Verden

Nedgradert av Trump fredag: Nå har kongresskomité offentliggjort omstridt notat

Notatet om FBI som står i sentrum for en kraftig politisk strid i Washington, er offentliggjort av etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Republikaneren Devin Nunes, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus, har stått bak det omstridte notatet om FBI som fredag ble offentliggjort. Foto: AP/NTB scanpix
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Dokumentet ble offentliggjort fredag kort etter at det ble nedgradert av president Donald Trump.

– Det som skjer i landet vårt, er en skam, sa Trump etter nedgraderingen.

Tidligere på dagen kom han med et knallhardt angrep på FBI og sitt eget justisdepartement. De har favorisert Demokratene, motarbeidet Republikanerne og politisert «den hellige etterforsknings-prosessen», hevdet presidenten.

Det sterkt omstridte notatet, som inneholder påstander om maktmisbruk fra FBIs side, er skrevet av staben til republikaneren Devin Nunes. Han leder etterretningskomiteen i Representantenes hus. Nunes er en nær alliert av Trump.

FBI sådde tvil om informasjonen i notatet

Da Trump nedgraderte dokumentet, handlet han på tvers av ønskene til både det føderale politiet FBI og sitt eget justisdepartement.

FBI gikk onsdag ut med en høyst uvanlig kunngjøring der de skriver at det er alvorlig tvil om hvor korrekt informasjonen i notatet er. Flere topper i justisdepartementet har prøvd å snakke Det hvite hus fra å offentliggjøre det.

  • De prøver å komme til bunns i Russland-etterforskningen. Men presidenten angriper dem én etter én og gir dem sparken.

Også Demokratene i Representantenes hus er sterkt imot offentliggjøringen. Kritikere mener Republikanernes beslutning er ledd i en kampanje for å svekke troverdigheten til Russland-etterforskningen.

Spesialetterforsker og tidligere FBI-sjef Robert Mueller leder en etterforskning av Russlands antatte forsøk på å hjelpe Trump i den amerikanske valgkampen i 2016.

Her kan du lese notatet, publisert av blant andre Fox News.

Spesialetterforsker og tidligere FBI-sjef Robert Mueller.

Mener FBI opptrådte kritikkverdig

Hovedanklagen i Nunes' notat er at FBI og USAs justisdepartement opptrådte kritikkverdig da det ble igangsatt overvåking av den tidligere Trump-medarbeideren Carter Page.

Søknader om slik overvåking rettes til en hemmelig etterretnings-domstol. Bakgrunnen for søknaden om overvåking av Page skal delvis ha vært informasjon hentet fra den omstridte rapporten som den tidligere britiske spionen Christopher Steele laget om Donald Trump.

Etterretnings-domstolen ble angivelig ikke tilstrekkelig informert om Steeles rolle. Rapporten hans ble utarbeidet midt under den amerikanske valgkampen og finansiert av Demokratene.

Devin Nunes hevder at notatet hans beskriver alvorlige tillitsbrudd begått av amerikansk etterretning og politi.

Hovedgrunnen til at FBI ville overvåke Page, var at han var mistenkt for å ha opptrådt som en russisk agent. Han hadde vært i FBIs søkelys allerede fra 2013. Russland antas å ha forsøkt å hjelpe Trump i valgkampen i 2016.

Advarer mot «konstitusjonell krise» på Nixon-nivå

Trumps beslutning om å nedgradere notatet, har ført presidenten på kollisjonskurs både med FBI-sjef Christopher Wray og visejustisminister Rod Rosenstein – som begge ble utnevnt av Trump i fjor.

Demokratene frykter at presidenten vil bruke notatet som begrunnelse for å sparke Rosenstein eller Robert Mueller. På den måten kan det bli mulig å stanse Muellers Russland-etterforskning, som Trump har kalt en «heksejakt».

Frank Rossavik: Donald Trump kan ikke sparke Robert Mueller. I stedet prøver han å avspore etterforskningen.

– Å sparke Rod Rosenstein, ledelsen i justisdepartementet eller Robert Mueller kan resultere i en konstitusjonell krise av en type som vi ikke har sett siden Saturday Night Massacre, heter det i en uttalelse fra Demokratene i Kongressen fredag.

Uttrykket «Saturday Night Massacre» brukes om president Richard Nixons ordre om sparking av sentrale tjenestemenn under Watergate-skandalen.

Sparket FBI-sjef: «Uærlig og villedende»

Tidligere FBI-sjef James Comey, som fikk sparken av Trump i mai i fjor, kommenterte fredag notatet i en Twitter-melding, der han kaller det «uærlig og villedende».

– Er dette det hele, spør Comey.

Den republikanske senatoren John McCain uttalte seg fredag også kritisk til Trumps angrep mot FBI og justisdepartementet, uten å nevne notatet direkte.

– Dette ivaretar ingen amerikanske interesser, ingen partiers, ingen presidenters, bare Vladimir Putins, uttaler McCain.

Senatoren slår fast at «spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning må fortsette uhindret».

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. FBI
  3. Amerikansk politikk