Verden

Palestina kaller hjem ambassadører fra europeiske land

Palestina henter hjem ambassadørene fra de fire europeiske landene som deltok under USAs åpning av ambassade i Jerusalem denne uka. 

Fire EU-land var til stede under åpningen av USAs ambassade i Jerusalem mandag, til tross for at EU tar kraftig avstand fra president Donald Trumps beslutning. Foto: AP / NTB scanpix
  • og NTB

Ifølge palestinsk UD vil ambassadørene i Romania, Tsjekkia, Ungarn og Østerrike bli kalt hjem «for konsultasjoner», noe som er en relativt sterk måte å markere misnøye på i den diplomatiske verdenen.

EU har tatt kraftig avstand fra president Donald Trumps beslutning om å anerkjenne okkuperte Jerusalem som israels hovedstad og åpning av ambassade i byen. De fire EU-landene valgte likevel å delta under mandagens ambassadeåpning.

Palestinske myndigheter kaller de fire landenes beslutning «et alvorlig brudd på folkeretten».

Israel tok kontroll over Vest-Jerusalem under krigen i 1948, og erobret resten av byen fra Jordan under seksdagerskrigen i 1967. FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner slått fast at okkupasjonen er ulovlig.

Les også

  1. Står Hamas bak? Og gir internasjonal rett Israel lov til å skyte demonstranter? Her er fem svar på viktige spørsmål om blodbadet.

  2. Hjelpen fra andre arabiske land er minimal. Her er årsakene til at palestinerne står stadig mer alene.

  3. Kravet om gransking øker etter drapene på Gaza-demonstranter – Tyrkia ber Israels ambassadør forlate landet

  4. Flere hundre deltok i Palestina-demonstrasjon i Oslo: – Vi roer oss ikke

Les mer om

  1. Jerusalem
  2. Israel/Palestina
  3. EU