Verden

Henry Kissinger gir råd til Norge: Gi Kina tid!

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

90-åringen har fulgt Kina tett i over et halvt århundre, både som USAs utenriksminister og som ekspert på internasjonale relasjoner. Foto: KRISTOFFER RØNNEBERG

Henry Kissinger møtte formann Mao ved flere anledninger. Dette bildet ble tatt i Beijing 17. februar 1973. I midten Kinas daværende statsminister Chou En-lai. Foto: AP

 • Over tid vil Kina erkjenne at Norge er et vennligsinnet land, sier den tidligere amerikanske utenriksministeren.

90 år gamle Henry Kissinger er på ingen måte klar for pensjonisttilværelsen, og holder fortsatt et tempo som sliter ut ansatte i 30-årene.

Aftenposten fikk nylig en sjelden mulighet til bli med inn i Kissingers kontor på fasjonable Park Avenue i New York, der vi fikk stille noen få spørsmål til mannen som anses som en av USAs fremste eksperter på utenrikspolitikk.

Og trolig den mektigste utenriksministeren landet har hatt.

Kissinger var arkitekten bak Richard Nixons historiske tur til Beijing i 1972 – reisen som reetablerte forholdet mellom Kina og USA. Han skrev også den kritikerroste mursteinen On China i fjor, og anses som en autoritet på Midtens rike.

Les også

Igjen kan forviklingene mellom Kina og Norge bli større.

Derfor var det naturlig å høre om den gamle nestoren har noen råd å gi til Norge for å løse den diplomatiske krisen norske og kinesiske myndigheter har vært inne i helt siden demokratiforkjemperen Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris for tre år siden.— Jeg har så store vanskeligheter med å finne ut av hva USAs utenrikspolitikk skal være at jeg ikke har hatt muligheten til å tenke mye på det. Men jeg vet at dette er en type sak som kommer til å løse seg av seg selv dersom man er tålmodig. Kina vil erkjenne, over tid, at Norge er et vennligsinnet land og ikke et fiendtlig et, sier Kissinger.

I tråd med norsk politikk

Det korte intervjuet med Aftenposten kom i kjølvannet av et timelangt møte med utenriksminister Børge Brende, som lyttet svært oppmerksomt til den 90-årige nestorens ord.

Tidligere utenriksminister Henry Kissinger har gode råd å gi Norge om den videre tilnærming til Kina. Gi dem tid, sier den mangeårige kinaeksperten. Foto: KRISTOFFER RØNNEBERG

For Brende og den ferske norske regjeringen er Kissingers svar utvilsomt en bekreftelse på at Kina-strategien de har valgt, er riktig. En av Brendes fremste oppgaver som utenriksminister er å løse floken mellom Norge og Kina. Strategien har vært å holde hodet lavt, unngå kritikk av Kina og sende et tydelig signal om at Norge ønsker å normalisere forholdet.Kinesiske myndigheter har nektet å delta i politiske samtaler med Norge etter at Nobelprisen ble tildelt Liu Xiaobo i 2010, og foreløpig har ikke regjeringsskiftet ført til noen nye signaler fra Beijing. Brendes partifelle og nåværende kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner var blant dem som nominerte Liu til fredsprisen, noe som trolig ikke har gjort forsoningsarbeidet lettere.

Ga konkrete råd

Brende bekrefter overfor Aftenposten at han fikk svært gode råd av Kissinger i New York, også når det gjaldt forholdet til Kina.

— Han hadde noen konkrete forslag, sier utenriksministeren, uten å ville fortelle hva disse forslagene går ut på.

Lite tyder på at stormen er over med det første. Fredag reagerte en talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet med en klar advarsel da hun ble spurt hva Kina mener om at Dalai Lama, tibetanernes åndelige leder, snart skal besøke Norge.

Tibet-spørsmålet er blant de mest sensitive for kinesiske myndigheter. De siste årene har situasjonen i de tibetanske områdene forverret seg kraftig etter at over 100 tibetanere har satt fyr på seg selv i protest mot det de anser som en okkupasjon fra kinesiske myndigheter.

- Kina ikke Sovjetunionen

Mange hadde håpet at Kinas ferske president, Xi Jinping, skulle velge en mer forsonende linje overfor Tibet enn sine forgjengere. Ledende Kina-eksperter øynet også muligheten for politiske reformer i Kina da Xi overtok roret som parti- og statsleder for ett år siden.

Les også

Fredsprisvinners kone vil saksøke Beijing-politiet

I stedet har den nye lederen strammet inn på en rekke områder, spesielt innen ytringsfrihet.

Samtidig har Xi varslet store økonomiske reformer. Vil det la seg gjøre å liberalisere økonomien ytterligere uten å utvikle det politiske systemet?

Kissinger, som har fulgt Kina tett i over et halvt århundre, mener det er viktig å se ting i et større perspektiv.

— Hvis du sammenligner det Kina jeg møtte i 1971 med Kina i dag, har det vært betydelige endringer. Også politisk. Også når det gjelder ytringsfrihet. Når de økonomiske reformene utvikler seg, vil de ubønnhørlig ha politiske konsekvenser. Mitt inntrykk er at Kina prøver å separere de to for å unngå de dilemmaene Sovjetunionen hadde. Men det er høyst sannsynlig at det politiske systemet vil bli tilpasset etter hvert som det økonomiske systemet endres, sier Henry Kissinger.

 1. Les også

  Kina rasende over at Dalai Lama kommer til Norge

 2. Les også

  Jagland sammenlinger Liu Xiaobo med Nelson Mandela

 3. Les også

  - Thommesen bør droppe talen på Nobelbanketten

 4. Les også

  Klipp båndene til Nobels fredspris

 5. Les også

  Nordmenn ble nektet å reise til Tibet

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Kina

Relevante artikler

 1. NORGE

  Protesterte mot fredstaler

 2. VERDEN

  Henry Kissinger til Oslo

 3. ØKONOMI

  Forholdet mellom Kina og Norge normalisert etter seks år med isfront

 4. NORGE

  Henry Kissinger er anklaget for militærkupp. I dag deltar han i samtale på Universitetet i Oslo.

 5. VERDEN

  Kissinger (93) stjal showet i Oslo Rådhus

 6. VERDEN

  Kinesisk partiorgan om normaliseringen: Norge har betalt dyrt og lært sin lekse