Verden

IT-skandale i Sverige: 2,7 millioner samtaler til helsetelefon har ligget åpent på nettet

Opptak av sensitive samtaler med 1177 Vårdguiden har ligget fritt tilgjengelig på en server, avslører Computer Sweden.

Hos rådgivningstjenesten 1177 Vårdguiden kan den svenske befolkningen få informasjon om offentlige helse- og omsorgstjenester. Samtalene blir tatt opp og har ligget fritt tilgjengelig på nett. Foto: Illustrasjon: Roald, Berit / NTB scanpix

 • Morten Schwencke
  journalist i Aftenposten

2,7 millioner samtaleopptak fra rådgivningstjenesten 1177 Vårdguiden har ligget helt ubeskyttet på internett, skriver Computer Sweden.

1177 Vårdguiden er en rådgivningstjeneste der befolkningen kan få informasjon om statens helse og omsorgstjenester. Den døgnåpne tjenesten eies av Sveriges kommuner og Landsting. De 2,7 millioner samtaleopptakene er tatt imot av omsorgsentreprenøren Medicall, fra og med 2003.

«Samtalene inneholder sensitive opplysninger om sykdommer og plager som de helsehjelptrengende ber om å få rådgivning om», skriver nettstedet.

Legger på røret

Da den svenske nettsiden konfronterer lederen i Medicall med at filene ligger ubeskyttet på nettet, avviste han journalistens fremleggelse av faktum:

– Vi har sjekket opp dette med IT-avdelingen vår, og det du sier er helt umulig, sa administrerende direktør David Nyblom til nettsiden.

 • Les også: Operaens IT-system til 35 millioner utsatt: – Høy risiko

Til tross for at journalisten hadde filene foran seg, nektet Nyblom og la til slutt på røret. Senere har han omtalt saken som «beklagelig», til SVT Nyheter.

Medicall har ifølge nettstedet sitt hovedkontor i Hua Hin i Thailand og er en underleverandør av Medhelp, som tar imot samtaler fra Stockholm, Södermanland og Värmland.

Som en konsekvens av publiseringen til Computer Sweden er serveren med samtalene nå stengt.

Lastet ned mange

Saken reiser nå spørsmål om hvem som kan ha fått tak i det sensitive materialet fra 1177 Vårdguiden. SVT Nyheter har i dag funnet ut at totalt 55 samtaler er blitt lastet ned, fra totalt syv unike datamaskiner.

Medicalls underleverandør Voice Integrate, har ansvaret for serveren. Selskapet opplyser til SVT at disse datamaskinene har IP-adresser som de kjenner fra før.

– Det finnes ingen nedlastede samtaler før dette inntraff, sier Tommy Ekström til SVT, som er administrerende direktør i Voice Interigate Nordic AB.

Etter Computer Swedens avsløring har imidlertid samtaler blitt lastet ned av fire ulike IP-adresser, opplyser kanalen. De involverte partene er nå i gang med å granske systemet og ta kontakt med eierne av IP-adressene.

Les mer om

 1. Internett
 2. Sverige

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nettforumet er et «paradis» for høyreekstremister. Der publiserte massedrapsmennene manifestene deres.

 2. KULTUR

  Nettsider tilbyr gratis nedlasting av norske bøker: – Svindelforsøk, sier advokat.

 3. VERDEN

  Robert Mueller har levert sin rapport. Den er hemmelig foreløpig, men her er det vi allerede vet.

 4. A-MAGASINET

  Hun var Erna Solbergs nærmeste. Nå elsker hun å gå i arbeidsbukser med snus under leppa.

 5. A-MAGASINET

  Tech-komet Isabelle Ringnes: «Mange misforstår kulturen i vår familie

 6. A-MAGASINET

  På innsiden av Oljefondet: Slik er det å jobbe for Norges pengebinge