Verden

EU gir Norge løfte om unntak fra beskyttelsestoll

Erna Solberg møtte EU-president Jean-Claude Juncker i Brussel tirsdag.

BRUSSEL (Aftenposten): Det er EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker som gir løftet under Erna Solbergs besøk i Brussel.

  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Etter at USAs president Donald Trump innførte ekstratoll på stål og aluminium, har EU vurdert å gjøre det samme. Unionen frykter at den vil bli oversvømt av billig stål og aluminium fra resten av verden som før gikk til USA.

Spørsmålet har vært om en slik økning i EUs tollsatser også ville omfatte Norge. Mens eksporten fra stål og aluminum fra Norge til USA er liten, er EU et svært viktig marked.

De siste månedene har den norske regjeringen har drevet lobbyvirksomhet for å få unntak, og tirsdag kom beskjeden Erna Solberg hadde håpet på.

– Jeg har forsikret statsministeren om at vi jobber med å begrense enhver negativ effekt dette vil kunne ha på Norge. Faktisk vil det ikke bli noen konsekvenser for Norge i det hele tatt, uttalte Jean-Claude Juncker til pressen i Brussel.

  • Les også: Kun 0,2 prosent av eksporten går til USA. Likevel frykter Norge Trumps metalltoll.

Norge fikk ikke unntak forrige gang

I EU har det vært en bekymring for at det å gi Norge et unntak bryter med WTO-reglene for beskyttelsestoll som sier at alle utenforland skal behandles likt. Norske myndigheter har på sin side ment at EØS-avtalen gir EU juridisk ryggdekning til å særbehandle Norge.

Forrige gang EU innførte handelsbegrensninger som følge av amerikansk ekstratoll på stål, var i 2002. Da fikk Norge ikke noe unntak, men denne gangen har altså unionen falt ned på en annen konklusjon.

– Jeg er veldig takknemlig for den tydelige beskjeden fra president Juncker om at mulige beskyttelsestiltak ikke vil skape problemer for Norge, sier Solberg.

– Jeg mener det er veldig betryggende for alle oss som støtter EØS-avtalen, at det ligger en solidaritet i EØS som gjør at vi ikke bør innføre slike tiltak mot hverandre, fortsatte hun.

– En merkedag

Norsk Industri er blant dem som har advart om at en potensiell EU-toll kunne fått alvorlige konsekvenser for norske eksportbedrifter.

«Norge rammes IKKE av tiltak på stål fra EU. Betyr at EØS redder norsk industri. En merkedag», skriver Knut E. Sunde, direktør i Norsk Industri på Twitter.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er også fornøyd.

- Jeg er veldig glad for at norske bedrifter blir skånet. Slike tiltak kunne rammet norske arbeidsplasser hardt, sier hun, ifølge en pressmelding.

Skogen Lund mener EØS-avtalen var avgjørende for å få unntaket.

– Vi kan takke denne avtalen for den positive avgjørelsen.

Les mer om

  1. Jean-Claude Juncker
  2. EU
  3. Toll
  4. USA