429 døde etter tsunamien - bølgene raste mot land med en brølende lyd

Øyenvitne sier at det ikke kom noe forvarsel før bølgene kom. Tati Hayati løp til bilen og kastet seg bak rattet, men rakk ikke å kjøre vekk før vannet smadret bakvinduet.

429 personer er bekreftet omkommet, og 154 personer er fortsatt savnet etter tsunamien som slo til mot Indonesia lørdag.
429 personer er bekreftet omkommet, og 154 personer er fortsatt savnet etter tsunamien som slo til mot Indonesia lørdag.

– En brølende lyd

Innbyggere i landsbyen Sumur, sier ifølge nyhetsbyrået AP at de ble forbløffet over hvor hurtig tsunamien traff land. Stranden er et populært mål for dykking og vannsport, og befiner seg bare noen få kilometer fra turistøyen Umang ved Java.

Tsunamien ble beskrevet som flere hvitskummende bølger på én til tre meters høyde, som raste mot land i høy hastighet med en brølende lyd. Da bølgene kom inn over land, røsket de opp trær med røttene, rev hus av grunnmurene og smadret murbygninger.

– Det var ingen ting som varslet om tsunamien, vannet trakk seg ikke tilbake før katastrofen skjedde. Det var vindstille og klart vær og nesten fullmåne , sier Tati Hayati til nyhetsbyrået. Hun hygget seg sammen med 10 andre personer da vannet kom.

Da de oppdaget de frådende bølgene, løp hun til bilen sin og rakk å kaste seg inn bak rattet, men hun rakk aldri å kjøre vekk før bølgene smadret bakruten og fosset inn i bilen.

– Vi trodde vi skulle dø, men fikk åpnet dørene og kom oss ut, sier hun.

Søker med droner og hunder

Søket pågår langs Javas 100 kilometer lange vestkyst, og skal ifølge myndighetene utvides lenger sør, skriver Reuters.

Det offisielle tallet på omkomne ble tirsdag oppjustert til 429, og ytterligere 154 er meldt savnet.

I tillegg ble 1459 mennesker skadet i tsunamien, som trolig ble forårsaket av ras som følge av et utbrudd fra den drøyt 300 meter høye Anak Krakatoa-vulkanen.

Anak Krakatoa-vulkanen.

Mangler mat og vann

Det fryktes en folkehelsekrise i landet etter at tusenvis av mennesker er drevet fra hjemmene sine som følge av tsunamien.

– Mange barn er syke med feber og hodepine, og de har ikke nok vann, sier lege Rizal Alimin som jobber for hjelpeorganisasjonen NGO Aksi Cepat Tanggap på en skole som er gjort om til et midlertidig tilfluktssted.

– Vi har mindre medisin her enn vanlig. Det er ikke sunt her for de evakuerte. Vi har ikke nok rent vann, og de trenger mat. Det er folk som sover på gulvet, sier legen.

Frykter ny tsunami

Den kraftige tsunamien slo inn over sørspissen av Sumatra og vestkysten av Java. Den kom på kveldstid – uten advarsel. Det var heller ikke varslet fra landets tsunamivarslingstjeneste. Til og med da bølgen slo til, sa varslingstjenesten at det ikke var fare. Det har de senere måttet rette og beklage.

– Mangelen på en tidlig varsling førte til mange ofre fordi folk ikke fikk tid til å evakuere, sier talsperson Sutopo Purwo Nugroho for varslingstjenesten.

Anak Krakatoa har vært svært aktiv siden juni, og lørdagens utbrudd var det tredje på et halvt år.

Eksperter frykter en ny tsunami og advarer folk mot å flytte tilbake til kystområdene. Rundt 5000 personer er berørte, og tør ikke dra hjem.