Verden

Trump i Fox-intervju: Cohen tok seg av småsaker

USAs president Donald Trump sier advokat Michael Cohen bare var en av mange advokater han brukte. Om sin egen justisminister sier Trump: - Hva slags mann er dette?

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Trump snakker nå ned innflytelsen og rollen til advokat Cohen.

– Han var en av mange advokater jeg brukte. Han tok seg av mindre ting, sa Trump i et intervju med TV-programmet Fox & Friends.

Han trakk selv frem poenget med at mange har kalt Cohen for «Trumps fikser».

– Jeg vet ikke hvor det begrepet kom fra. Han gjorde ikke store avtaler for meg, han håndterte småsaker, sa Trump og omtalte Cohen som en «deltidsadvokat».

Cohen hadde i ti år titlene «Executive Vice President» og «Special Counsel» i Trumps selskap. Fra januar 2017 ble han omtalt som Trumps private advokat.

Endret syn

Han anslo at han hadde brukt Cohen i omtrent ti år, men poengterte at han hadde mange advokater han brukte til store saker – noen var ansatte og andre ble hyret inn. Den gang oppfattet Trump Cohen «som en grei fyr», sa han.

Etter at Cohen tilsto brudd på lovene om valgkampbidrag ved å betale hysjpenger til to kvinner på ordre fra klienten, «en kandidat til å bli president i USA», er tonen en annen fra Trump.

– Hvis noen ser etter en god advokat, vil jeg sterkt anbefale at de ikke hyrer inn Michael Cohen, skrev presidenten på Twitter onsdag.

Trump mener Cohen lyver om ham for å få en bedre avtale i sin sak om skattefusk. Han antydet at praksisen med avtaler der tiltalte vitner mot andre for å få lavere straff kanskje burde vært ulovlig.

Slapp to nyheter på forhånd

Da pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders onsdag ble spurt av pressekorpset om konsekvenser av Trump-advokat Michael Cohens tilståelse, svarte hun forskjellige varianter av at Trump «har ikke gjort noe galt».

To deler av Trump-intervjuet ble delt av Fox News før programmet ble sendt på TV klokken seks torsdag morgen lokal tid:

  • Trump la vekt på at han betalte hysjpenger fra egen lomme, ikke fra valgkampkassen. Pengene gikk til to kvinner som hevder å ha hatt seksuelt samkvem med ham.
  • Trump antydet at han kan benåde sin tidligere valgkampsjef Paul Manafort. Manafort er dømt for skattesvik og bankbedrageri.

I intervjuet med Fox & Friends sa Trump også at han heller ikke kjente Manafort særlig godt.

Spår børskrakk med riksrett

Enkelte mener Trump bør tiltales i en riksrettssak, men demokratene i USAs kongress har hittil vært tilbakeholdende med å nevne ordet. Hvis de vinner mellomvalget i november, kan dette kanskje endre seg, mener eksperter. Trump spådde i intervjuet et børskrakk hvis han skulle bli satt under riksrett.

– Da vil alle bli fattige, sa han.

– Jeg skjønner ikke hvordan noen kan settes under riksrettstiltale når de har gjort en fantastisk jobb, sa Trump også.

Refset justisministeren sin

Trump kritiserte Justisdepartementet for ikke å etterforske korrupsjon fra tiden under Barack Obamas presidentperiode.

Han ble spurt om han vil sparke justisminister Jeff Sessions og visejustisminister Rod Rosenstein. Rosenstein utnevnte tidligere FBI-sjef Robert Mueller til å etterforske Russlands påvirkning av presidentvalgkampen i 2016 og om noen amerikanere sto i ledtog med russerne. Sessions erklærte seg inhabil i etterforskningen.

Trump svarte ikke direkte på spørsmålet om sparking av de to.

– Jeg ville ikke egentlig involvere meg i dette, sa han.

Trump er fremdeles opprørt over at Sessions erklærte seg inhabil i granskningen.

– Hva slags mann er dette, spurte han. – Han var med i kampanjen. Han vet jo at det ikke var noen sammensvergelse, sa Trump.

Trump sa også at økonomien er historisk god og arbeidsløsheten historisk lav, men at mediene ikke er interessert i å dekke dette og bare er opptatt av sludder.

– Jeg har alltid vært involvert i kontroverser og jeg har alltid vunnet, sa Trump.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Amerikansk politikk
  3. Michael Cohen