Kongressen skal granske Trumps Putin-samtaler

– Amerikanerne fortjener å få vite sannheten, sier lederen for utenrikskomiteen i Representantenes hus etter avsløringene om Trumps hemmelighold rundt møtene med den russiske presidenten.

Donald Trump og Vladimir Putin har møttes under fire øyne flere ganger de siste to årene. Blant annet satt de i et to timer langt møte – med kun oversetteren til stede – i Helsink 16. juli 2018.

Fem ganger har Donald Trump og Vladimir Putin møttes uten at det finnes noen dokumentasjon på hva de har snakket om, ifølge en oppsiktsvekkende ny artikkel i The Washington Post.

Den amerikanske presidenten skal ha gått svært langt i å forhindre at andre, inkludert høytstående tjenestemenn i Det hvite hus, skulle få vite hva han og Putin snakket om, ifølge avisen.

Ved én anledning, etter et møte med Putin i juli 2017, skal Trump ha gått så langt at han krevde å få notatene til oversetteren som var der, skriver avisen.

Les også

Han samlet inn 170 millioner kroner til Trumps grensemur. Nå får donorene pengene sine tilbake.

Starter granskning i Kongressen

Artikkelen slo ned som en bombe i Washington, DC lørdag kveld. Nå varsler Eliot Engel, demokraten som nylig overtok som leder av utenrikskomiteen i Representantenes hus, at møtene mellom de to presidentene skal granskes.

– Hver gang Trump møter Putin, får ikke landet vite noen ting. Amerikanerne fortjener å få vite sannheten, og utenrikskomiteen ønsker å komme til bunns i det som har skjedd. Vi kommer til å ha høringer om mysteriene som svirrer rundt Trumps bisarre forhold til Putin og hans kumpaner, og hvordan disse mørke forbindelsene påvirker vår nasjonale sikkerhet, skriver Engel i en pressemelding.

Trump: - Legger ikke lokk på noe

Selv mener Trump at han slett ikke holder innholdet fra samtalene hemmelig. I et intervju med Fox News-verten Jeanine Pirro natt til søndag sier den amerikanske presidenten at kritikken mot ham er «latterlig».

Han reagerte spesielt på hvordan The Washington Post hadde omtalt en samtale mellom de to presidentene i Helsingfors i fjor sommer, der ingen andre enn de to statslederne og en oversetter var til stede.

– Vi hadde en veldig god samtale. Jeg legger ikke lokk på noe. Disse folkene finner bare på ting, sa han til Pirro.

Da hun spurte ham om han på noe tidspunkt har jobbet for Russland, svarte han ikke direkte på spørsmålet:

– Jeg tror det er det mest fornærmende spørsmålet jeg noen gang er blitt stilt, sa han.

– Det er ikke bare uvanlig, det er uhyrlig

Blant dem som har reagert kraftig på avsløringene i The Washington Post er Strobe Talbott, en tidligere viseutenriksminister som deltok på flere av møtene mellom daværende president Bill Clinton og Boris Jeltsin på 90-tallet.

– Dette er ikke bare uvanlig, det er uhyrlig. Det hemmer det amerikanske myndighetsapparatet – ekspertene, rådgiverne og regjeringsmedlemmene som har som jobb å bistå presidenten – og det gir definitivt Putin langt større handlingsrom for å manipulere Trump, sier Talbott til The Washington Post.

Les også

Da Trump-talskvinnen snakket usant om grensemuren, fikk Fox News-verten nok

FBI startet etterforskning av Trump

Opplysningene om Trumps hemmelighold rundt Putin-møtene kommer dagen etter en annen stor avsløring om den amerikanske presidentens forhold til Russland.

Natt til lørdag kunne The New York Times fortelle at det føderale etterforskningsorganet FBI igangsatte en etterforskning av Trump etter at han sparket daværende FBI-direktør James Comey i mai 2017.

Etterforskerne ble så urolige over Trumps oppførsel – spesielt da han innrømmet at han sparket Comey på grunn av FBI-direktørens interesse for Trumps forhold til Russland – at de begynte en etterforskning for å avdekke om USAs president jobbet på vegne av Russland i strid med amerikanske interesser, skriver avisen.

Etterforskningen ble overført til spesialetterforsker Robert Mueller da han ble oppnevnt av det amerikanske justisdepartementet noen dager senere.

Mueller forventes å legge frem sine funn i løpet av noen måneder, ifølge amerikanske medier.

«En skikkelig ekling»

Trump reagerte på avsløringene i The New York Times med en lang tirade på Twitter lørdag morgen.

«Wow, jeg leste nettopp i det mislykkede New York Times at korrupte tidligere FBI-ledere, nesten alle sammen sparket eller tvunget til å forlate nyrået av noen veldig dårlige årsaker, startet en etterforskning av meg, uten grunn & uten bevis, etter at jeg sparket løgneren James Comey, en skikkelig ekling!» skriver Trump.