Verden

WSJ: USA planlegger å forlate Syria i april

USA planlegger å trekke tilbake styrkene i Syria i løpet av april, skriver Wall Street Journal. En plan om å beskytte de kurdiske styrkene er ikke på plass.

Krigere fra den kurdiske YPG-militsen holder vakt mens amerikanske soldater utstasjoneres i det nordlige tettstedet Darbasiyah i Syria. Når USA gjør alvor av planene om å trekke seg ut av Syria, risikerer YPG-krigerne å stå alene mot tyrkiske styrker. Foto: AP / NTB scanpix.

 • NTB

Amerikanske tjenestemenn sier til avisen at med mindre Trump-administrasjonen endrer kurs, planlegger militæret å trekke tilbake en betydelig del av styrkene i midten av mars og gjennomføre en full tilbaketrekking innen slutten av april.

Wall Street Journal får opplyst at militæret skal vie tilbaketrekkingen oppmerksomhet de kommende ukene, men først skal styrkene ta tilbake de siste lommene som jihadistgruppa IS fortsatt har igjen i landet. Torsdag opplyste den USA-ledede koalisjonen at IS har mistet 99,5 prosent av sitt territorium.

Trump-administrasjonen har foreløpig ikke kommet opp med en plan om hvordan de USA-støttede kurdiske styrkene skal beskyttes når amerikanerne trekker seg ut.

Den kurdiske YPG-militsen, som har støtte fra USA i krigen mot IS, blir av Tyrkia sett på som en terrororganisasjon. USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton sa i januar at de krever sikkerhetsgarantier for YPG-militsen nå som amerikanerne skal trekke seg ut av landet, men utenriksminister Mike Pompeo sier tilbaketrekningen skjer uansett. Utenriksministeren er likevel villig til å forsøke å få til en avtale med Tyrkia og sa i januar at han har tro på en avtale.

Les mer om

 1. Syria
 2. Den islamske staten (IS)
 3. Syriakrigen
 4. USA

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Trump og Erdogan inngikk en avtale om Syria. Kurderne kan bli latt i stikken.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Advarer om konsekvensene dersom Tyrkia invaderer Nord-Syria

 3. VERDEN
  Publisert:

  Her forlater de siste amerikanske soldatene det nordøstlige Syria. Legg merke til emblemet på skulderen.

 4. VERDEN
  Publisert:

  De risikerte livet for å vinne landområder fra IS. Nå må de vike for erkefienden.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Nå vender kurderne seg til USAs fiende: «Et valg mellom kompromiss og folkemord»

 6. VERDEN
  Publisert:

  Kurdisk leder: Avtale med Assad-regimet er «uunngåelig»