Verden

16-åring kalte Erdogan korrupt - risikerer fire års fengsel

Talte mot Tyrkias president og hans nye palass med 1150 rom.

Er Tyrkias president Erdogan korrupt? Det hevdet en 16 år gammel student. I går ble han arrestert for å ha fornærmet presidenten. Den siste tiden har Erdogan beordret razziaer og arrestasjoner i tyrkiske mediehus. OSMAN ORSAL

 • Helle Aarnes
  Journalist

En 16 år gammel skoleelev skal i går ha blitt arrestert etter å ha kalt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan en «korrupt eier av et illegalt palass». Eleven ble hentet ut av skolen av tyrkisk politi etter å ha holdt appell ved en elevdemonstrasjon.

Han refererte blant annet til Erdogans nye presidentpalass. Det har hele 1150 rom.

En video av guttens tale, som ble holdt til minne om en tyrkisk soldat som ble drept av islamister på 1920-tallet, er offentliggjort av nyhetsbyrået Dogan, melder NTB. Her forsvarer 16-åringen sekulære verdier og prinsippene til Mustafa Kemal Ataturk, grunnleggerne av den moderne tyrkiske republikken.

Samtidig kritiserer han regjeringspartiet AKP og president Erdogan for korrupsjon, mens tilhørerne roper «bestikkelser er overalt, overalt er korrupsjon». Han skal også ha uttalt at han ikke anerkjenner Erdogan som Tyrkias president. Erdogan vant presidentvalget i august i første valgomgang.

Gutten, som i nyhetsoppslagene bare omtales med sine initialer M.E.A., er medlem av en studentorganisasjon kalt Demokratiske student. Han risikerer nå fire års fengsel, ifølge den tyrkiske avisen Hurriyet og nyhetsbyrået AP.

«Må vises respekt»

Statsminister Ahmet Davutoglu forsvarte pågripelsen av 16-åringen med å erklære at «presidentembetet må vises respekt».

Gutten ble arrestert i går i byen Konya sentralt i Tyrkia for talen han holdt lille julaften. Tenåringens advokat, Baris Ispir, anket avgjørelsen og ønsket løslatelse på prøve. Dette ble avvist av retten.

Les også:

Les også

- Erdogan tar den makten han vil ha

Les også:

Les også

Erdogan erklært som valgvinner i Tyrkia

Fordømmer arrestasjonen

Talsmann Ulas Calikusu for Det republikanske folkepartiet, som er det største opposisjonspartiet, fordømmer arrestasjonen av den 16 år gamle eleven og sier han støtter ham.

— Hvis en 16-åring kan arresteres for å fornærme presidenten, betyr det at noe er i ferd med å gå helt galt i dette landet, sier Calikusu.

Dette skal være første gang en så ung demonstrant er arrestert for å ha fornærmet presidenten.

Tenåringen nekter straffskyld etter siktelsen, ifølge nyhetsbyrået Dogan. Erdgoans motstandere er kritiske til pågripelsen, selv om straffeloven forbyr fornærmelser av presidenten.

– Et klima fylt av frykt, undertrykkelse og trusler, skriver parlamentarikeren Atilla Kart fra CHP, Tyrkias største opposisjonspart, på Twitter.

Flere arrestasjoner

28 ansatte i avisen Zaman og TV-stasjonen Samanyolu ble tidligere denne måneden pågrepet. Zamans sjefredaktør Ekrem Dumanli var blant dem. Tyrkias påtalemyndighet anklaget Dumanli for å sette opp en «væpnet terrorgruppe». President Recep Tayyip Erdogan omtaler pågripelsene av politiske motstandere i mediene som ryddige og rettmessige prosesser. Han skal ha uttalt at alt gikk etter planen.

Disse arrestasjonene ble møtt med sterke reaksjoner, blant annet fra EU. De skjer samtidig med at en domstol i Istanbul har utstedt arrestordre på Erdogan-kritikeren Fethullah Gülen, en innflytelsesrik, muslimsk predikant som i dag lever i selvpålagt eksil i USA.

Les mer om Tyrkias president:

Erdogan kaller prevensjon «forræderi»

Roser pågripelser av journalister

- Tyrkia går bakover i tid

 1. Les også

  Det tyrkiske eksempel

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Midtøsten

Relevante artikler

 1. VERDEN

  23-åringen sa hva hun mente om Tyrkias landsfader. Kort tid etter sto politiet på døren.

 2. VERDEN

  Masserettssak starter mot 221 kupptiltalte i Tyrkia – det er knapt toppen av isfjellet

 3. VERDEN

  Erdogan stenger over to tusen institusjoner

 4. VERDEN

  Den tyrkiske opposisjonspolitikeren ble ikke gjenvalgt til parlamentet. Fem dager senere ble han arrestert.

 5. VERDEN

  Tyrkia erklærer unntakstilstand i tre måneder etter kuppforsøket

 6. VERDEN

  Skjøt ned russisk kampfly i november, fengslet for kuppforsøk nå