Han liker ikke politisk spill, men gamblerne tror han blir statsminister

OSLO/GÖTEBORG (Aftenposten): Ulf Kristersson har sluttet å gå i spagat, men kunne kanskje hatt nytte av det når han skal prøve å danne regjering i Sverige.

Partileder i Moderaterna, Ulf Kristersson, kan bli statsminister i Sverige etter valget søndag. Her diskuterer han med velgere i Göteborg.

Moderaternas partileder Ulf Kristersson var tirsdag på en rask valgturné i Göteborg. Tilhengere flokket seg rundt mannen som sier han vil bli Sveriges neste statsminister, selv om meningsmålingene ikke har gått hans vei.

– Hvis ikke Socialdemokraterna og Sverigedemokraterna har tenkt å danne et flertall mot oss, kan vi danne en Allianse-regjering. Og har de tenkt å danne en majoritet mot oss, bør de si det før valget, sier han til Aftenposten.

Gir intet til SD

Alliansen er en borgerlig koalisjon av fire partier.

– Hva vil du gi til Sverigedemokraterna for at de skal gjøre deg til statsminister?

– Jeg planlegger ikke å gi dem noen ting. Vi vil ikke regjere med eller regjeringsforhandle med Sverigedemokraterna. Men alle må stemme på det de synes er riktig, sier Kristersson.

Partileder i Moderaterna, Ulf Kristersson, kan bli statsminister i Sverige etter valget søndag. Her stilte han til fotografering med partiets lokale valgmedarbeidere i Göteborg.

Favoritt på oddsen

Kristersson risikerer at partiets hans bare kommer på tredjeplass i valget søndag. Det er første gang siden 1979 at Høyres svenske søsterparti ikke er nest størst. Likevel er Kristersson favoritt til å bli statsminister.

Meningsmålingene gir tilsynelatende ikke noen klar spådom om hvem som styrer Sverige etter neste uke. Oddsene hos tippeselskapene noen dager før valget peker derimot klart i favør av en Kristersson-regjering.

Gamblere som vedder en krone på at den borgerlige Alliansen danner regjering, får bare tre kroner i eventuell gevinst. En krone på rivalen Stefan Löfven gir minimum en gevinst på åtte kroner.

  • Sverigedemokraterna ser til Norge for inspirasjon. Kan de sammenlignes med Frp? Dette er forskjellene og likhetene:

«Trengs noen voksne»

Men hvem er egentlig denne 54-åringen som kan bli svenskenes nye statsminister? Tidligere Høyre-statsråd Vidar Helgesen har bodd og arbeidet mange år i Sverige og fulgt svensk politikk tett. Helgesen forteller til Aftenposten at Kristersson liker å bruke uttrykket: «Det trengs noen voksne i rommet.»

– Det er en treffsikker egenbeskrivelse. Han er en politiker med respekt for ombudsrollen og med tilsvarende mangel på sans for politisk spill, sier Helgesen.

Partileder i Moderaterna, Ulf Kristersson, diskuterer med velgere i Göteborg.

Politisk paracetamol

Den politiske floken er like fullt til stede for Kristersson. Dette er i korthet hodepinen han trenger politisk paracetamol til:

  1. Han selv og alliansepartnerne trenger Sverigedemokraterna for å få flertall for sine saker.
  2. De vil absolutt ikke samarbeide med Sverigedemokraterna.
  3. Sverigedemokraterna vil ikke love dem støtte uten et samarbeid.

– Vi har hørt at du ikke liker politisk spill og taktikkeri. Hvordan skal du da kunne danne regjering?

– Politikk handler ikke om spill og taktikk. Det er klart man må like å debattere og kompromisse. Men dette stadige spillet hele tiden om hvem som tar hvem og hvordan man skal sverte sin motstander bedre enn de andre, det liker jeg ikke. Politikk skal være ærlig og ekte. Man skal respektere også dem som mener noe annet, sier han.

Den borgerlige alliansens ledere: Annie Lööf fra Centerpartiet, Ulf Kristersson fra Moderaterna, Jan Björklund fra Liberalerna og Ebba Busch Thor fra Kristdemokraterna.

Gammel turner

Kristersson var i unge år aktiv turner, men han synes ikke turn-metaforer fungerer godt i politikken. Spagat – noe som kanskje kunne vært nyttig i regjeringsspørsmålet – er han uansett skeptisk til om han fremdeles klarer. En salto eller to går greit.

– Men døtrene mine synes ikke jeg gjør saltoene så elegant lenger, har han røpet overfor Sveriges Television.

Politisk nerd

I en fersk reklamefilm presenteres han som en politisk nerd som plager familien med politikk-gnål hele tiden.

– Du må gjerne stemme på Ulf 9. september ... vær så snill, trygler kona Birgitta Ed i filmen – tilsynelatende i håp om få ektemannen opptatt på annet hold.

De to traff hverandre midt på 1980-tallet og feiret nylig 25 års bryllupsdag. Paret bor i en 20-tallsvilla med stor hage i Strängnäs og dagpendler de åtte milene til Stockholm.

Ulf Kristersson ektefelle, Birgitta Ed, spiller en sentral rolle i partiets reklamefilm.

«Besserwisser fra elevrådet»

Uten hennes innsats hadde det aldri blitt noe mellom dem, har han sagt til pressen. – Jeg maste kjempelenge, sier hun, selv om hun synes han fremsto som en «besserwisser fra elevrådet».

Sammen har de tre tenåringsdøtre. Alle tre er adoptert fra Kina. I Svensk Damtidning har paret fortalt om adopsjonene og startvanskene med å knytte bånd med de to yngste, som er tvillinger.

Ut og inn i kirken

Kona jobber nå i et konsulentselskap der hun er deleier, men planlegger å studere teologi og bli prest.

Ulf Kristersson meldte seg for sin del ut av Svenska Kyrkan på sin 18-årsdag. Han har senere meldt seg inn igjen.

– Mange år senere, da jeg innså at jeg hadde giftet meg i kirken, døpt alle mine tre barn i kirken og at jeg ikke hadde noen andre planer enn å bli begravet i kirken, stilte jeg meg selv spørsmålet om jeg ikke burde være medlem, har han sagt til den svenske avisen Dagen. Om en personlig gudstro er han derimot mer vag.

Svart vaskehjelp

Det er smått med skandaler knyttet til Kristersson. På svensk radio har han kommentert det faktum at han betalte svart for vaskehjelp rundt år 2000:

– Man skal ikke la være å ha svart vaskehjelp fordi man en dag kan få en jobb der det blir avslørt. Man skal la være fordi det er galt. Jeg har ikke noe bedre forsvar enn at det var veldig mange som hadde det på den tiden, sa han.

Løpende Kent-fan

De siste årene skal Kristersson ha vært opptatt av løping. På en god dag løper han 10 kilometer på drøyt 43 minutter. Kristdemokraternas leder, alliansepartner Ebba Busch Thor, har sagt at «han vil jeg ikke trene med» med tanke på Kristerssons kompromissløse holdning til alltid å prestere.

På privaten beskrives han dessuten som en popnerd med særlig sans for Kent. Bandet, som ble oppløst i 2016, kom fra Eskilstuna der også Kristersson vokste opp.