Verden

Willoch: Israel skaper terror

  • John Hultgren
    John Hultgren
    Midtøsten-korrespondent
  • Den ekstremismen som Israel faktisk dyrker frem som i drivhus i de palestinske områdene, vil spre seg i den arabiske verden, sier Kåre Willoch.

Sterke inntrykk. Etter en knapp ukes opphold på Vestbredden, Gazastripen og i Israel, er det mange sterke inntrykk som har festet seg for tidligere statsminister Kåre Willoch. — Hva jeg husker best? Jeg vet ikke, kanskje er det familien som bodde i et telt i ruinene av sitt eget hjem, og det var vel å merke ikke i Rafah, dette var i Gaza by hvor alt snakk om våpensmugling og terrorisme er langt utenfor virkeligheten. Beretningene de fortalte om hvordan dette hadde foregått, hvordan de hadde det nå, og at det ikke var noen hjelp å få, slett ikke fra nedrivningsmakten, det gjorde inntrykk, sier Willoch, som er i Midtøsten på invitasjon fra Flyktningerådet.

Fengsel

— En annen episode var samtalen med en palestinsk familie i en flyktningeleir nær Khan Yunis hvor vi banket på en helt tilfeldig dør. Faren hadde to kommentarer som jeg synes var viktige. Den ene var at han ikke hadde noen tanker om å vende tilbake til Israel, men han ville fryktelig gjerne ha et verdig liv. Den andre var at han kalte Gazastripen et fengsel. Vi bor i et fengsel, sa han.- Er du enig?Ja, det er vanskelig å finne en definisjon på fangeleir som ikke passer på dette. De er lukket inne på alle kanter, sier Willoch.Israel har de siste seks dagene gjennomført en kraftig offensiv på Gazastripen. Minst 41 palestinere er blitt drept. I tillegg er minst 100 hus i Rafah flyktningeleir revet, og flyktninger sendt på ny flukt. Den israelske hæren har planer om å rive ytterligere mellom 700 og 2000 hus i området.Willoch mener militæraksjonene, sammen med den generelle stengningen av palestinske områder og den fremvoksende fattigdommen, er med på å skape en katastrofe som vil være akkurat det Israel ikke ønsker: - Når folk med god utdannelse, som har hatt en rimelig høy levestandard, synker ned i fattigdom, til dels ekstrem fattigdom, er det helt tradisjonell grobunn for ekstremisme - og fra ekstremisme til terrorisme. Den ekstremismen som Israel faktisk dyrker frem som i drivhus i de palestinske områdene, vil spre seg i den arabiske verden, og være en torpedo mot amerikanernes prosjekt for en demokratisering av den arabiske verden, sier Willoch.- Mener du at Israel dyrker frem terrorisme?- Ja. Selvfølgelig stikk i mot sin hensikt, men kampen mot terrorisme må ha to elementer. Den ene er å hindre at terrorister slår til. Den andre er å hindre at terrorisme oppstår. Og det siste har Israel ikke gjort noen ting med, sier Willoch.- Men Israel sier at antall selvmordsaksjoner er redusert. Viser ikke det at statsminister Ariel Sharons politikk virker?- Jeg vil heller si at de har tettet lokket på trykk-kokeren. Men hvis de ikke skrur av varmen, så blir det ikke noe bedre, sier Willoch.

Les også

  1. Israelsk minister ble minnet om nazitiden

  2. Terroren og dens årsaker