Blodig døgn i Syria etter kunngjøringen av fredsplan

I løpet av det første døgnet etter at USA og Russland lanserte sin plan for fred i Syria, skal over 90 sivile – deriblant 22 barn – være drept i flere angrep i landet.

Innbyggere i Idlib etter et luftangrep som rammet et marked lørdag.

Planen fra stormaktene innebærer at det skal innføres en våpenhvile i Syria etter solnedgang mandag, men opptakten til dette ser ut til å være blodig.

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er minst 60 sivile drept i luftangrep mot den opprørskontrollerte byen Idlib nordøst i landet lørdag.

Skylder på Russland

Det er ikke bekreftet hvem som står bak luftangrepene, som blant annet rammet en markedsplass, men innbyggere og hjelpemannskaper mener de ble utført av Russland, som i snart et år har kriget i Syria på vegne av regjeringen.

En mann undersøker et sammenrast bygg i byen Idlib.

Det gjør også den internasjonalt anerkjente opposisjonen, Syrias nasjonalkoalisjon (SNC).

– Denne massakren kom få timer etter Genève-avtalen og avslører de virkelige intensjonene til regimet og dets allierte, heter det i en uttalelse fra SNC, som allerede tidlig lørdag uttrykte skepsis til USAs og Russlands ferske avtale.

Russland har ikke kommentert anklagene.

I tillegg til angrepene i Idlib skal minst 30 sivile ha blitt drept i angrep mot byen Aleppo og omkringliggende områder.

Samtidig melder både SOHR og syriske aktivister på bakken at minst fire barn er drept i flyangrep i Damaskus-forstaden Douma.

Militært samarbeid

USA og Russlands ferske plan for Syria innebærer i tillegg til våpenhvilen at nødhjelp skal sendes inn til de mange beleirede områdene i Syria, herunder Aleppo.

Hvis dette fungerer i én uke, skal USA og Russland begynne et militært samarbeid og i fellesskap bekjempe IS og opprørsgruppa Jabhat Fateh al-Sham – som tidligere kalte seg Nusrafronten og var tilknyttet al-Qaida.

Det er høyst usikkert om planen lykkes, for innen en våpenhvile skal tre i kraft mandag, må Russland og USA overtale henholdsvis regjeringen og opprørsgruppene til å legge ned våpnene.

Aleppo først

Ifølge Assad-regimet, som har uttrykt seg positivt til avtalen, skal kampene stanses i Aleppo først.

– Et opphør i fiendtlighetene kommer til å starte i Aleppo av humanitære årsaker, skriver regimets talerør SANA og siterer «informerte kilder».

Alliansen HNC, som består av en rekke opprørsgrupper støttet av Saudi-Arabia, ønsker avtalen velkommen – forutsatt at den overholdes.

Også i februar i år klarte USA og Russland å bli enige om en avtale om våpenhvile. Den brøt imidlertid sammen forholdsvis raskt.

Siden har det vært gjort flere forsøk på å få i stand våpenhviler i enkelte områder av landet, men også disse har fått kort levetid.