Verden

Kina øker spenningen i Sør-Kinahavet: Utplasserer raketter

Kinesiske militære har montert et avansert overflate-til-luft-rakettsystem på Woody, en av øyene landet kontrollerer i Sør-Kinahavet.

OPT__88306290_woodyisland_doc6oh1hstc169760rqrb_doc6oh1ixcejuq1iafv1rb-0joYgPBDLz.jpg
  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia
USAs president Barack Obama og andre statsledere stiller opp for fotografering under møtet i ASEAN-gruppa, som omfatter land sørøst i Asia og USA. Meldingene om utplassering av kinesiske raketter på omstridte øyer ble tema på møtet i Rancho Mirage i California.

Taiwan og Vietnam bekrefter utplasseringen, som vil føre til en betydelig økning av spenningen i området og provosere USA kraftig.

Nyhetsbyrået Reuters siterer en anonym tjenestemann som også bekrefter den «tilsynelatende utplasseringen».

Kina hadde onsdag ettermiddag ikke bekreftet at landet har utplassert raketter på Woody.

Sivile satellittbilder

Woody er en av Paracel-øyene, som har vært under kinesisk kontroll i over 40 år. Men også Taiwan og Vietnam gjør krav på dem.

Satellittbilder fra det sivile byrået Imagesat International skal vise to rakettbatterier, hver med åtte missiler, samt et radarsystem.

Nyheten om utplasseringen kommer like etter at ledere for sørasiatiske land og USAs president Barack Obama har avsluttet sitt toppmøte i California, der de blant annet har diskutert hvordan de kan finne løsninger for å senke spenningen i området, som har økt kraftig de siste årene.

USAs president Barack Obama og andre statsledere stiller opp for fotografering under møtet i ASEAN-gruppa, som omfatter land sørøst i Asia og USA. Meldingene om utplassering av kinesiske raketter på omstridte øyer ble tema på møtet i Rancho Mirage i California.

Ikke minst kinesernes «øybygging» som ifølge Beijing er lovlig og tjener sivile formål, har provosert andre land som fremmer territorielle krav i Sør-Kina-havet.Kinas naboer er også bekymret over en økende militarisering av området.

Kina moderniserer sine styrker,

Les også

øker sin militære handlekraft

Retten til å ferdes i farvannet skal opprettholdes

USA har kritisert Kina for å bygge kunstige øyer og på andre måter ta seg til rette.

Les også

Xi benekter militærbaser på kunstige øyer

, hva sier han nå?Amerikanernes svar har vært å sende krigsskip nært inntil de omstridte områdene for å hevde retten til fri seiling (freedom of navigation).

Krigsskip nær kunstige øyer:

Les også

Derfor sparket USA Kina i skinnleggen

Beijing har på sin side anklaget Washington for å forsøke å få maritimt hegemoni ved å gjennomføre disse patruljeringene.

Før Kinas utplassering av raketter ble kjent, slo Obama under møtet med ledere i ASEAN-landene fast at retten til fri seiling må bli opprettholdt og at lovlige handelsruter ikke må bli hindret.

Han gjorde det klart at USA ville fortsette å føre både fly og skip i området, og «operere overalt hvor folkeretten tillater det, samt støtte alle andre lands rett til å gjøre det samme».

– Partene burde samarbeide om å sikre fred og stabilitet i Sør-Kinahavet og avstå fra å ta ensidige avgjørelser som vil skape ytterligere spenninger, sier talsmann for det taiwanske forsvarsdepartementet, generalmajor David Lo til NTB/Reuters.

Interessert i Kina?

Les også

  1. Kineserne har det bedre enn vi tror