Verden

Facebook får personvern-bot i Storbritannia

Facebook-sjef Mark Zuckerberg under en konferanse i California tidligere i år. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB scanpix

Myndighetene i Storbritannia har ilagt Facebook en bot tilsvarende 5,7 millioner kroner for manglende beskyttelse av brukernes personvern.

  • og NTB

Straffen skyldes forhold mellom 2007 og 2014. I denne perioden klarte selskapet Cambridge Analytica å få tak i personlige opplysninger om mange millioner Facebook-brukere uten at de var klar over det.

Ved hjelp av disse opplysningene utviklet Cambridge Analytica digitale verktøy som senere ble brukt politisk både i Storbritannia og USA. De ble brukt av britiske EU-motstanderne i forkant av brexit-avstemningen, og av Donald Trumps valgkampmedarbeidere.

Information Commissioner Office i Storbritannia konkluderte torsdag med at Facebook i den aktuelle perioden ikke ivaretok brukernes personvern godt nok. Mellom 2007 og 2014 kunne app-utviklere få tilgang til personopplysninger uten tydelig godkjenning fra brukerne.

Facebook hadde i andre kvartal i år en omsetning på nesten 900.000 kroner per minutt. Det betyr at det vil ta selskapet under sju minutter å skaffe pengene til å betale den britiske boten.

Den kunne imidlertid blitt betraktelig høyere hvis Facebook hadde blitt straffet for forhold som hadde funnet sted etter at EUs nye personvernregler trådte i kraft tidligere i år.

Humoristisk skråblikk på smart-telefoner. Ny teknolig = ny problemer:

Les mer om

  1. Personvern
  2. Etterforskning
  3. Sosiale medier
  4. Data
  5. Cambridge Analytica
  6. Facebook
  7. Storbritannia