Første møte: Trump og Obama skrøt av samtalen

Samtalen skulle ifølge Trump vare i bare 10–15 minutter, men de to ble sittende i halvannen time.

President Barack Obama sier han hadde en utmerket samtale med Donald Trump i Det hvite hus.

Etter et historisk møte i Det ovale kontor, gjennomførte Barack Obama og Donald Trump en kort, felles seanse foran pressekorpset.

Mens Obama beskrev praten med Trump som utmerket, sa Trump at han har stor respekt for Obama og at han ser frem til å samarbeide med ham.

Han beskrev presidenten som «a very good man».

Ifølge Obama snakket de to både om innen- og utenrikspolitikk.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å hjelpe deg til å lykkes. Hvis du lykkes, lykkes landet vårt, sa Obama.

Svarte ikke på spørsmål

– Dette møtet skulle vare i 10–15 minutter, det varte i nesten halvannen time og kunne vart mye lenger, sa Trump til pressen.

– Vi diskutertet mange saker, inkludert noen krevende saker, fortsatte han, uten å gå nærmere inn på dette.

Journalistene forsøkte seg etter den korte seansen, men Obama ga beskjed om at de ikke ville svare på noen spørsmål fra pressen.

Ingen andre til stede på møtet

Rett etter seansen, var det pressekonferanse med Josh Earnest, pressesekretær i Det hvite hus.

Han fortalte at kun Trump og Obama var til stede under møtet og at store deler av samtalen handlet om organisering av administrasjonen.

Det viktigste for Obama er at den formelle overgangen før Trump overtar presidentstolen blir så smidig som mulig, ifølge Earnest.

Han sa også at presidenten synes Trump har uttrykt seg på en «betryggende» måte i det siste, noe som gir ham fornyet tillit med tanke på en god overgang.

Michelle Obama og Melania møttes også

Førstedame Michelle Obama og Trumps kone Melania har hatt et eget møte i dag.

Neste punkt på programmet for Trump, var et møte med Paul Ryan, republikanernes leder i Representantenes hus.

Da president Obama holdt sin tale onsdag kveld var han raskt ute med å invitere påtroppende president Donald Trump til Det hvite hus for å planlegge et fredelig maktskifte.

Obama la vekt på at han vil gjøre alt han kan for å sikre at overgangen går så glatt som mulig.

Les også

Stanghelle: President Trump er et eneste stort eksperiment

Trump ville ikke planlegge for seier

Trump har selv ikke være involvert i planleggingen av hva som skulle skje etter valgdagen dersom han vant. Årsaken til dette skal være at han ville konsentrere seg fult om valgkampen.

Derimot har han hatt en egen gruppe med medarbeidere som har jobbet med dette. Disse har jobbet avgrenset fra både Trump og familien hans.

Les også

Vi må prøve å forstå fenomenet Trump. Det gjør vi ikke ved å stemple velgerne hans som dumme | Kristian Tonning Riise

Jobber med å få på plass en regjering

En av de viktigste oppgavene til gruppen som jobber med overgangen blir å få på plass en regjering.

Ifølge NTB nevnes New Yorks tidligere borgermester Rudy Giuliani som en mulig justisminister.

En annen veteran som trekkes frem, er tidligere leder for Representantenes hus, Newt Gingrich, som spås å kunne få posten som utenriksminister. Også leder for Senatets utenrikskomité, Bob Corker, nevnes som mulig utenriksminister.

Les også

Historien sier oss hva som kan skje etter Brexit og Trump | Tobias Stone

Flere aktuelle kandidater

New Jerseys guvernør Chris Christie kan være aktuell kandidat til flere poster, ifølge en oversikt som Associated Press har fått tilgang til. Christie sier til NBCs fjernsynsprogram «Today» at han ikke har snakket med Trump. Christie nekter å svare på om han er interessert i noen spesifikk post.

Alabama-senator Jeff Sessions blir av New York Times og Washington Post nevnt som mulig ny forsvarsminister. Steven Mnuchin, som ledet Trumps budsjettarbeid under valgkampen, skal ifølge Politico være aktuell som finansminister. Mnuchin har flere års bakgrunn i Goldman Sachs og står bak et selskap som har produsert en rekke filmer, blant annet «X-Men» og «Avatar». 74 år gamle Forrest Lucas, som grunnla Lucas Oil, nevnes som innenriksminister. Harold Hamm, en investor i olje- og gassindustrien og som ifølge Forbes er USAs 39. rikeste person, kan være aktuell som energiminister.

Trump har tidligere vurdert å stenge den føderale miljømyndigheten EPA, men Politico skriver nå at klimaskeptiker Myron Ebell kan bli ny EPA-sjef.