Han samlet inn 170 millioner kroner til Trumps grensemur. Nå får donorene pengene sine tilbake.

Irak-veteranen Brian Kolfage bestemte seg plutselig for at han ville bygge muren selv.

Slik presenterer krigsveteranen Brian Kolfage seg selv på nettsidene sine. 37-åringen har samlet inn 20 millioner dollar til en innsamlingsaksjon for å bygge en grensemur mot Mexico.

– JEG VIL BYGGE MUREN!

Brian Kolfage (37) roper ut budskapet sitt på nettsidene der han ber om penger fra Trump-tilhengere som ønsker å bidra til en grensemur mot Mexico.

nettstedet Gofundme.com har foreløpig flere enn 338.000 mennesker bidratt med tilsammen 20,2 millioner dollar (170 millioner kroner) til Kolfages kampanje.

Det er fortsatt langt igjen til målet på én milliard dollar (8,5 milliarder kroner).

Brian Kolfage mistet begge beina og høyrearmen mens han tjenestegjorde i Irak-krigen i 2004.

Vil bygge muren selv

Nå får trolig alle donorene pengene sine tilbake. Årsaken er at Kolfage endret vilkårene for hvordan muren skal bygges. Da han opprettet innsamlingsaksjonen 16. desember sa han at pengene skulle videresendes til føderale amerikanske myndigheter.

Fredag endret han dette. Nå skal muren i stedet bygges av en organisasjon ledet av Kolfage selv.

– Vi er bedre utstyrt enn våre egne myndigheter til å bruke de donerte midlene til å bygge en fysisk mur på den sørlige grensen, skriver Kolfage på Gofundme-siden.

Men endringen i vilkårene er store nok til at donorene i stedet får pengene sine refundert av Gofundme.

– Donorene må aktivt flytte pengene sine til den nye organisasjonen. Dersom de ikke gjør dette, får de automatisk pengene sine refundert, sier Gofundme-talsmann Bobby Whithorne til nyhetsnettstedet Buzzfeed.

Les også

Milliardær spytter 350 millioner kroner i kampanje for å få Trump for riksrett

Fjernet fra Facebook på grunn av falske nyheter

Kolfage lar seg likevel ikke stanse.

– Vi begynner å bygge muren i løpet av noen måneder, skriver han på Twitter fredag kveld.

We the people are kicking Ass and building this wall!! The fake news won’t stopp us ... people donated more!! WIN … https://t.co/AD5pA01sCa

Den tidligere soldaten Kolfage mistet begge beina og høyre arm mens han tjenestegjorde i Irak i 2004. Han er en sterk tilhenger av president Donald Trump og har blant annet drevet den kontroversielle Facebook-siden Right Wing News.

Nettsiden var en av 559 sider som ble stengt av Facebook i en stor aksjon i oktober for å forhindre spredningen av falske nyheter og feilinformasjon, ifølge NBC News.

I en annen innsamlingsaksjon på Gofundme ber Kolfage om én million dollar til å hyre inn advokater for å kjempe mot det han omtaler som sensur i sosiale medier. Foreløpig har han fått inn over 70 prosent av det han har bedt om.

Tidligere har han samlet inn flere hundre tusen dollar som skulle brukes på sykehus for andre krigsveteraner, men pengene nådde aldri frem til disse sykehusene, ifølge Buzzfeed.

Les også

Trump: – Kommer sannsynligvis, nesten definitivt til å erklære en nasjonal unntakstilstand

Nekter å gi Trump penger til grensemuren

En mur langs grensen til Mexico var Donald Trumps viktigste løfte til tilhengerne sine i valgkampen i 2016. På valgmøter rundt om i landet snakket han stadig om muren han skulle bygge, gjerne fulgt av et spørsmål til salen:

– Hvem skal betale for muren?

– MEXICO! ropte tilhengerne, noe Trump gjentatte ganger kunne bekrefte.

Men Mexico kommer ikke til å betale for muren. I stedet ber Trump amerikanske skattebetalere om å ta regningen, i første omgang i form av en bevilgning på 5,7 milliarder dollar i statsbudsjettet.

Disse pengene nekter demokratene å gi ham. Og uten demokratenes støtte kan ikke budsjettet vedtas. Trump, på sin side, nekter å gå med på et budsjett uten penger til grensemuren.

Dette er årsaken til at deler av statsapparatet for tiden er stengt og at 800.000 statsansatte ikke mottok noen penger på lønningsdagen fredag.

Saken er akkurat nå fastlåst. Mye tyder på at den såkalte shutdown-en, som allerede er den lengste i USAs historie, kan fortsette en god stund til.