Enighet om Gibraltar. Men ingenting er endret, sier May. -Gibraltar er og blir britisk.

BRUSSEL (Aftenposten): Storbritannia og Spania er kommet til enighet om Gibraltar. Dermed ser det ut til at det siste store hinderet er ryddet av veien foran søndagens EU-toppmøte.

Theresa May ankom nye møter i Brussel lørdag kveld. Søndag skal skilsmisseavtalen med EU formelt undertegnes.

Storbritannias statsminister Theresa May ankom Brussel litt etter klokken 18.00 lørdag kveld. Hun skal bruke lørdagskvelden til en siste «møtemaraton» med EUs toppledere.

På vei inn til møtet med EU-kommisjonens president, var det en selvsikker May som bekreftet enigheten, men uten å innrømme at britene har gitt mye i den siste forhandlingsrunden med spanjolene.

– Storbritannias posisjon når det gjelder Gibraltars suverenitet er ikke endret, slo hun fast.

– Gibraltar er britisk og vil alltid forbli britisk, fastslo hun.

Enighet, men ingen vinnere

EUs president Donald Tusk er lettet over enigheten, men mener ingen kan utropes til vinnere i avtalen det nå er enighet om.

Kort tid etter at Gibraltar-enigheten ble kjent, uttalte EUs president Donald Tusk at han søndag vil anbefale stats- og regjeringssjefene å godkjenne brexitavtalen som er forhandlet frem med Storbritannia.

«Ingen har noen grunn til å være glad. Men i det minste har EU vist samhold og solidaritet på dette kritiske tidspunktet», tvitret Tusk.

Tusk skriver i sitt invitasjonsbrev til de europeiske lederne at EUs forhandlere har nådd de målene EU satte seg for forhandlingene.

«I disse forhandlingene ønsket ingen å beseire noen», skriver Tusk.

«Vi var alle ute etter en god og rettferdig avtale. Og jeg mener vi til slutt har funnet det best mulige kompromisset», fortsatte han.

Spania: Vil stemme for utkastet

Spanias statsminister Pedro Sanchez sier at landet nå vil stemme for utkastet til brexit-avtale.

Regjeringen i London og myndighetene på Gibraltar opplyste om enigheten lørdag ettermiddag, og Spanias statsminister Pedro Sanchez kunngjorde i en tale at det var inngått en avtale.

Sanchez sier han dermed vil stemme for utkastet til brexit-avtale som nå foreligger.

Storbritannia skal ha gått med på å holde egne samtaler om saken med Spania i etterkant av utmeldelsen fra EU.

Bitter strid

Grensepasseringen fra spansk side og inn til den britiske enklaven Gibraltar. Lengden på køene har alltid vært et barometer på det politiske klimaet mellom de to landene.

Sanchez truet så sent som fredag med å boikotte brexit-toppmøtet hvis ikke det ble en enighet om det britiske territoriet på Spanias sørkyst.

Gibraltar er bare på 6,5 kvadratkilometer, og Spania har gjentatte ganger gjort krav på det.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker har de siste dagene vært i tett dialog med den britiske statsministeren Theresa May og Sánchez for få på plass en løsning om Gibraltar.

Med enigheten som nå er på plass, ligger alt til rette for at stats- og regjeringssjefene søndag vil gi sin velsignelse til brexitavtalen.