Verden

Ny EU-regler skal gjøre det vanskeligere å røyke

Ut med «mild» og mentol, vekk med småpakker og «medinske» e-sigaretter. Det kan bli utfallet etter ny runde i EU-parlamentet.

riks000588319-NidovWuFcn.jpg
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

Den kompliserte debatten, som har avfødt en enorm lobbyvirksomhet fra tobakksindustrien, skal opp i EU-parlamentet i dag.

Dersom parlamentarikerne går inn for at eletroniske sigaretter skal ses på som et medisinsk produkt, kan det utfordre det norske forbudet mot såkalte e-sigaretter.

Ikke light

Målet med den nye EU-lovgivningen er å gjøre det mindre attraktivt å røyke, spesielt blant unge. Blant forslagene er å gjøre det forbudt å karakterisere et produkt som «mild» eller «light», som antyder at varen er mindre skadelig.

Man vil forby småpakker på 10 sigaretter, fordi disse betraktes som mer attraktive blant kvinner og unge. Det samme gjelder smakstilsatte sigaretter, for eksempel med mentol.

Store advarsler

Advarslene mot helserisiko skal dekke 75 prosent av emballasjen til pakkene, enten det dreier seg om sigaretter, rulletobakk, pipetobakk eller vannpipetobakk, ifølge forslaget.

Komplisert prosess

Det er ventet avstemning over forslagene nå i ettermiddag. Men det er langt fra sikkert at det blir noen avklaring i dag. Etter å ha vært i parlamentet, skal saken videre til rådet i EU, der det sitter statsråder fra de 28 regjeringene.

På grunn av den store tautrekkingen i kulissene, frykter mange at man ikke klarer å komme til enighet i dag.