Verden

Paristerrorister funnet i hemmelig IS-liste

Flere av terroristene fra Paris er funnet i de hemmelige IS-listene som TV-stasjonen Sky News har fått tilgang til. Samy Amimour, Ismael Omar Mosetefai og Fouad Mohamed Aggad ble registrert av IS to år før de utførte terroraksjonen i Paris 13. november i fjor.

130 mennesker ble drept i Paria-angrepene 13. november i fjor. 90 personer døde på konsertarenaen Bataclan. Foto: Stein Bjørge

  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Journalister fra de tyske mediene NDR, WDR og Süddeutsche Zeitung har forsøkt å finne ut om IS-listene med navnene på 22 000 personer er ekte.

Først var forskere i tvil om listen kunne være ekte. Tre reportere fra de tyske regionale TV-senderne NDR og WDR og den velrenommerte avisen Süddeutsche Zeitung har foretatt undersøkelser langs den tyrkisk-syriske grensen og i Irak.

— Navnene på de tre terroristene fra Paris finnes i listene, melder nyhetskanalen tagesschau.de.

De tre hadde vokst opp i Frankrike og jobbet som bussjåfører og trener i et treningssenter.

Meldte seg for IS i desember 2013

I desember 2013 ble de registrert av IS da de sammen med 14 andre menn og deres familier reiste inn i Syria ved Atmeh nordvest i landet. Deres egne navn Samy Amimour, Foued Mohamed-Aggad og Omar Ismaël Mostefai ble notert, sammen med krigernavnene som ble til Abu Said, Abu Mukhtar og Abu Walid.

Dette er bare noen av sporene etter Paris-terroristene som er funnet i listene melder tagesschau.de, som også opplyser at de tyske journalistene fortsetter sine undersøkelser.

Les også

Han var hjernen bak Paris-terroren - og dette er gjerningsmennene

Listene trolig ekte

Opplysningene i listene stemmer med andre dokumenter som er funnet. Gjennomgangen av listene viser at opplysningene stammer fra 2013 og 2014 og at IS er preget av et grundig byråkrati.

Reporterne har også sett spørreskjema som vestlige IS-sympatisører må svare på før de blir opptatt som IS-krigere. I spørreskjemaet inngår 23 spørsmål om blant annet navn, adresse, telefonnummer, "krigernavn", fødselsdato og om de har tidligere krigserfaring.

Tysk politi mener en liste som viser 22 000 medlemmer i terrororganisasjonen IS er ekte. Navnene på flere av Paris-terroristene er nå funnet i IS-listen som Sky News har fått tilgang til.

En avhopper fra IS møtte en reporter i den britiske TV-stasjonen Sky News i Tyrkia og overleverte minnepinnen som inneholdt navn og detaljerte opplysninger på Is-medlemmer fra 51 ulike land, meldte TV-stasjonen tidligere i uken. Avhopperen skal ha stjålet minnepinnen fra IS interne sikkerhetspoliti.

Ifølge Süddeutsche Zeitung har også det tyske Kripos – Bundeskriminalamt i Wiesbaden – de nye opplysningene. Tysk politi har til nå regnet med at det er 800 tyske ungdommer som har reist til Syria for å delta i IS' terrorhandlinger. Men etter det nye funnet er det langt flere som kan regne med å bli stilt for retten når og hvis de kommer tilbake til Tyskland.

Ukjente IS-medlemmer risikerer straff

Også i Tyskland er flere personer stilt for retten og idømt årelange fengselsstraffer for å ha deltatt i IS-terror i Syria. Men det er antatt at mange vender tilbake uten at det blir kjent at de har vært IS-krigere.

-Det handler med svært stor sannsynlighet om ekte dokumenter, har Süddeutschland fått opplyst fra tysk politi. For mange vil disse papirene utgjøre forskjellen på frihet eller fengsel, skriver avisen.