Trump til Nord-Koreas diktator: - Det er en ære å være her med formann Kim

Den amerikanske presidenten skrøt av det «spesielle forholdet» han og Kim har utviklet da de to møttes i Hanoi onsdag.

Donald Trump og Kim Jong-un møttes for andre gang i Hanoi i Vietnam onsdag ettermiddag.

Med varme smil og et fast håndtrykk møttes Donald Trump og Kim Jong-un i den vietnamesiske hovedstaden Hanoi onsdag klokken 12:30 norsk tid.

– Jeg håper at vi kan få et utfall av dette møtet som blir ønsket velkommen av alle, sa Kim i en kort kommentar til den fremmøtte pressen.

– Det er en ære å være her med formann Kim. Jeg tror dette vil bli et svært vellykket møte, sa Trump like etter at de to lederne hadde hilst på hverandre.

Han la til at han tror at Nord-Korea har et stort potensial for økonomisk vekst i tiden fremover.

«Special relationship»

Det korte håndtrykket foran pressefotografene ble etterfulgt av en privat samtale mellom Trump og Kim før de satte seg ned for å spise middag på hotellet Sofitel Legend Metropole Hanoi.

Torsdag blir det nye møter mellom de to lederne.

– Vi har et spesielt forhold («special relationship»), sa Trump om den nordkoreanske diktatoren da middagen begynte klokken 13:10.

Dette uttrykket er noe som tidligere har vært forbeholdt det nære forholdet mellom USA og Storbritannia.

Utestengte amerikanske journalister

Mens Trump og Kim spiste middag, ble det kjent at Det hvite hus hadde bannlyst fire amerikanske journalister fra å delta på fotoseansen i spisesalen før maten ble servert.

Årsaken var at de tidligere på dagen hadde ropt ut spørsmål til Trump om påstandene fra Michael Cohen, presidentens tidligere advokat, om at Trump utførte en rekke kritikkverdige handlinger i valgkampen i 2016 og etter at han flyttet inn i Det hvite hus.

– Det var en ekstraordinær motreaksjon fra amerikanske myndigheter, som tidligere har opprettholdt journalisters rettigheter mens de har reist utenlands. Det var spesielt bemerkelsesverdig fordi det skjedde mens Trump møtte lederen for en totalitær stat som ikke har en fri presse, skriver The Washington Post.

Journalistene som ble utestengt kom fra nyhetsbyråene AP, Reuters og Bloomberg samt fra avisen the Los Angeles Times.

Koreakrigen kan endelig bli avsluttet

Det største spørsmålet før ukens møter mellom Kim Jong-un og Donald Trump var om de vil ende opp i noen mer konkrete resultater enn deres første samling i Singapore i juni i fjor.

Den gang ble topptreffet avsluttet med en felleserklæring som inneholdt lite annet enn hva Nord-Korea har lovet tidligere.

Et mulig utfall av Hanoi-toppmøtet kan være at Kim og Trump blir enige om en formell avslutning av Koreakrigen, der det har vært en våpenhvile siden 1953.

Trump kan også si seg villig til å lette på noen av sanksjonene mot Nord-Korea i bytte mot at Kim åpner for å ruste ned landets atomvåpenarsenal.

Trump er under et sterkt press for å vise at samtalene med Kim gir målbare resultater. Et vellykket toppmøte med Kim vil være en betydelig utenrikspolitisk seier for den amerikanske presidenten, men foreløpig er det flere som er skeptiske til at det vil være mulig å oppnå noe av betydning.

– Jeg håper at møtet blir en suksess. Jeg frykter at det blir en farlig fiasko, skriver den republikanske senatoren Marco Rubio på Twitter.

Han legger til:

– Kim Jong-un prøver å lure oss til gjensidige steg-for-steg-innrømmelser – der han gir meningsløse innrømmelser i bytte mot betydelige lettelser – i et forsøk på å svekke den internasjonale støtten for sanksjoner mot landet.

Les også

Mange var skuffet etter Trumps forrige Kim-møte. Oppfølgeren kan bli enda vanskeligere for den amerikanske presidenten.

Eksplosiv høring i Washington

Trump har også problemer på hjemmebane som kan få betydning for hva som skjer i Vietnam. Flere kommentatorer har påpekt at presidenten kan ha et ønske om å levere en nyhet som en stor nok til å overgå den massive oppmerksomheten rundt høringen til hans tidligere advokat, Michael Cohen, i Washington onsdag kveld.

Cohen, som jobbet for Trump i en årrekke, beskylder Trump for å være en «rasist», en «svindler» og en «juksemaker» i sitt åpningsinnlegg, som ble publisert natt til onsdag.

Han hevder blant annet å ha beviser for at Trump tilbakebetalte ham for å ha betalt en pornostjerne for å holde tett om et forhold hun skal ha hatt til Trump i 2006.

Michael Cohen, Donald Trumps tidligere advokat, forventes å legge frem informasjon og beviser i Kongressen onsdag som kan være svært skadelige for Trump.

Cohen sier også at Trump visste at nettstedet Wikileaks samarbeidet med den republikanske strategen Roger Stone, som nylig ble arrestert i Florida, da Wikileaks publiserte lekkede e-poster fra demokratene i forkant av presidentvalget i 2016.