Verden

7 tegn på at Syrias president Bashar al-Assad er i trøbbel

Mandag kjørte en lastebil fullstappet med eksplosiver frem til porten i militærleiren Qarmeed i Syria. Opprøreres erobring av leiren er det siste av en rekke tilbakeslag for Bashar al-Assad.

En jente viser seierstegn ved et styrtet regimehelikopter i Syrias Idlib-provins. Opprørerne hevder de skjøt det ned. Regimet sier styrten skyldtes en teknisk feil. Foto: Abed Kontar, Reuters/NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  USA-korrespondent

Få vil spå Assads snarlige fall, men mange analytikere tolker tegnene som at Syrias president Bashar al-Assad kan sitte mer utrygt enn noen gang siden den blodige borgerkrigen brøt ut i landet 2011.

Her er syv faresignaler for Syrias maktelite .

Islamistiske opprørere erobret mandag militærleiren Qarmeed nordvest i Syria. Foto: ABDALGHNE KAROOF, Reuters/NTB Scanpix

1 Nederlag på slagmarken

Før Al-Qaida-filialen Jabhat al-Nusra mandag sendte en selvmordsbomber for å sprenge porten til Qarmeed, hadde opprørere allerede påført regimet flere forsmedelige nederlag. I slutten av mars falt provinshovedstaden Idlib nordvest i landet, og forrige uke tok de Jisr al-Shugour, som beskrives som strategisk viktig. Assad er også på retrett sør i landet. 25. mars måtte regjeringsstyrkene gi tapt i Busra Sham og i påsken led de nederlag ved Nasib, den siste grenseposten de kontrollerte mot Jordan.

En kriger i Al-Qaida-gruppen Jabhat al-Nusra viser frem flagget sitt i Idlib-provinsen der de syriske regjeringsstyrkene er på retrett. Foto: Jabhat al-Nusra/AP/NTB Scanpix

2 Assads fiender samarbeider

Opprørerne mot Assad har hittil ofte sett ut til å være entusiastiske fiender av hverandre. I Idlib-offensiven skal derimot 10.000 krigere fra forskjellige grupper ha koordinert sin innsats. Al-Qaida-gruppen Jabhat al-Nusra, også kalt Nusrafronten, leder kampen sammen med Ahrar al-Sham, en annen islamistisk gruppe. De kaller seg Erobringshæren og har også med flere andre, mer moderate militser kjent som Den frie syriske hær. — Det er forbudt å nevne noen av fraksjonene ved navn, sier en Idlib-aktivist til Associated Press om samarbeidet. Erobringshæren kan snart true Assad-familiens høyborg Latakia, som ligger ved Middelhavskysten.

3 Det saudiske tronskiftet

Flere analytikere peker på tronskiftet i Saudi-Arabia i januar som en av årsakene til at det ser mørkere ut for Assad. Den nye kongen satset raskt på å reparere et anstrengt forhold til Syrias naboland Tyrkia. Og flere mener at de ser en saudisk innflytelse bak det nye samarbeidet mellom opprørerne. Syria anklager nå for øvrig – i forbindelse med Qarmeed-nederlaget – Tyrkia for å bistå opprørerne med våpen og logistisk støtte.

Ifølge aktivister overlevde disse jentene i Aleppo et rakettangrep tidligere i april fra regimets side mot Bab al-Hadeed-bydelen. Regjeringen har ikke lykkes å gjenerobret storbyen. Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters/NTB Scanpix

4 Imaget om å være på offensiven smuldrer opp

Regjeringshæren varslet tidligere i vinter storoffensiver Aleppo og sør i landet. Begge deler har fislet ut i sanden. The Washington Post skriver at dette tyder på at sjansene for å gjenvinne områder svinner selv om regjeringen beholder kontrollen i hovedstaden Damaskus. «Den syriske krigen er en slitasjekrig og minoritetsregimer komme sjelden godt ut av det når slike kriger trekker ut», skrev USAs tidligere Syria-ambassadør Robert S. Ford nylig i en analyse.

5 Iran har fokus andre steder

Assads støttespillere i Teheran har mye annet på tapetet. Houthi-opprørerne i Jemen antas å være sponset av Iran. I Irak er landet involvert i sjiamilitsenes kamp mot Den islamske staten. Samtidig er landet i sluttføringen av en atomavtale med stormaktene, en avtale som kan sette fart i en blytung økonomi. Ifølge AP kan Assad uansett bare regne med Iran i den tungt befolkede korridoren som går fra sør for Damaskus opp til Homs og ut mot Middelhavet.

Rustum Ghazaleh var sjef for et syrisk etterretningsorgan, men døde i april. Dødsfallet er ikke kunngjort av syriske myndigheter.

6 Uro i den indre krets?

Syria har fire hemmelige politietater. Sjefene for to av dem, Rustum Ghazaleh og Rafiq Shehadeh, har fått sparken. Ryktene går om at Ghazaleh mislikte avhengigheten av Iran og ble slått til døde av Shehadehs livvakter. I fjor høst rømte også Assads fetter Hafez Makhlouf, som hadde en lignende stilling, til Russland eller Hviterussland. Hjemme i Latakia ble Munther al-Assad, et fremstående medlem av familien, nylig arrestert. — Slike tegn på seriøs dissens er uvanlig og vesentlig, skriver Robert S. Ford.

President Bashar al- Assad under et intervju med BBC i februar. Foto: SANA/AP/NTB Scanpix

7 På glid i samtaler

I fjor nektet regimet i internasjonale samtaler å gå inn i politiske diskusjoner. I to nye runder i Moskva i vinter har de vært mindre uvillige. FNs Syria-utsending har invitert til samtaler i Genève i mai, men det er foreløpig usikkert hvem som vil delta, på hvilket nivå og på hvilken måte.

Den amerikanske kommentatoren Walter Russell Mead, professor ved Yale-universitetet, tror at det syriske folk også i fortsettelsen vil være krigens største tapere. Han mener dette er blitt en overlevelseskrig for mange av deltagerne, blant andre Assads folkegruppe alawittene. Han tror ikke vi har sett det verste i denne krigen ennå.

— Alawittene og deres allierte frykter at deres fiender vil utrydde dem om de taper og de er villige til å massakrere sine motstandere hvis det er det som skal til, skriver han i tidsskriftet The American Interest.

 1. Les også

  Alternativ til dødsseilas: Et liv på gaten i Istanbul

 2. Les også

  Saudi-Arabia lar Jemen blø

 3. Les også

  Fire personer drept på Israels grense mot Syria

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Eksperter tror Assad har lagt en ny slagplan etter Aleppo-seieren

 2. VERDEN

  Aleppo-flukten går til det som kan bli Syrias nye slagmark

 3. VERDEN

  Emir (2) ble drept av en granat. Nå advarer Tyrkia om at fredsprosessen i Syria er truet.

 4. VERDEN

  Russerne trapper ned i Syria

 5. VERDEN

  Fred eller katastrofe i Syria – slik kan tre menn skape historie i dag

 6. VERDEN

  Fem år etter at opprørere tok kontroll over byen, inntar Assads styrker by i nord