Verden

Dette er redningsarbeidernes fire alternativer for å få guttene ut av grotten

I verste fall må fotballaget bli sittende til vannstanden synker av seg selv.

Redningsarbeiderne jobber med fire alternative løsninger, melder Reuters.
  • Hanne Christiansen
    Hanne Christiansen
    Korrespondent i Midtøsten

Et internasjonalt redningslag jobber på spreng for å få ut de tolv guttene og treneren som sitter fast i en oversvømt, underjordisk grotte nord i Thailand.

Deler av grotten er blitt pumpet for en del vann. En talsperson for den thailandske marinen sier til Reuters at vannet ved inngangen til grotten foreløpig er 34 cm dypt. Andre deler er fortsatt helt oversvømmet.

  • Les også: Kraftig regn gir redningsarbeidere tidspress
Flere punkter langs veien ut til grotteinngangen er trange og utfordrende å ta seg forbi.

I helgen er det ventet kraftig monsunregn. Det legger tidspress på redningsoperasjonen.

Reuters melder at redningsarbeiderne nå vurderer fire løsninger:

Plan A: Lære guttene å dykke

Ingen av guttene, som alle er mellom 11 og 16 år gamle, kan svømme. Likevel er redningsdykkerne i gang med å lære dem enkle dykkeferdigheter.

En sentral plan har hele tiden vært å evakuere guttene i kortere etapper. Myndighetene opplyser at to eller tre grottedykkere da vil ledsage hvert barn og fotballtreneren. Operasjonen vil være svært risikabel, fordi flere områder langs strekningen er trange, har skarpe kanter og tilnærmet ingen sikt.

– Slik vi forstår det er rundt halvparten av den to kilometer lange strekningen fortsatt er dekket med vann fra gulvet til taket av grotten, sier Gary Mitchell i British Cave Rescue Council til Aftenposten torsdag ettermiddag.

Spesielt ett punkt mellom Pattaya Beach og inngangen skaper bekymring (se faktaboks over i saken).

Plan B: Pumpe vannet ut av grotten

Plan B er å få fortgang i arbeidet med å pumpe vann ut av grotten, slik at guttene kan ta seg ut uten å måtte svømme i lange strekk under vann.

– Vi jobber med å redusere vannstanden nok til at de ikke trenger dykkeutstyr, men kan gå ut av grotten med livvester og vann til livet, sier Poonsak Woongsatngiem, en redningsarbeider, til The Guardian.

Myndighetene har sagt at vannstanden i den første delen av grotten, en strekning på rundt halvannen kilometer som leder til et punkt som kalles «kammer tre», er blitt redusert med 40 prosent. Man kan nå gå helt frem til dette punktet.

Torsdag jobbes det med å tømme ytterligere områder, men de vanskelige forholdene gjør likevel at de foreløpig bare pumper ut vann tilsvarende at vannstanden synker med én centimeter i timen.

Rundt 40 prosent av vannstanden er allerede blitt redusert ved hjelp av pumpeutstyr siden redningsoperasjonen startet, men kraftig regn kan fort fylle gangene igjen.

Plan C: Finne et sted å bore gjennom hulen

En tredje idé har vært å bore og grave seg ned til den delen av hulen der guttene sitter fanget – eventuelt fra revner som allerede finnes.

– Vi leter etter naturlige sjakter der vi kanskje kan ta oss ned og utforske muligheter, sier provinsguvernøren til Reuters.

Gary Mitchell sa tidligere denne uken til Aftenposten at dette er risikabelt:

– Det er omtrent 800 meter ned dit og plassen er svært begrenset. Trolig er dette for komplisert, omfattende og farlig.

Plan D: Å la guttene bli på stedet til regntiden er over

Den siste av de alternative planene som har vært lansert er å la guttene bli på stedet og forsyne dem med mat, medisiner og helsehjelp der.

Da er i så fall håpet at vannet skal synke og at en evakuering dermed blir lettere. Risikoen ligger i at regntiden begynner nå, og at kraftig nedbør kan føre til at hulen blir enda mer oversvømmet.

Ifølge Reuters mener mange dette bør være den aller siste utveien.

Nyhetsbyrået AP melder at guttene var tynne og bleke, men ved godt mot, da de ble funnet. Flere thailandske marineleger har tilbudt seg å være sammen med guttene inntil de kan reddes ut.

Les mer om

  1. Thailand
  2. Ulykker