Verden

Hillarys latter: - Heslig hyene, eller tiltalende?

<br></br> Det var dette intervjuet på Fox News som har fått den politiske debatten i USA til å ta en ny retning.

  • Kurt Haugli

  • Slik skjer valget:
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det hele startet da Washington-redaktøren i Bush-vennlige Fox News, Brit Hume, sa at Hillary Clinton lo med en virkning som var "alltid avvæpnende, alltid engasjerende og alltid tiltalende."

Heftig debatt

Dermed var det hele i gang. Den store debatten om latteren til Hillary. Fra de mørkeste kroker på Internett til papiravissidene i velrenommerte aviser.

I forkant av Brit Humes overraskende Clinton-vennlighet, hadde Hillary Clinton gjort hele søndagsrunden i de amerikanske TV-stasjonene 23. september. Det er på denne tiden av døgnet og uken at amerikansk TV har sine tyngste politiske programmer.

Hillary Clinton hadde fått et spørsmål om hvorfor hun var så hyper-partitro og brøt umiddelbart ut i en latter som kunne ha fått norsk politikks mest kjente latterkule — Åslaug Haga - til å bli misunnelig. Det var denne latteren som fikk Brit Hume til å smelte.

Men at Hume plutselig viste seg som en beundrer av Hillarys høylytte utbrudd skapte rystelser langt inn i det republikanske partiet. Motangrep måtte til.

Ikke noe å le av

Før ettermiddagen var omme hadde Republican National Comittee sendt ut det de kaller en undersøkelses-briefing ("research briefing") om Hillarys latter. Tittelen var "Hillary: Ikke noe å le av" ("Hillay: No Laughing Matter").

En av setningene i saken handler om hvordan Hillary Clinton "fniser ukontrollert" da hun på et tidligere tidspunkt skulle snakke om et helsespørsmål. Sammen med briefingen ble det sendt ut video av en fnisende Clinton.

Media og kommentatorer med sine sympatier i retning det republikanske partiet fulgte opp.

Ondskapsfull

Fox News som jo hadde mannen som hadde latt seg avvæpna av latteren, foretok en lettere korrigering av sitt syn på Hillarys latter. Den konservative talkshow-verten Bill O'Reilly hos Fox kalte inn en kropsspråk-ekspert. Han kalte Hillarys latter "ondsdkapsfull" .

Dick Morris som en gang jobbet for Bill Clinton, nå politisk kommentator, kalte latteren for "høylytt, upassende og gledesløs" .

På de konservative bloggene på nett var beskrivelsene enda mer fargerike. Som for eksempel at latteren lyder som et "heslig parringshyl fra en hyene".

Mekanisk?

Respektable New York Times kastet seg også på latterkulene til Hillary Clinton. Det store spørsmålet er om hun virkelig mener det når hun ler, eller at hun bruker det mekanisk når hun tror at noe er morsomt.

Den politiske komikeren og talkshow-verten John Stewart på The Daily Show (som sendes på NRK 2 og NRK 3) kunne heller ikke la latteren til Hillary ligge.

Dermed tok valgkampen en U-sving og fulgte en helt annen retning enn de fleste hadde regnet med. Irak, helsereformer og skattepolitikk var ikke det heteste tema lenger. Latteren til Hillary har gått som en farsott i alle kanaler de sist par ukene.

Les også