Kim Jong-uns «høyre hånd» på besøk til USA

Den nordkoreanske generalen og partitoppen Kim Yong-chol er på vei til USA, bekrefter president Donald Trump.

Kim Yong-chol (t.v.) omtales av magasinet Time som Nord-Koreas leder Kim Jong-uns (t.h.) «høyre hånd.»
  • NTB

Generalen er kommet til Kina og reiser onsdag videre til New York, forteller kilder i diplomatiet til det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Trump bekrefter på Twitter at Kim Yong-chol er på vei til USA. Kim ser dermed ut til å bli den øverste representanten for nordkoreanske myndigheter som besøker USA siden 2000. Den gang hadde visemarskalk Jo Myong-rok samtaler med president Bill Clinton.

Kim Yong-chol beskrives som den nordkoreanske lederen Kim Jong-uns høyre hånd. I tillegg til å være general er han viseformann i sentralkomiteen i det nordkoreanske regjeringspartiet.

Opphevet avlysning

Reisen er trolig en del av det hektiske diplomatiet i forkant av det planlagte toppmøtet mellom Kim Jong-un og USAs president Donald Trump. I øyeblikket ser det ut til at møtet kan bli gjennomført i Singapore 12. juni – til tross for at Trump avlyste det for under en uke siden.

Ifølge amerikanske, japanske og sørkoreanske medier har det vært møter mellom Nord-Korea og USA i flere land de siste dagene.

En amerikansk delegasjon, ledet av landets tidligere ambassadør på Filippinene, Sung Kim, møtte søndag nordkoreanske utsendinger i Panmunjom på grensa mellom Nord- og Sør-Korea. En annen amerikansk delegasjon har reist til Singapore for å forberede toppmøtet.

Minitoppmøte

I Singapore er angivelig også Kim Chang-son – som fungerer som Kim Jong-uns stabssjef – på plass. Den japanske kringkasteren NHK har vist opptak av ham på flyplassen i byen sammen med tre livvakter.

Regjeringen i Sør-Korea spiller en viktig rolle i forsøket på tilnærming mellom Nord-Korea og USA. I helgen hadde den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in et nytt, uanmeldt toppmøte med Kim Jong-un i Panmunjom.

Ifølge Moons kontor er det også mulig at den sørkoreanske presidenten vil være til stede på møtet i Singapore 12. juni.

Ved Ivankas side

General Kim Yong-chol har bakgrunn nordkoreansk etterretning. Fram til 2016 ledet han en enhet som blant annet har ansvar for cyber-krigføring.

Under vinter-OL i Sør-Korea satt generalen ved siden av Trumps datter Ivanka under seremonien da lekene ble avsluttet. Tidligere denne måneden møtte han USAs utenriksminister Mike Pompeo i Nord-Korea. Etter møtet skrøt Pompeo av nordkoreanerens rolle i arbeidet med å legge til rette for toppmøtet mellom Trump og Kim Jong-un.

Selv om det nå ligger an til at toppmøtet kan bli gjennomført, er det uklart om partene reelt sett er kommet nærmere hverandre. Et problem så langt har vært at USA har krevd umiddelbar nordkoreansk atomnedrustning – mens Nord-Korea skal ha sett for seg en mer gradvis prosess i retning av atomnedrustning som kan gå over lengre tid.