Verden

Flyangrep skal ha stanset IS' erobring av Kobani

Det mest intense bombardementet til nå, skal ha bidratt til å redde den utsatte grensebyen Kobani.

Tyrkiske soldater holder vakt ved grensegjerdet, mens kurdiske flyktninger fra Syria venter på å krysse grensen inn til Tyrkia. Foto: MURAD SEZER

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Byen Kobani, som ligger et steinkast fra grensen mellom Tyrkia og Syria, og som har vært under angrep fra Den islamske staten (IS) de siste tre ukene, skal ha blitt reddet av blant annet amerikanskledede flyangrep, melder BBC.

Representanter for den syriskkurdiske militsen YPG sier bombeangrepene fra de amerikanske og arabiske flyene det siste døgnet har vært de mest effektive til nå.

— IS presset ut av byen

— De er nå utenfor inngangene til byen. Artilleriilden og bombingen av IS var veldig effektiv, og som et resultat av den har IS blitt presset ut av mange av sine posisjoner, sa Idris Nassan, viseutenriksminister i Kobani-distriktet, til Reuters onsdag. - Dette er deres største tilbaketog siden de tok seg inn i byen og vi kan se på dette som begynnelsen på nedtellingen til deres tilbaketrekning fra dette området.

- Har drept mange IS-krigere

Kurdiske kilder opplyste også til Aftenposten tirsdag at bombeangrepene fra luften var effektive og at kurdiske styrker hadde lyktes med å drepe 120 IS-krigere som hadde tatt seg inn i selve byen.

WEBnykobane-6XX4HBF8rd.jpg

Kobanis fremtid er likevel uviss. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarte tirsdag om at flystøtte alene ikke var nok til å hindre at den kurdiske byen innenfor den syriske grensen ville falle til IS.Les også:

Les også

Stoltenberg møter Erdogan i Tyrkia

Voldsomme demonstrasjoner i Tyrkia

Tyrkiske myndigheter har fått skarp kritikk fra kurderne i Tyrkia og andre steder for i praksis å støtte IS i slaget om Kobani. Kurderne er sinte fordi tyrkiske myndigheter har gjort det vanskelig for kurdere som ønsker å støtte befolkningen i Kobani med å krysse den tyrkiske grensen. Sinnet utløste tirsdag voldsomme demonstrasjoner i deler av Tyrkia hvor det bor mange kurdere. Minst 12 mennesker rapporteres å ha blitt drept i sammenstøt mellom demonstranter og politi sør i Tyrkia, melder Reuters.

Tyrkiske myndigheter har innført portforbud i fem sørøstlige provinser og har sendt soldater og stridsvogner ut i gatene i millionbyen Diyarbakir, en by som har flest kurdiske innbyggere.

Voldelige demonstrasjoner i 22 byer

Minst 18 mennesker er blitt drept og et stort antall demonstranter og politi er blitt drept, skriver den tyrkiske avisen Hurriyet på sine nettsider. Åtte skal ha blitt drept i byen Diyarbakir alene. Hurriyet melder om voldelige demonstrasjoner i 22 tyrkiske byer. Demonstranter har blant annet kastet molotov cocktails, altså flasker med brennende materiale.

En stor røyksopp stiger opp fra bakken etter at en bombe har truffet et mål i Kobani onsdag. Foto: Murad Sezer/Reuters/NTB-Scanpix

Sammenstøt med hizbollah-bevegelsenDe kraftigste sammenstøtene skjedde da de kurdiske demonstrantene støtte sammen med tilhengere den kurdiske Hizbollah-bevegelsen i Tyrkia, melder Hurriyet. Dette er en sunnimuslimsk islamistisk kurdisk bevegelse som har vært i opposisjon til både den mer sekulære kurdiske PKK-bevegelsen og tyrkiske myndigheter.

Hodepine for NATO-allierte

NATOs nye generalsekretær, Jens Stoltenberg reiser onsdag til Tyrkia for et to dager langt besøk. Trusselen fra IS vil stå sentralt under besøket. Samtidig er det åpenbart uenighet mellom de to NATO-allierte landene USA og Tyrkia om hvordan IS-krisen skal håndteres.

afp000782774-YjsLWROgfV.jpg Foto: Lefteris Pitarakis

USA er bekymret for Tyrkias manglende vilje til å stanse IS-opprørere ved den syrisk-kurdiske byen Ayn al-Arab, skriver The New York Times.

– Det er økende frykt for at Tyrkia vegrer seg for å handle for å stanse en massakre under 2 kilometer fra landets grense, sier en ikke navngitt tjenestemann i Obama-administrasjonen til avisen.

Les også:

Les også

Han lot skjegget gro, tok på seg palestinaskjerf og dro til Syria

USAs utenriksminister John Kerry har ringt Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu to ganger siden mandag, opplyser talskvinne Jen Psaki.

Krever flyforbudssone i Syria

Tyrkia har på sin side fremmet krav om at man ikke bare må bombe IS, men også styrkene til president Bashar al-Assad. President Erdogan presenterte i sin tale tirsdag tre krav: en flyforbudssone, en sikkerhetssone og trening av moderate væpnede grupper i Syria og Irak.

Kurdiske demonstranter satte tirsdag fyr på barrikader i Diyarbakir, en av de største byene i det sørøstlige Tyrkia. Foto: Reuters/NTB-Scanpix

Han sa Tyrkia ønsker en mer omfattende strategi for situasjonen i Syria før de vil bidra militært til den amerikanskledede koalisjonen i kampen mot IS.Les også:

Les også:

  1. Les også

    - Mange sivile er drept og såret av IS-granater

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syriakrigen