Barack Obama advarer demokratene: – Dere har grunn til å være bekymret

Tidligere president Barack Obama kom med både erkjennelser og kritikk under en veldedighetsmiddag. Samtidig ber han demokratene slutte å drømme om en frelser.

Barack Obamas beskjed til demokratene torsdag var tydelig. De må slutte å drømme om en frelser.

Barack Obama advarte mot et land og en verden som står foran store utfordringer, under en veldedighetsmiddag i California i regi av det demokratiske partiet, Democratic National Committee (DNC).

– Dere har grunn til å være bekymret, sa Obama til publikum.

Under veldedighetsmiddagen, som ble holdt i Beverly Hills i Los Angeles, advarte han partiet mot å vente på en «frelser», skriver det politiske nettstedet Politico.

– Dere kan ikke vente på det perfekte budskapet fordi dere forventer at politikere skal være inspirerende og poetiske. En som får dere til å si: «Ok, jeg får komme meg opp av sofaen og bruke de 15–20 minuttene som det tar meg å stemme», sa den tidligere presidenten.

Snakket om sinne, anger og håp

56-åringens kommentarer under middagen er hans første offentlige uttalelsene på flere måneder. Han snakket blant annet om sinne, anger, og hva republikanerne gjør riktig.

– Jeg skal være ærlig med dere. Hvis det er noe jeg angrer på, så er det at folk fokuserte så mye på meg og kampene vi hadde, spesielt etter at vi tapte flertallet i Representantenes hus, sa han.

Han la til at majoriteten av USAs befolkning foretrekker en «historie om håp».

– De foretrekker et land som er samlet, ikke et land som er splittet. Majoriteten i dette landet vil ikke se en verden hvor alle er sinte hele tiden.

Ifølge Politico tok Obama «nesten» på seg skylden for tilstanden i partiet, men han beskrev det som at DNC også hadde forsømt oppgavene sine mens han var president.

Obama påpekte at demokratene bør lære av deres politiske motstandere. Ifølge eks-presidenten har republikanerne kontinuerlig bygget opp egen infrastruktur og økt pengeinnsamlingskapasiteten, til tross for at partiet har måtte forandre profil under Trump-administrasjonen.

– De bryr seg ikke om inspirasjon. De bryr seg om å vinne. De jobber veldig systematisk, ikke bare for presidentembedet, men også i Kongressvalg og på delstatsnivå, konkluderte Obama.

Han gjorde også narr av Trump og republikanerne for å være blant «de sinte».

– De er sinte, til og med når de vinner.

Barack Obama snakket blant annet om hva han angret på etter å ha gått av som president for halvannet år siden.

Nevnte ikke Trump ved navn

Obama sa det ville være dumdristig av demokratene å tro at de er i slag til å slå republikanerne og Trump, selv etter seire i flere delvalg.

Samtidig fortsatte han å ikke nevne Donald Trump ved navn, men snakket likevel utdypende om hvilke problemer han ser med dagens administrasjon.

– Frykt er et kraftig virkemiddel. Å fortelle at noen er ute etter å ta deg, at noen har tatt jobben din, eller at noen kommer for å endre samfunnet ditt, er et gammelt virkemiddel. Det har vist seg å være effektivt i samfunn rundt omkring i verden. Det er et bevisst forsøk på å påvirke den delen av hjernen som kontrollerer frykt.

Ifølge Obama forteller republikanerne og demokratene «forskjellige historier».

– Det er en fundamentell kontrast mellom hvordan vi ser på verden. Vi ser nå konsekvensene av når det ene synet blir realisert.

Under veldedighetsmiddagen i Beverly Hills nevnte ikke Barack Obama sin etterfølger ved navn. Han kom derimot med sterk kritikk mot dagens administrasjon.

Kritiserte republikanernes kvinnesyn

Under den første av til sammen tre veldedighetsmiddager Obama skal være til stede på i California, snakket han ikke om migrantfamilier som er blitt separert, han unngikk spørsmål om avgangen til høyesterettsdommer Anthony Kennedy, han diskuterte ikke det omstridte innreiseforbudet eller Trumps seier i Høyesterett denne uken.

Den tidligere presidenten unngikk flere dagsaktuelle spørsmål, ifølge Politico. Han snakket såvidt om #metoo-bevegelsen.

– Den nåværende ledelsen i det republikanske partiet mener at kvinner skal bli på stedet hvil.

Det eneste dagsaktuelle temaet han direkte kommenterte var skyteepisoden rettet mot Annapolis-lokalavisen Capital Gazette i delstaten Maryland. En hendelse som han sa etterlot ham sønderknust, men at han håpet det denne gangen kunne være et vendepunkt i kampen for mer restriktive våpenlover i USA.