Verden

SPD stemmer for koalisjonsforhandlinger med Merkel

Det tyske, sosialdemokratiske partiet SPD har vedtatt å innlede formelle regjeringsforhandlinger med statsminister Angela Merkels konservative parti CDU.

Delegater på SPDs landsmøte stemte søndag for å starte regjeringsforhandlinger med de konservative. Foto: AP / NTB scanpix.
  • og NTB
  • Ingrid Brekke
    Journalist

Spørsmålet om hvorvidt SPD skal starte koalisjonsforhandlinger med CDU og søsterpartiet CSU var oppe til avstemning på SPDs landsmøte i Bonn søndag.

362 av de 642 delegatene stemte for.

Spørsmålet har imidlertid vært omstridt, og SPDs ungdomsparti er blant dem som ikke ønsker at partiet skal gå inn i en ny koalisjonsregjering med kristendemokratene.

56 prosent av delegatene i Bonn stemte for å gå inn i forhandlinger med Angela Merkels konservative parti CDU.

Sosialdemokratene halvert oppslutningen på ti år

Forbundsrepublikken Tyskland har aldri vært så lenge uten ny regjering. For EU er det problematisk at Tyskland regjeres av et forretningsministerium som ikke kan ta langsiktige strategiske avgjørelser.

Sosialdemokratiske SPD fikk i 1998 fikk SPD 40,9 prosent oppslutning i valget. I høst fikk de 20,5 prosent. Den ferskeste meningsmålingen gir dem 18.

  • En europeisk trend: Tyskerne er ikke alene. Sosialdemokratene sliter i mange land.

Rollen partiet har hatt som juniorpartner i Angela Merkels regjering i åtte av de siste tolv årene er en utbredt forklaring på nedgangen. Å sette seg i samme situasjon igjen, har fristet lite i store deler av partiet.

Angela Merkel i samtale med lederen for det sosialdemokratiske SPD, Martin Schulz, under et møte 21. november.

Derfor skulle medlemmene av SPD søndag stemme over hvorvidt de ville innlede formelle regjeringsforhandlinger med Merkels CDU. Et nei kunne i ytterste konsekvens bety nyvalg.

Et annet alternativ for Merkel har vært å danne en mindretallsregjering, der hun må søke støtte fra opposisjonen hver gang regjeringen skal ta en politisk beslutning. Så langt har Merkel utelukket dette. Siste alternativ er å på ny forsøke å danne en koalisjon med Fridemokratene og De grønne.

Les mer om

  1. Europa
  2. SPD