Trump i tale til folket: Vil ha mur i bytte mot beskyttelse av unge immigranter

Demokratene lar seg ikke overbevise av Trumps forslag til budsjettløsning.

Frontene har vært steile i budsjettkonflikten mellom Trump-administrasjonen og Kongressen. Lørdag kveld sa Trump at han vil gi tre års beskyttelse for unge innvandrere mot at han får bygge et grensegjerde mot Mexico.

Trump sa i en tale til det amerikanske folket lørdag kveld at han vil åpne statsapparatet og gi midlertidig beskyttelse til unge immigranter, i bytte mot penger til å bygge grensegjerdet mot Mexico.

Trump lovet at 700.000 personer som faller innunder den såkalte DACA-ordningen (se bakgrunn lenger ned i saken) ikke vil kunne sendes ut av landet, og vil kunne søke om arbeidstillatelse og personnummer i USA, de neste tre årene. Presidenten har tidligere sagt at han vil skrote ordningen.

Til gjengjeld vil Republikanerne ha 5,7 milliarder dollar til å bygge et «gjennomsiktig stålgjerde» langs enkelte, høyt prioriterte grensestrekninger.

Les også

Artikkelen satte demokrater i harnisk. Da rykket spesialetterforsker Mueller ut og sa den var feil.

– En humanitær krise

I talen lørdag hevdet Trump at USAs immigrasjonssystem er «alvorlig ødelagt».

– Det pågår en humanitær krise ved vår sørlige grense som krever umiddelbar handling, sa presidenten.

Han lovet å bevilge flere hundre millioner dollar til å løse den påståtte krisen, blant annet ved å utplassere 750 vakter langs grensen.

Trump gjentok også at republikanerne ønsker å bygge et stålgjerde, og ikke en mur, langs viktige strekninger der det i dag ikke finnes fysiske eller naturlige barrierer mot ulovlig immigrasjon.

Demokratene ikke fornøyd

Flere amerikanske medier meldte umiddelbart at lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, mener forslaget ikke holder mål.

Også den demokratiske senatoren Richard Durbin sier forslaget er uakseptabelt og at det ikke vil godkjennes i Senatet, hvor republikanerne har et lite flertall.

Trumps kunngjøringer kommer etter en uke med svært steile fronter i den pågående budsjettkrisen.

Tidligere denne uken ba Pelosi Trump om å utsette sin årlige tale om rikets tilstand. Trump svarte med å nekte Pelosi tilgang til militære fly for å besøke amerikanske tropper i Afghanistan.

Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, og Donald Trump har røket i tottene på hverandre ved flere anledninger de siste månedene. Her fra et møte i Det hvite hus før jul, der partene begynte å krangle på direktesendt TV.

Siden 22. desember har 800.000 statlig ansatte gått uten lønn som følge av nedstengningen. Den har nå pågått i 29 dager – den lengste av sitt slag i historien.

Fredag varslet presidenten på Twitter at han ville komme med en kunngjøring for å løse budsjettkrisen.

Vil beskytte «Dreamers»-ordning

Den såkalte «Dreamers»-ordningen, som egentlig heter Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA), ble innført av daværende president Barack Obama i 2012. Den ga de rundt 1,9 millioner menneskene som ble tatt med ulovlig inn i landet av foreldrene sine, en tryggere tilværelse i USA.

Programmet har hindret at 800.000 personer er blitt sendt ut av landet.

Trump forsøkte i 2017 å skrote ordningen, noe som ble møtt med massiv motstand fra Demokratene og noen moderate Republikanere.

I tillegg til personer med DACA-status, tilbød Trump lørdag å gi tilsvarende treårig beskyttelse til enkelte grupper med papirløse migranter fra noen land i Latin-Amerika og Afrika.

Les også

Milliardær spytter 350 millioner kroner i kampanje for å få Trump for riksrett

Ingen unntakstilstand

Trump brukte ikke anledningen til å innføre nasjonal unntakstilstand, slik han har antydet flere ganger de siste ukene.

Å erklære unntakstilstand ville ha gjort det mulig for Trump å omgå Kongressen. Ifølge NTB har Demokratene i Kongressen varslet rettslige skritt hvis Trump velger den løsningen.

Demokratene bevilget mer

Budsjettkonflikten har sitt opphav i at president Donald Trump forlanger 5,7 milliarder dollar i budsjettet for å bygge grensemuren mot Mexico. Dette nekter Demokratene i Kongressen å godta.

New York Times skrev imidlertid fredag at Demokratene denne uken vedtok å bevilge ytterligere 1 milliard dollar til infrastruktur og sikkerhetstiltak rundt grensen.