Verden

Den pinlige bakdøren

Det er ikke første gang det oppstår pinligheter rundt tibetanere, kinesere og Stortingets bakdør, skriver Aftenpostens Halvor Hegtun.

Statsminister Gro Harlem Brundtland tok imot Kinas president Jiang Zemin i 1996. Også den gang ble det bråk rundt håndteringen av et besøk. Foto: Løchen, Per

 • Halvor Hegtun
  Halvor Hegtun
  Journalist

Halvor Hegtun, journalist i Aftenposten Foto: Signe Dons

Det er ikke så forferdelig lenge siden 1996. Kina var også den gang et meget gammelt og mektig land, dessuten et land som irriterte seg over fredsprisutdelingsnasjonen Norge.Nobelprisen til Dalai Lama var bare syv og et halvt år gammel da president Jiang Zemin kom på offisielt besøk til Oslo i juni dette året, noen måneder før dagens nobelkomitéleder Thorbjørn Jagland skulle bli statsminister. Her og der i byen dukket det opp demonstranter i gule t-skjorter, i hovedsak folk fra Amnesty, Tibet-komiteen og andre grupperinger som ville ta avstand fra kinesiske brudd på menneskerettighetene.

Selvkritikk

Oslo-politiet skulle etterpå ta selvkritikk for sin i overkant nidkjære skjerming av presidenten for kontakt med disse demonstrantene. Blant annet var det uheldig — det var lett å se det i ettertid - at en fredelig tibetansk munk ble sett bak gitter i en av politiets kassevogner da kinesernes følge kom til middag på Akershus. Munken Palden Gyatso, som hadde tilbrakt 33 av sine 65 år i kinesiske fengsler, skulle nok heller ikke ha vært bortvist fra Slottsplassen på besøkets første dag.

Men pinligst ble etterspillet om bakdøren til Stortinget. Det er lett å komme på det nå, i en tid da Stortingets presidentskap finner det naturlig å lose Dalai Lama inn bakdøren til sitt møte med Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide, Audun Lysbakken og andre oppviglere: Jiang Zemin var en gjest som faktisk foretrakk denne bakdøren. Han hadde, ifølge politimester Ingelin Killengreen, på korteste varsel "rettet en meget sterk henstilling" om å få benytte denne inngangen i stedet for hovedinngangen på Løvebakken der det var tillyst demonstrasjoner.

I bruk igjen

Politiet lot ham få lov, men erkjente etterpå at de ikke skulle ha gjort det. Stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl likte det inntrufne dårlig. Justisminister Grete Faremo også.

Men nå skal døren altså tas i bruk på nytt.

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Kritiske demonstranter må stå i bakgrunnen når Kinas tredjemann gjester Stortinget. Derfor er besøket omstridt.

 2. OSLO
  Publisert:

  Motespesial: Slik unngår du å dumme deg ut på Øya

 3. NORGE
  Publisert:

  Kong Harald og dronning Sonja vender torsdag tilbake til Kina

 4. KRONIKK
  Publisert:

  Kina er verdens største diktatur. Vi må unngå å bli et gissel for lederne i Beijing

 5. VERDEN
  Publisert:

  Kinas president hevder Hongkong er friere enn noen gang

 6. VERDEN
  Publisert:

  Han kalles Kinas mektigste leder siden Mao. Går han med på å gi fra seg makten?