Verden

USA og Israel har forlatt UNESCO

Ved årsskiftet trakk USA og Israel seg formelt fra FNs kultur-, utdannings- og vitenskapsbyrå UNESCO. De mener organisasjonen har en antiisraelsk slagside.

USA og Israel er nå formelt ute av UNESCO, flere år etter at de sluttet å bidra økonomisk til organisasjonen. Arkivfoto: Christophe Ena / AP / NTB scanpix

 • NTB

Selv om det primært er en formalitet at de to landene ikke lenger vil være med i UNESCO, er det et slag mot organisasjonen USA var med på å grunnlegge etter andre verdenskrig. Trump-administrasjonen varslet allerede i oktober 2017 at USA ville trekke seg ut, og Israels statsminister fulgte raskt etter.

Israels FN-utsending Danny Danon sa tirsdag at landet «ikke vil være medlem i en organisasjon hvis mål er å handle bevisst imot oss og som har blitt et verktøy for manipulasjon fra våre fienders side». USA har krevd «fundamentale reformer» i organisasjonen som kanskje er best kjent for å ivareta verdens kulturarv.

UNESCO jobber også for bedre utdannelse for jenter og for å fremme kunnskap om holocaust og forsvare ytringsfriheten.

Utmeldingen vil ikke ha noen særlig økonomisk effekt, ettersom både USA og Israel sluttet å betale inn til UNESCO allerede i 2011 etter at Palestina ble tatt opp som medlem i organisasjonen.

USA har trukket seg ut en gang tidligere. I 1984 mente president Ronald Reagan at organisasjonen var korrupt og dårlig styrt og ble brukt til å fremme sovjetiske interesser. Først 19 år senere, flere år etter Sovjetunionens fall, var amerikanerne tilbake i folden.

Les mer om

 1. Internasjonal politikk
 2. FN
 3. Israel
 4. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Israel skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby

 2. VERDEN

  Trump vil sanksjonere internasjonale etterforskere

 3. VERDEN

  Trump kan bli en joker for Norges ambisjoner i Sikkerhetsrådet

 4. DEBATT

  Norsk folkehjelp advarer: Frp bygger videre på en internasjonal trend ingen ønsker til Norge

 5. VERDEN

  ICC: Trump-sanksjoner er uakseptabelt

 6. VERDEN

  Elefantene risikerer å dø ut på grunn av krypskyting. Nå møter de en ny og uventet trussel.