Verden

Terrorist angrep busstasjon fordi det hang juleplakater der

NEW YORK/OSLO (Aftenposten): En 27 år gammel mann fra Bangladesh forsøkte å angripe New Yorks største busstasjon i morgenrushet mandag. Fire personer er skadet, inkludert gjerningsmannen.

Akayed Ullah (27) ligger på bakken i en av gangtunnelene i New Yorks busstasjon Port Authority. Ullah hadde festet en bombe til kroppen som han detonerte mandag morgen. Borgermester Bill de Blasio bekrefter at det var et terrorforsøk.
  • Kristoffer Rønneberg
    Journalist

– La oss være klar på at dette var terror, sier borgermester Bill de Blasio.

Terroristen som slo til mot New Yorks største busstasjon valgte målet fordi det hadde juleplakater. Det sa myndighetene på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

27 år gamle Akayed Ullah skal ha sagt til politiet at terrorhandlingen var en hevn for USAs angrep på IS i Syria og andre steder.

Han skal også ha henvist til at det har vært lignende angrep i Europa. I desember i fjor angrep en IS-sympatisør et julemarked i Berlin med lastebil. 12 mennesker ble drept.

Forbrent

27 år gamle Akayed Ullah er pågrepet for å stå bak eksplosjonen i New York.

Ullah er alvorlig skadet, med forbrenninger på hendene og på kroppen, opplyser politiet.

Eksplosjonen skjedde klokken 07.20 lokal tid på busstasjonen Port Authority, som ligger like i nærheten av Times Square. Tre personer ble lettere skadet i tillegg til gjerningsmannen.

– Dette er et av våre verste mareritt. Men etterhvert viste det seg å ikke være så ille som man hadde fryktet, sa New Yorks guvernør Andrew Cuomo på en pressekonferanse.

– Dette er New York. Realiteten er at vi er et terrormål, sa Cuomo.

Busstasjon er stengt inntil videre, noe som skapte trafikkaos over store deler av Manhattan midt i morgenrushet. Et par timer etter angrepet gikk imidlertid subwaylinjene som normalt.

Drosjesjåfør fra Bangladesh

Den mistenkte er fra Bangladesh og skal ha vært i USA i syv år. Han hadde bosted i Brooklyn, melder NBC.

Ullah har rent rulleblad i Bangladesh. Han besøkte hjemlandet sist gang i september, ifølge Reuters, som siterer politidirektør A. K. M. Shahidul Haque. Informasjonen kommer fra Ullahs passnummer, skriver Reuters.

Den mistenkte terroristen hadde drosjelisens for New York fra 2012 til 2015. Han jobbet nå for et elektrikerselskap. Ullah kom til USA på et F4-visum, som er en form for familiegjenforening, melder New York Post.

President Trumps pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders påpekte mandag ettermiddag at Ullah kom til USA på en form for «kjedeimmigrasjon» som presidenten er mot, noe han begrunner med nasjonal sikkerhet.

Ullah bodde sammen med sin mor og sin bror, ifølge Wall Street Journal, som har snakket med naboer i Brooklyn. De beskriver Ullah som «fjern» og «uhøflig».

Fanget på overvåkningsvideo

Mannen hadde festet eksplosivene på seg med borrelås, og detonerte dem i den travle gangpassasjen – muligens med overlegg, sa politimester James O´Neill på en pressekonferanse et par timer etter angrepet.

Politiet beskriver bomben som hjemmelaget og usofistikert.

Guvernør Cuomo sier til NBC at mens selve sprengstoffet detonerte, var det ikke tilstrekkelig til å sprenge røret som omfattet bomben. Dermed ble skadene betydelig mindre enn de kunne ha blitt.

En overvåkningvideo viser at mannen går i en av gangene i busstasjonen når bomben detonerer. Området fylles av røyk og folk rundt ham flykter. Et par sekunder senere viser videoen mannen liggende på bakken.

O´Neill opplyste at de gransker mannens bakgrunn og hvorvidt han har noen forbindelse til terrororganisasjonen IS.

  • Han var gift og far til tre, men ble stadig mer ekstrem. FBI klarte ikke å stoppe mannen som hadde planlagt angrepet mot Manhattan et helt år.
Politiet sperret av et stort område utenfor busstasjonen Port Authority i New York etter eksplosjonen mandag.
På T-banestasjoner over hele New York ble folk stående og vente som en følge av at flere linjer ble stengt etter meldingen om eksplosjonen.

Kaos i morgenrushet

Det antatte terrorforsøket skapte kaos i den travleste tiden i morgenrushet på Manhattan. Port Authority er verdens travleste busstasjon, og over 200.000 mennesker passerer gjennom her i løpet av en dag. Seks millioner mennesker reiser med undergrunnen i New York daglig.

I tillegg ble en rekke gater rundt stasjonen stengt, noe som førte til lange køer og forsinkelser rundt hele bykjernen.

Les mer om

  1. Terror
  2. USA
  3. Brooklyn
  4. Bangladesh