Han traff i sine spådommer om valgsjokket - men ville aldri selv stemt på Trump.

Tre dager før valget kunngjorde Thomas Bartholdsen at han trodde på en overlegen Trump-seier. Han tippet riktig resultat i 46 av 50 stater og var kun 12 valgmannsstemmer unna det endelige valgresultatet.

Thomas Bartholdsen mener at hverken norske eller amerikanske kommentarer har føling med hva som rører seg på landsbygda og i småbyer i USA.

– Jeg spådde en soleklar valgseier til Trump, og traff langt bedre enn Trump-leiren selv, sier Bartholdsen, statsviter og til daglig fagdirektør i Forbrukerrådet.

Tre dager før valget postet han denne Facebook-meldingen:

Sammen med kollegaer tippet han på utfallet og valgresultatet stat for stat.

Bartholdsen tippet Trump tilsammen fikk 294 valgmannsstemmer – kun 12 unna det endelige valgresultatet – som gjorde alle eksperttips, prognoser og meningsmålinger til skamme.

Han fikk riktig resultat i 51 av USAs 56 valgdistrikt og delstater. Bare fire stater gikk galt: Han byttet om Virginia og West Virginia, og trodde Michigan og Wisconsin ville gå til Clinton.

– Hvorfor traff du så godt?

– En kombinasjon av flere ting, men viktigst er at jeg har bodd i Trumpland, i Pennsylvania og har fulgt amerikansk politikk i 40 år. Jeg skjønner valgkamp og småbyvelgernes mentalitet.

Har ikke kun oppsøkt liberale storbyer i USA

Thomas Bartholdsen tok videregående i Pennsylvania og bodde hos en over gjennomsnittet samfunnsinteressert vertsfamilie, der faren Stanley N. Miller var en respektert professor i nyere amerikansk historie og rektor ved et anerkjent universitet.

Nordmannen har holdt tett kontakt med familien, klassekamerater og venner, og reist på kryss og tvers i USA.

– Jeg har besøkt halvparten av de amerikanske statene. Mens de fleste reiser kun til New York, Miami, Los Angeles og San Francisco, har jeg også forholdt meg til mennesker i småbyene og på landsbygda. Det er de som nå har reist seg fra sofakroken og gått og stemt.

Han tippet at Trump ville få mange stemmer fra kvinner på landsbygda og småbyer og at de svarte velgerne ikke hadde samme entusiasme som da de kunne stemme på Obama.

Han antok også at fattige, hvite velgere ville snu seg til Trump – ikke Clinton – i vippestater som Florida, Pennsylvania, Ohio og Michigan i presidentvalget.

Donald Trumps lovede løft for infrastruktur og arbeidsplasser i USA blir avgjørende for den kommende presidentenes suksess, tror Bartholdsen. Her fra Trumps besøk i et vannverk i den kriserammede byen Flint i Michigan.

– Ekspertene ble eksperter på andre eksperter

Og ut fra valgspådommen kan man nesten påstå at norske Bartholsen kjenner den amerikanske landsbygda bedre enn drevne amerikanske analytikere, som alle bommet i sine vurderinger og forhåndsanalyser.

– Mange analytikere holder til på øst- og vestkysten, ikke i Nebraska. Og de leser stort sett hverandres vurderinger. Eliten fra Boston og ned til Washington og i California ler av folket som bor imellom og kaller det Fly over-country.

– Også norske eksperter støtter seg på eksperter, og man kommer inn i boble som er vanskelig å bryte ut av. Du må ha innsikt i hvordan folk oppfører seg og resonnerer politisk for å bryte igjennom denne muren av eksperter som sier det samme, sier Bartholdsen.

– Ble anerkjent da de støttet Sanders

– Hvordan synes du norske medier har dekket dette folkelige opprøret som stemte Trump inn i Det Hvite Hus?

– Mine klassekamerater fra Trumpland er helt vanlige, høflige og gjestfrie mennesker som er opptatt av å ha trygge jobber og at barna skal få kunne studere. For disse har det vært lite kjærlighet å spore i den norske debatten. De som i primærvalget stemte på Sanders, ble møtt med aksept. Men når de nå stemte på Trump, blir de møtt med hoderisting.

– Jeg reagerer på denne demoniseringen av en stor gruppe amerikanere. Dette er alminnelige mennesker som ikke skiller seg så mye fra det vi kjenner som norsk arbeiderklasse. Mange av disse har opplevd stillstand i 30 år, og jeg forstår deres frustrasjon, sier Bartholdsen.

Bartholdsen mener en god ting ved USAs neste president er at det ikke er noen kristen fanatisme å spore hos Donald Trump, i motsetning til flere av hans rivaler. Han håper Trump vil følge opp den mykere og forsonende ordbruk etter valgseieren. - Jeg håper han mente det han sa i sin seierstale. Det første året blir veldig spennende.

– Hillary avslørte elitens hillbilly-forakt

Han mener Hillary Clinton bommet stygt i valgkampen.

– Hun avslørte sin elitetenkning når hun omtalte folk som foraktelige, fordømte (deplorables). Pussig nok fremstilte hun seg systematisk som en forkjemper for middelklassen. Donald Trump nådde derimot frem når han var den eneste som snakket til og om USAs arbeiderklasse.

Hvem ville han selv stemt på?

Men selv om boligeksperten i Forbrukerrådet traff godt på valgresultatet og årsakene til Trumps valgskred, ville han ikke selv støttet eiendomsmagnaten.

– Jeg ville helt klart ha stemt på Hillary fordi hun ligger meg mye nærmere politisk. Jeg har reagert meget sterk på mange av uttalelsene til Trump. Men jeg er likevel imponert over hva han har fått til. Han har feid både guvernører og senatorer av banen og tatt innersvingen på USAs mest erfarne politiker – mot alle odds.

– Er smart og beregnende

– Trump har fremstått som banal i både norsk og amerikansk offentlighet, men etter min vurdering er han beregnende, ofte treffsikker og dynamisk i det han gjør både som forretningsmann og politiker. Han har vist seg å være i stand til å rekruttere dyktige folk, gjøre analyser, vurdere risiko, lytte til råd og fatte beslutninger. Han er nok ikke så irrasjonell som mange kan tro fra avisoverskrifter og kommentarfeltene på nettet.