Verden

Blodig døgn i Syria etter kunngjøringen av fredsplan

I løpet av det første døgnet etter at USA og Russland lanserte sin plan for fred i Syria, skal over 90 sivile – deriblant 22 barn – være drept i flere angrep i landet.

Innbyggere i Idlib etter et luftangrep som rammet et marked lørdag.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Planen fra stormaktene innebærer at det skal innføres en våpenhvile i Syria etter solnedgang mandag, men opptakten til dette ser ut til å være blodig.

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er minst 60 sivile drept i luftangrep mot den opprørskontrollerte byen Idlib nordøst i landet lørdag.

  • Slik føles det å stå under et helikopter som slipper en bombe: Bomber fra helikopter i Syria

Skylder på Russland

Det er ikke bekreftet hvem som står bak luftangrepene, som blant annet rammet en markedsplass, men innbyggere og hjelpemannskaper mener de ble utført av Russland, som i snart et år har kriget i Syria på vegne av regjeringen.

En mann undersøker et sammenrast bygg i byen Idlib.

Det gjør også den internasjonalt anerkjente opposisjonen, Syrias nasjonalkoalisjon (SNC).

– Denne massakren kom få timer etter Genève-avtalen og avslører de virkelige intensjonene til regimet og dets allierte, heter det i en uttalelse fra SNC, som allerede tidlig lørdag uttrykte skepsis til USAs og Russlands ferske avtale.

Russland har ikke kommentert anklagene.

I tillegg til angrepene i Idlib skal minst 30 sivile ha blitt drept i angrep mot byen Aleppo og omkringliggende områder.

Samtidig melder både SOHR og syriske aktivister på bakken at minst fire barn er drept i flyangrep i Damaskus-forstaden Douma.

Militært samarbeid

USA og Russlands ferske plan for Syria innebærer i tillegg til våpenhvilen at nødhjelp skal sendes inn til de mange beleirede områdene i Syria, herunder Aleppo.

Hvis dette fungerer i én uke, skal USA og Russland begynne et militært samarbeid og i fellesskap bekjempe IS og opprørsgruppa Jabhat Fateh al-Sham – som tidligere kalte seg Nusrafronten og var tilknyttet al-Qaida.

Det er høyst usikkert om planen lykkes, for innen en våpenhvile skal tre i kraft mandag, må Russland og USA overtale henholdsvis regjeringen og opprørsgruppene til å legge ned våpnene.

Aleppo først

Ifølge Assad-regimet, som har uttrykt seg positivt til avtalen, skal kampene stanses i Aleppo først.

– Et opphør i fiendtlighetene kommer til å starte i Aleppo av humanitære årsaker, skriver regimets talerør SANA og siterer «informerte kilder».

Alliansen HNC, som består av en rekke opprørsgrupper støttet av Saudi-Arabia, ønsker avtalen velkommen – forutsatt at den overholdes.

Også i februar i år klarte USA og Russland å bli enige om en avtale om våpenhvile. Den brøt imidlertid sammen forholdsvis raskt.

Siden har det vært gjort flere forsøk på å få i stand våpenhviler i enkelte områder av landet, men også disse har fått kort levetid.

Les mer om

  1. Krig
  2. Syria
  3. Russland
  4. USA