Verden

«Ekstremt farlig og livstruende», sier meteorologene. Dette vet vi om orkanen Florence.

Orkanens bevegelsesmønster skaper hodebry for den amerikanske værvarslingstjenesten. Dette vet vi om orkanen.

Orkanen Florence har allerede truffet øygrupper på USAs østkyst og er ventet å treffe Nord-Carolina fredag morgen norsk tid.
  • Maria T. Pettrém
    Journalist
  • og NTB

1. Orkanen har truffet øygruppe utenfor Nord-Carolina

Kraftig vind og regn har truffet øyene Outer Banks utenfor staten Nord-Carolina på USAs østkyst. Orkanen er ventet å treffe kysten av Nord-Carolina natt til fredag lokal tid, noe som tilsvarer fredag morgen norsk tid.

Stormens sentrum befinner seg fortsatt 233 kilometer fra kysten av Nord-Carolina og har en hastighet på rundt 17 kilometer i timen.

2. Styrken er nedgradert

Florence ble torsdag ettermiddag nedgradert fra en kategori 4-orkan til kategori 2. Orkaner graderes på en skala fra 1–5, hvor 5 er det farligste varslet. Selv om orkanen er nedgradert i styrke, beskrives den som «svært farlig» av Federal Emergency Management Agency (FEMA), USAs beredskap for katastrofer.

Orkanen har vindkast på opp til 175 kilometer i timen, og vindstyrker på opptil 46 meter pr. sekund.

3. Frykter stormflom

Selv om vinden ikke lenger er like ekstrem, frykter amerikanske meteorologer store skader. De største truslene er trolig stormflo og ekstremt kraftig regn.

Det nasjonale orkansenteret varsler at deler av Nord-Carolina kan få mellom 50 og 75 centimeter med regn, kanskje 100 centimeter på utsatte steder.

Politiet patruljerer forbi stengte butikker langs strandpromenaden i Sør-Carolina mens stormen nærmer seg østkysten.

4. Ti millioner mennesker kan bli rammet

Over ti millioner mennesker er bosatt i områder som trolig vil rammes av orkanen, ifølge USAs nasjonale værvarslingstjeneste (NWS). Så mange som 1,7 millioner mennesker er evakuert langs kysten av Nord-Carolina, Sør-Carolina og Virginia.

Det er erklært unntakstilstand i delstatene Nord-Carolina, Sør-Carolina, Georgia, Maryland, Virginia og i hovedstaden Washington som følge av stormen. Over 1400 flyavganger er kansellert, og det er varslet at 1–3 millioner husstander kan miste strømmen.

5. Varsler nedbør i inntil syv dager

Uværet blir trolig liggende ved kysten på lørdag, og vannstanden kan stige nesten fire meter.

Enkelte steder er det varslet en meter nedbør over en periode på syv dager. Uværets størrelse bidrar til å øke nedbørsmengdene, og meteorologene frykter i tillegg at Florence vil bli liggende lenge i ro.

  • Kenneth og Inger Lise evakueres fra orkanen Florence: – Vi måtte bare pakke tingene våre og komme oss vekk
Folk samler seg på stranden i påvente av orkanen Florence. Orkanen vil føre til kraftig vind og meterologene frykter at enorme bølger kan slå inn over land og forårsake storflom.

Les mer om

  1. Vær
  2. Flom
  3. USA
  4. Donald Trump
  5. Ekstremvær