Verden

Dødstallene på høyskole i Kenya hevet til 147 etter angrepet fra Al-Shabaab

Al-Shabaab angrep en høyskole i Kenya og gikk etter ikke-muslimske studenter.

En av de skadede etter angrepet på Garissa-universitetet. Foto: Stringer/AP/NTB scanpix

  • Eivind Nicolai Lauritsen

Politimenn og den kenyanske hæren har omringet universitetet. Foto: Stringer / NTB Scanpix

Kenyanske myndigheter melder nå at så mange som 147 mennesker skal være døde under angrepet på skolen Garissa University College torsdag. De hevder også at aksjonen er over.

Minst fire av opprørerne som deltok i angrepet på skolen, er blitt skutt og drept av sikkerhetsstyrker som omringet og sperret av området, opplyser innenriksminister Jospeh Nkaissery. Ifølge myndighetene hadde angriperne på seg såkalte selvmordsvester med bomber. Disse detonerte da angriperne ble skutt av sikkerhetsstyrkene.

Se videoreportasjen øverst og intervjuer med studenter.

Flere væpnede menn stormet i morges Garissa University College i den nordøstlige delen av Kenya ca. 15 mil vest for Somalia. Kenyanske myndigheter innførte torsdag portforbud i fire regioner nær Somalia fra halv syv om kvelden til halv syv om morgenen.

Utlover dusør for eks-lærer

Den kenyanske regjeringen har allerede utpekt en tidligere lærer fra Garissa som mannen bak angrepet. Mohammed Kuno er etterlyst mot en dusør på 20 millioner kenyanske shilling — over 1,5 millioner kroner. Kenyas største avis, Daily Nation, skriver at Kuno er tidligere lærer og rektor ved en koranskole i byen. Han har også andre aliaser: Sheik Mahamad, Dulyadin og Gamadheere.

Kenyanske myndigheter økte dusøren kraftig for en mistenkt Al Shabaab-topp etter angrepet på en høyskole skjærtorsdag. Foto: .

Kuno skal, ifølge kenyanske myndigheter, lede den somaliske terroristorganisasjonen Al Shabaab i den somaliske Juba-regionen og ha ansvaret for gruppens aksjoner i nabolandet Kenya.Kuno var etterlyst fra før etter et terrorangrep i fjor høst, men myndighetene tidoblet dusøren etter angrepet på høyskolen i Garissa torsdag.

Sorterte studenter etter tro

Al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for angrepet, der blant annet en rekke kristne studenter ble holdt som gisler, mens muslimer som tilhørte skolen, ble sluppet fri.

– Vi sorterte personene og slapp fri muslimene. Det er mange døde kristne inne i bygningen. Vi har også mange kristne i live, sa gruppens militære talsmann, Abdiasis Abu Musab, til nyhetsbyrået Reuters.

— Skyter på oss fra taket

— Vi kommer oss ikke inn i bygningen, noen av angriperne er på taket og skyter mot oss hver gang vi prøver å ta oss inn, sa en ikke navngitt politikilde til nyhetsbyrået tidligere på dagen.

Skuddveksling i timevis

Abdiasis Abu Musab, talsmann for al-Shabaabs militære aksjoner, sa at at terroristene lot de muslimske studentene slippe fri. Terrororganisasjoner har tidligere kommet med denne typen påstander under angrep myke mål som skoler og sykehus.

Forsker: Skal ikke ut i live

Stig Jarle Hansen sier angrepet i Kenya føyer seg inn i et mønster der al-Shabaab tar gisler ikke for å forhandle, men for å drepe.

– Det er en taktikk hvor man rett og slett sprenger seg inn i et objekt og jevnt over dreper gislene, sier Hansen til NRK. Han er statsviter og førsteamanuensis ved Norges miljø og biovitenskapelige universitet. Hansen regnes som en av verdens fremste eksperter på al-Shabaab. Han beskriver aksjoner som den mot Garissa University College torsdag nærmest som en selvmordsaksjon.

– Antakeligvis setter man opp teamet som et slags selvmordsteam. Det er ikke meningen at de skal komme seg ut i live.

USA tilbyr hjelp

USA fordømmer sterkt angrepet mot høyskolen. Samtidig varsler Det hvite hus de vil hjelpe Kenya i å bekjempe Al-Shabaab som også knyttes til Al-Qaida.

Hardt presset terrororganisasjon sier de kjemper for somaliske sivile

Terrororganisasjonen har gjennomført flere angrep i Kenya i de siste årene. I 2013 angrep de kjøpesenteret i Westgate i Nairobi, hvor nesten 70 mennesker mistet livet. I mars angrep de et hotell i Mogadishu i Somalia, minst 15 mennesker døde i angrepet.

Les også:

Les også

Norsk Westgate-terrorist ble radikalisert i Norge

Bakgrunn:

Les også

Somalisk terrororganisasjon bekrefter at lederen deres er død etter amerikansk luftangrep

— Kenya er i krig med Somalia. Folkene våre er der fortsatt, de kjemper, og oppdraget deres er å drepe dem som er imot Shabaab, sier al-Shabaabtalsmann Ali Mohamud Rage på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Den afrikanske union har, med hjelp av amerikanske myndigheter drevet, en storstilt kamp mot al-Shabaab. Kenya har vært den største bidragsyteren i kampen mot den somaliskbaserte terrororganisasjonen. I mars kunngjorde amerikanske myndigheter at de hadde drept en av organisasjonens mest profilerte ledere, Adnan Garaar, i et droneangrep.

Tidligere har al-Shabaab sagt at de sloss for at Kenya skal trekke seg helt ut av Somalia.

Angrep mens studentene sov

Angrepet skal ha startet klokken 05.00 torsdag morgen lokal tid.

Universitetet tok inn 480 studenter i 2013, og er alene om å tilby høyere utdanning i regionen, ifølge Garissa University Colleges egne nettsider. BBC skriver at universitetet i alt har rundt 900 studenter, og at 700 av dem kommer fra andre deler av Kenya. Garissa hadde nesten 120.000 innbyggere i 2009, og hovedandelen av disse er fra Somalia.

Les også

  1. Slik jakter de på terroristene

  2. Norsksomalier i varetekt etter bussterror i Kenya