Verden

USA og Israel har forlatt UNESCO

Ved årsskiftet trakk USA og Israel seg formelt fra FNs kultur-, utdannings- og vitenskapsbyrå UNESCO. De mener organisasjonen har en antiisraelsk slagside.

USA og Israel er nå formelt ute av UNESCO, flere år etter at de sluttet å bidra økonomisk til organisasjonen. Arkivfoto: Christophe Ena / AP / NTB scanpix

 • NTB

Selv om det primært er en formalitet at de to landene ikke lenger vil være med i UNESCO, er det et slag mot organisasjonen USA var med på å grunnlegge etter andre verdenskrig. Trump-administrasjonen varslet allerede i oktober 2017 at USA ville trekke seg ut, og Israels statsminister fulgte raskt etter.

Israels FN-utsending Danny Danon sa tirsdag at landet «ikke vil være medlem i en organisasjon hvis mål er å handle bevisst imot oss og som har blitt et verktøy for manipulasjon fra våre fienders side». USA har krevd «fundamentale reformer» i organisasjonen som kanskje er best kjent for å ivareta verdens kulturarv.

UNESCO jobber også for bedre utdannelse for jenter og for å fremme kunnskap om holocaust og forsvare ytringsfriheten.

Utmeldingen vil ikke ha noen særlig økonomisk effekt, ettersom både USA og Israel sluttet å betale inn til UNESCO allerede i 2011 etter at Palestina ble tatt opp som medlem i organisasjonen.

USA har trukket seg ut en gang tidligere. I 1984 mente president Ronald Reagan at organisasjonen var korrupt og dårlig styrt og ble brukt til å fremme sovjetiske interesser. Først 19 år senere, flere år etter Sovjetunionens fall, var amerikanerne tilbake i folden.

Les mer om

 1. Internasjonal politikk
 2. FN
 3. Israel
 4. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Israel skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby

 2. VERDEN
  Publisert:

  Trump vil sanksjonere internasjonale etterforskere

 3. VERDEN
  Publisert:

  Trump kan bli en joker for Norges ambisjoner i Sikkerhetsrådet

 4. DEBATT
  Publisert:

  Norsk folkehjelp advarer: Frp bygger videre på en internasjonal trend ingen ønsker til Norge

 5. VERDEN
  Publisert:

  Elefantene risikerer å dø ut på grunn av krypskyting. Nå møter de en ny og uventet trussel.

 6. VERDEN
  Publisert:

  ICC: Trump-sanksjoner er uakseptabelt