- Det kunne utviklet seg til en massakre

Jødiske Dan Uzan (37) var vakt på en konfirmasjonsfest med 80 gjester. Han ble skutt og drept.

I synagogen i København sentrum var det konfirmasjonsfest, Bat mitzva, for en ung jente lørdag kveld. 80 mennesker var samlet, blant dem mange barn som gikk i klassen til jenta, ifølge Berlingske.

Dan Uzan var aktiv i det jødiske samfunnet. Denne kvelden holdt han og to politimenn vakt ved den felles inngangen til synagogen og menighetshuset.

Følg Aftenpostens direktedekningav terrordramaet i København

Like før klokken 01 natt til søndag kom en bevæpnet person til synagogen. Han åpnet ild. De to politifolkene ble såret. Dan Uzan ble skutt i hodet og døde.

Forstander Dan Rosenberg Asmussen i Det jødiske samfunn i Danmark hedrer Dan Uzan, og sier han kan ha medvirket til å avverge en massakre.

— Mange mennesker er takknemlige

— Dan og hans familie har betalt en urimelig høy pris. Vi er takknemlige overfor dem som er med å hjelpe til så vi kan gjennomføre våre jødiske handlinger. Dan var en slik. Mange mennesker er takknemlige for at han sto der i natt, sier forstanderen.

-Jeg har nesten ikke ord for det. Vi er dypt berørt alle sammen. Det kunne ha utviklet seg til en massakre. Det er vårt verste mareritt, og det akkurat det vi har fryktet, sier han videre.

- Et barn av menigheten

Det mosaiske samfunn skriver på sine nettsider:

— Dan Uzan var et barn av menigheten. Han tilbrakte sin skoletid på den jødiske skole i København og ble senere utdannet cand. phil. fra Københavns Universitet. Dan var på sin fritid svært engasjert i Det jødiske samfunn. Han ble 37 år før en terrorist fratok ham hans dyrebare liv natten mellom lørdag 14. og søndag den 15. februar.

Det jødiske samfunn er i sjokk etter angrepet, men alles tanker går først og fremst til Dans etterlatte, og til de sårede politifolk og deres pårørende, skriver Det jødiske samfunn på sine nettsider.

Slik fant politiet terroristen

Rundt klokken 04.50 ble mannen, som antas å stå bak angrepene mot debattmøtet på Østerbro og synagogen , skutt og drept av politiet.

Ved hjelp av overvåkingskameraer og opplysninger fra en taxisjåfør fant politiet frem til mannen de tror står bak angrepene.

Etter skuddene mot kulturhuset Krudttønnen rundt klokken 15.30, der en sivil mann ble drept og to livvakter fra PET og en politimann skadet, kapret gjerningsmannen en bil.

Fluktbilen ble funnet to timer senere på Borgervænget omkring to kilometer unna.

Politiet opplyste søndag morgen at en overvåkingsvideo viser mannen fra kulturhuset mot Boergervænget.

I nærheten, på Kildevædsskolen, viser overvåkingsbilder at mannen snakker i mobiltelefonen sin. Politiet tror han ringte etter en drosje. Kort tid etter samtalen ble han hentet av en drosje.

Det var vitneutsagn fra taxisjåføren som førte til at politiet fant frem til den antatte gjerningsmannens adresse.

Skjøt mot politiet

Drosjen fraktet personen til det som antas å være hans hjem nær Nørrebro stasjon. Her oppholdt han seg i rundt 20 minutter, fra klokken 16.17 til 16.37, opplyste politiet søndag morgen.

Ved 23-tiden lørdag kveld fikk politiet tilgang til overvåkingsbilder fra stedet. Fra klokken 23 holdt politiet adressen under observasjon.

Rundt klokken 00.50 skal han ha angrepet synagogen.

Den mistenkte kom hjem rundt klokken 4.30 søndag morgen.

Det ble en skuddveksling. Først ropte betjentene mot ham, mannen trakk et våpen og avfyrte flere skudd. Politiet skjøt tilbake og drepte den mistenkte.

Se video: Antatt gjerningsmann i København var kjent for PET

En politimann står ved siden av et av ofrene etter skytingen ved synagogen i København.