Verden

Kan Donald Trump virkelig bli USAs neste president?

Donald Trump har fornærmet de fleste og møtt unison fordømmelse for sine siste uttalelser om muslimer. Hvordan kan han da fortsatt lede på meningsmålingene?

 • Tarjei Kramviken

Trump startet valgkampen med å si at mexicanere er voldtektsmenn, insinuere at en kjent TV-journalist hadde mensen og si at John McCain ikke er en krigshelt fordi han ble tatt til fange under Vietnamkrigen.

Forrige uke gjorde han tilsynelatende narr av en funksjonshemmet journalist. Mandag foreslo han åforby alle muslimer adgang til USA. Han har også (feilaktig) påstått at «tusenvis» av muslimer i USA feiret terrorangrepene 11. september 2001.

Og mye mer.

Hvordan kan Trump slippe unna med sine oppsiktsvekkende uttalelser?

En del av det republikanske partiet er lei av den etablerte politiske eliten, og det er den følelsen Trump spiller på. Velgerne hans vil ha en kandidat som snakker rett fra leveren og ikke tar hensyn til å være «politisk korrekt».

Det er trolig en motreaksjon mot åtte år med forsiktige Barack Obama og at medlemmene av Kongressen er svært upopulære. For tilhengerne fremstår Trump som en autentisk og handlekraftig leder som «kan gjøre USA storslått igjen». Han fremhever at han er «en vinner», mens alle andre «er tapere».

Hvorfor kommer han med uttalelsene?

Ingen vet hvor planlagt og gjennomtenkt opptredenen hans er, men Trump var en provokatør lenge før han for alvor kastet seg inn i politikken.

Uttalelsene har gitt Trump enorm oppmerksomhet i mediene. Derfor har han klart å spre budskapet sitt nesten uten å bruke penger. De demokratiske aktivistene hos nettstedet MediaMatters har laget en oversikt som viser at Trump har fått mer enn dobbelt så mye sendetid på den konservative nyhetskanalen Fox News som nestemann på listen. Kanalen er svært viktig for å nå ut til grunnfjellet i partiet. Også tradisjonelle medier skriver side opp og side ned om Trump.

I denne saken fra i sommer oppsummerer vi Trumps retoriske start på valgkampen:

Les også

«Tapere», «feit gris», «voldtektsforbrytere»

Siden den styrtrike eiendomsmogulen i hovedsak finansierer sin egen valgkamp, trenger han heller ikke ta hensyn til hva donorer mener.

Hvordan reagerer de andre republikanske kandidatene?

Uttalelsene om at muslimer ikke bør slippe inn i landet, har møtt unison fordømmelse i partiet. Den etablerte delen av partiet har lenge tatt avstand fra ham, men angrepene har foreløpig var relativt få og ikke veldig kraftige. Det kan endre seg etter hvert som valget nærmer seg.

Hvis Trumps kandidatur kollapser, vil noen kunne plukke opp velgerne hans. Særlig Ted Cruz — som også regnes som en outsider til tross for at han er senator - har vært forsiktig med å kritisere Trump og velgerne hans.

Kan Trump virkelig vinne republikanernes nominasjonskamp?

Han har ikke noen mulighet for å vinne, var nesten alle enige om da kandidaturet ble kunngjort. I dag sier stadig flere politiske kommentatorer at en Trump-seier ikke kan utelukkes.

I denne reportasjen fra vår USA-korrespondent kan du lese at amerikanerne blir stadig mer liberale.

Les også

Bortsett fra når det gjelder abort.

Ikke noe tyder på at han er i ferd med å gå lei og trekke seg, og Trump har nok penger til å holde det gående så lenge han vil. På nasjonale målinger leder han fortsatt klart. I de viktige delstatene Iowa, New Hampshire og South Carolina leder han også.

Samtidig er det fortsatt nesten to måneder til første stemme skal avlegges. Det er stor forskjell på å si at man vil stemme på noen og faktisk gjøre det.

Tallknuseren Nate Silver påpeker at «handlinger som appellerer til en del av den republikanske velgermassen, frastøter resten av den». Ingen vet om Trumps tilhengerne faktisk vil møte opp for å stemme. Og historien viser at de fleste republikanere ikke bestemmer seg før mot slutten.

Partieliten er viktig i kampen om nominasjonen.Trump er i utakt med mange republikanere i blant andre skatte— og helsespørsmål. Samler resten av partiet seg om en motkandidat, har Trump problemer.

Hva skjer hvis Trump blir nominert?

Det er tidlig å snakke om hovedvalget neste november, men Trump mangler appell i viktige velgergrupper, som for eksempel blant latinamerikanere. Det er også vanskelig å se for seg at han kan klare å samle støtte blant uavhengige velgere i sentrum. Han kan også bety at store deler av det republikanske grunnfjellet blir sittende hjemme på valgdagen.

I partieliten frykter de at en Trump-nominasjon ikke bare fører til et tapt presidentvalg, men at republikanerne også mister kontrollen over Senatet og kanskje til og med Representantenes hus i Kongressen.

Les også

Lar du deg fascinere av sirkuset som omgir amerikansk politikk?  Da bør de se på denne saken om presidentdebatter: Seks minneverdige debattøyeblikk fra USA

.

 • Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenposten utenriks' Facebook-side.
  Hva skjer i kulissene under et toppmøte? Det spør vi i den seneste utgaven av vår utenrikspodkast. Du kan lytte til podkasten i spilleren under, påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Blir hun den første urfolkskvinnen i Kongressen? Fem resultater verdt å merke seg fra nattens viktige primærvalg i USA

 2. VERDEN

  Flere viktige valgseire for Demokratene

 3. VERDEN

  Panikkslagne republikanere tror Trump kan få alt til å rakne

 4. VERDEN

  Trump og partiet frykter flertallet i senatet skal glippe. Gir full støtte til kandidaten som er anklaget for å antaste ungjenter.

 5. NYHETSANALYSE

  Nyhetsanalyse: Åtte grunner til at thrilleren i Alabama er en kjempesmell for Trump

 6. VERDEN

  Republikanerne tapte blant unge, kvinner og fargede. Men denne mektige gruppen støtter Trump i tykt og tynt.