Verden

Krisemøte i Mays regjering

Britenes statsminister Theresa May samler regjeringen for å prøve å finne en vei rundt speaker John Bercows nei til en tredje avstemning om brexitavtalen.

Storbritannias statsminister Theresa May håper på å finne en vei rundt speaker John Bercows nei til en tredje avstemning om brexitavtalen.
  • NTB

Speakeren i Underhuset utløste en konstitusjonell krise i Storbritannia med sin sjokkbeslutning mandag.

Bercows beslutning er at substansielle endringer må til hvis brexitavtalen skal legges fram for avstemning på nytt i inneværende parlamentariske sesjon.

Det lover dårlig for May, som i utgangspunktet hadde planlagt å legge avtalen fram for avstemning for tredje gang allerede tirsdag eller onsdag.

Tirsdag formiddag ble regjeringen innkalt til møte for å forsøke å finne en vei ut av krisen.

– Speakerens avgjørelse hever terskelen og gjør det mindre sannsynlig med en avstemning denne uka, sier brexitminister Stephen Barclay i et intervju med Sky News.

Han er likevel ikke villig til å gi helt opp. Barclay viser til at speakeren eksplisitt har åpnet for at en endret kontekst kan være nok.

– Du kan ha samme forslag, men med andre omstendigheter rundt det, sier Barclay.

Han viser blant annet til at intense samtaler nå er i gang med det nordirske unionistpartiet DUP, som har nektet å godta avtalen, og antyder at en avtale med DUP kan være nok til å si at omstendighetene er endret.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Britisk politikk
  3. Theresa May