USAs ambassadør til Norge rett hjem når Trump overtar

Barack Obamas ambassadører er blitt bedt om å levere sine oppsigelser for å gjøre overgangen grei for en Trump-administrasjon.

USAs ambassadør til Norge, Samuel D. Heins, tror det gode forholdet mellom Norge og USA vil fortsette også når Donald Trump tar over som president.

Den amerikanske ambassaden i Norge har også fått beskjed om å gjøre alt de kan for å legge forholdene til rette for en ny ambassadør.

Ambassadør Sam Heins går dermed av når Donald Trump innsettes som president i januar. Ambassadepersonell som er politisk utpekt, vil gå av umiddelbart. De vil ikke bli værende i en overgangsperiode til ny ambassadør er på plass, bekrefter Heins overfor NTB.

Blir arbeidsløs i januar

– I januar vil jeg bli arbeidsledig. Det er like greit, siden jeg er pensjonist, sa 69-åringen da han talte til Oslo Militære Samfund mandag.

Hvem som kan bli Heins' arvtager, eller hvor lang tid prosessen kan ta, er helt uklart.

– Det er det den nye administrasjonen som bestemmer. Jeg aner rett og slett ikke, sier Heins.

Har bedt alle levere oppsigelse

Det er Obama-administrasjonen som selv har bedt de politisk utnevnte ambassadørene om å levere inn sine oppsigelser før Obama går av i januar. Deretter blir det opp til Trumps nye administrasjon og den enkelte ambassadør om det eventuelt blir noen overgangsperioder. Da Obama overtok etter George W. Bush i 2009, ble Bushs Norges-ambassadør Benson Whitney værende på post i ni måneder etterpå.

Uten ambassadør i tre år

USA var uten ambassadør i Norge i tre år etter at Barry B. White gikk av i 2013. Om noe lignende kan skje igjen, er helt uvisst.

– Det er den nye administrasjonen som bestemmer. Jeg aner rett og slett ikke, sier Heins.

Han registrerer at mange stiller spørsmål om forholdet mellom Norge og USA blir endret når den nye presidenten tar plass i Det hvite hus.

– Jeg tror ikke det. Det er sterke bånd mellom de to landene. Intet enkeltstående valg og ingen enkeltstående hendelse kommer til å endre på det, sier Heins.

– Det har også en praktisk side. Vi trenger hverandre, sier han.

Motmæle mot NATO-kritikere

Heins mener bestemt at NATO ikke vil bli mindre viktig i tiden fremover, til tross for utsagn fra Trump under valgkampen. Samtidig tar han et oppgjør med kritikere og skeptikere som mener at USAs allierte ikke bidrar med sin rettmessige andel og ikke når målet om 2 prosent av BNP.

– Det kan være min svanesang på mine siste dager i kontoret. Jeg ber om at dere tar et oppgjør med disse argumentene som har sirkulert i en del kretser i mange år. Det brukes for å skape splittelse, sier han.

Delegasjoner på besøk

Hvordan den nye amerikanske regjeringen vil prioritere Norge og nordområdene, vet han ikke. Og han har heller ingen anledning til å si sin mening, understreker han.

Men han mener det gir en pekepinn at det har vært flere «høyt rangerte delegasjoner» fra republikansk hold på besøk i Norge i løpet av de siste månedene.

– Det har vært delegasjoner på besøk i ambassaden, hos statsministeren, utenriksministeren og forsvarsministeren. De gjorde et poeng av at NATO anses som svært viktig – uansett hva som måtte ha blitt sagt under valgkampen. Dette er en erkjennelse som er grunnleggende på begge sider av amerikansk politikk, sier Heins.