Verden

I denne kinesiske byen er julen bannlyst

4,5 millioner innbyggere i den kinesiske byen Langfang kan bare glemme å få besøk av julenissen i år.

Arbeidere ved et fraktselskap i Longfang i Hebei-provinsen sørger for å sende varer til kunder som har bestilt på internett. Byens myndigheter har i år bannlyst alt som har med julen å gjøre. Foto: JASON LEE / Reuters / NTB scanpix

 • Kristoffer Rønneberg
  Utenriksjournalist

Flere kinesiske storbyer er pyntet til jul, med høytidsriktig mat på menyene og glitter og lys langs handlegatene. Også i år vil mange kinesere spise epler på mandag – ordet for eple og ordet for julaften høres like ut på kinesisk.

Men i byen Longfang i Hebei-provinsen, like sør for Beijing, må du lete lenge for å finne et snev av julestemning.

Folk i julenissekostymer poserer for fotografen i Beijing på julaften i 2016. Det ateistiske kommunistpartiet er ingen tilhenger av julens kristne budskap, men høytiden brukes ofte som en anledning ti å selge flere varer i butikkene. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix

Lokale myndigheter har nemlig bannlyst alt som kan minne om høytiden i byen, der det bodde 4,5 millioner innbyggere ved forrige folketelling i 2010.

«Det er strengt forbudt å plassere juletrær langs gaten. Det er strengt forbudt å promotere varer under påskudd av at det er jul,» heter det i et dekret fra lokale myndigheter.

Les også

Hackerne «Godkiller» og «Baobeilong» skal ha angrepet vestlige land på vegne av kinesiske myndigheter. – Arrogante og egoistiske anklager, svarer Beijing.

Bannlyser julen for å «fremme stabilitet»

Det enerådende kinesiske kommunistpartiet er strengt ateistisk, men pragmatiske kinesere har lenge benyttet seg av julen som en anledning til å lyse opp i mørket og å lokke kunder til butikkene.

Det er uklart hvorfor lokalmyndighetene i Langfang har bestemt seg for å bannlyse alle juleprodukter i år. I dekretet opplyser de bare at tiltakene er gjennomført for å «fremme stabilitet».

Langfang er en by uten julestemning. Foto: JASON LEE / Reuters / NTB scanpix

Men julens kristne opphav kan være en årsak til det strenge tiltaket. Det siste året har myndighetene slått kraftig ned på religionsutøvere. I den nordvestlige Xinjiang-regionen har flere hundre tusen muslimske uigurer blitt internert og tvunget til å gi avkall på sin egen kultur.

Samtidig er en rekke kirker og kristne trossamfunn i Kina blitt stengt det siste året.

Les også

Hundretusener er plassert i kinesiske interneringsleirer. Nå settes de også i tvangsarbeid.

Slår ned på kirker og kristne trossamfunn

Et par eksempler: For noen uker siden stormet over 60 politifolk inn for å stanse en søndagsskole for barn i den sørlige kystbyen Guangzhou. Og tidligere i år ble Zion-kirken i Beijing, som hadde 1500 medlemmer, stengt av myndighetene der.

Rundt fem prosent av Kinas befolkning er kristne.

Kristne i landsbyen Taiyuan i den nordlige Shanxi-provinsen på vei fra kirken etter julegudstjeneste i 2016. Foto: JASON LEE / Reuters / NTB scanpix

Kinas grunnlov sikrer religionsfrihet i landet, men «utenlandske» religioner som islam og kristendommen er lenge blitt uglesett fordi tilhengerne av disse religionene ser opp til autoritetsfigurer utenfor Kina.

– Forbudet mot juledekorasjoner i Langfang er en del av myndighetenes stadig strammere grep om religionsutøvelsen i landet, sier Yaqui Wang ved Human Rights Watch til The New York Times.

Lager julestemning for andre

Men skepsisen til julepynt og religionsutøvelse forhindrer ikke kinesiske fabrikker fra å levere julestemning til resten av verden. I fjor produserte Kina for eksempel rundt 60 prosent av verdens kunstige juletrær, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Les mer om

 1. Kina
 2. Religion
 3. Jul
 4. Menneskerettigheter

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Beijing stenger skolene av frykt for bølge to

 2. VERDEN

  Kampen mot viruset preger hele Kina: Norske Sara får lengre ferie, krav om munnbind og kjøttadvarsel

 3. VERDEN

  Her forbys muslimer å kjøpe eller leie hus av kristne

 4. VERDEN

  Befolkningen er rasende – er Hongkong en del av Kina nå?

 5. VERDEN

  Panservognene ruller inn i Beijing. I to uker må folk holde ballongene og duene sine på bakken.

 6. VERDEN

  Kina rammet av verste flom på flere tiår