryss i begge ruter.

Her klistrer det plakater fra tøysepartiet. Disse to fant seg stille i ubehagelige kommentarer fra forbipasserende. FOTO: AKOS BARANYA

Egentlig synes Gergö Kovács at hans egen suksess er en tragedie.

- Selv de små opposisjonspartiene får mer penger fra staten hvert år enn jeg har samlet inn. Jeg aner ikke hvorfor de ikke gjør mer.

– Statsminister Viktor Orbán er en lykkelig mann, han leter alltid etter fiender. Opposisjonen er så kjedelige at de ikke duger, han har prøvd seg på homofile og hjemløse - nå er det altså migrantene som får svi, sier han.

Trakasseres

Det har kommet rapporter om trakassering av dem som klistrer plakater for tøysepartiet, og også jeg ble vitne til en episode en sen kveld. To menn klistrer, to andre stanser i forbifarten. En av dem spør: - Vil dere virkelig leve med de negrene?

Den andre kommenterer: - De vil nok gjøre mer med dem enn det, før han truer med å komme tilbake og rive alle plakatene ned.

Og hva navnet på «partiet» betyr? Kovács pleier å dikte opp tullesvar på det spørsmålet. Et hint er kanskje at hunder med to haler ikke finnes i virkeligheten.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Ungarn
 2. Folkeavstemning
 3. Migrantkrisen i Europa

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Fattige migranter til EU kastes ut av grensesoldater. Rike kan kjøpe seg oppholdstillatelser.

 2. VERDEN

  Et helt land vil avvise alle migranter. Det støtter Tünde Fodor for å sikre barnas fremtid.

 3. VERDEN

  Ungarn krever kontroll over norske EØS-midler: – Det er våre penger

 4. VERDEN

  Ungarn utpeker den liberale filantropen George Soros til statens store fiende og bruker millionbeløp på å sverte ham

 5. VERDEN

  Orbán ydmyket i Ungarns folkeavstemning

 6. VERDEN

  Før ble han hyllet. Her er årsakene til at milliardæren nå er blitt fiende nummer én i Øst-Europa