Verden

Angrep med bil er velkjent IS-metode

Terroren i London minner om angrepene i Nice, Berlin og Ohio.

Fronten på lastebilen som kjørte inn på markedet i Berlin i desember. 12 mennesker ble drept. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Scanpix

 • Christina Pletten
  Christina Pletten

Gjerningsmannen i terrorangrepet ved det britiske parlamentet meide ned skolebarn og politifolk med bil, før han gikk til angrep på en politimann med kniv.

Det har tidligere vært en rekke terrorangrep med bil og håndvåpen det siste året.

I de fleste tilfellene har IS tatt på seg ansvaret, men metoden har også vært brukt av terrorister i blant annet Israel, og tidligere i flere angrep i Frankrike.

Direktøren for det anerkjente Site Intelligence Group, Rita Katz, skriver på Twitter at metoden er «i overensstemmelse med instrukser for angrep publisert av IS».

IS har foreløpig ikke tatt på seg ansvaret for angrepet ved parlamentet i London, og motivene til gjerningsmannen er ikke kjent.

Katz poengterer også at det ikke er noen tegn til organisert mediefremstøt fra IS i forbindelse med London-angrepet, slik det var i Paris og Brussel.

Bouhlel tok flere selfier med lastebilen han hadde leid for å bruke den som terrorvåpen på den franske nasjonaldagen i Nice i sommer.

Massakrene i Nice og Berlin

Massakren i Nice er det dødeligste bilangrepet utført av IS. Mohammed Lahouaiej-Bouhlel drepte 87 personer og skadet over 400 med en lastebil på den franske nasjonaldagen i fjor sommer. Bouhlel kjørte to kilometer før han ble drept av politiet.

Like før jul i fjor kjørte tunisieren Anis Amri inn i en folkemengde på et julemarked i Berlin. Amri hadde kapret en svart Scania-lastebil som var lastet med stål og tatt livet av den 37 år gamle polske sjåføren. Deretter angrep han Breitscheidsplatz i Berlin. 12 personer ble drept.

Terroristen klarte å rømme, og ble skutt og drept flere dager senere av politi i Italia.

 • Her er siste nytt. Dette vet vi og dette vet vi ikke om angrepet i London.

Angrep med bil i Ohio

Et IS-angrep som fikk mindre oppmerksomhet, men som fulgte samme oppskrift, fant sted i USA i november. En ung somalier kjørte inn i en folkemengde på Ohio State University. Amerikanske myndigheter har beskrevet hendelsen som et terrorangrep, og IS tok på seg ansvaret.

Abdul Razak Ali Artan (18) hoppet ut av bilen og angrep med kniv etter å ha meid ned folk i et overgangsfelt. Han ble skutt og drept av en sikkerhetsvakt som tilfeldigvis var på stedet. 11 personer ble skadd i angrepet.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve og tidligere statsminister Jean-Marc Ayrault (3rdR) ser på varebilen som ble brukt i angrepet på julemarkedet i Nantes i 2014. Foto: REUTERS

Tidligere bilangrep i Frankrike

Det har vært minste tre angrep med bil tidligere i Frankrike: Et julemarked ble angrepet med bil i 2014, da en hvit varebil pløyde inn i folkemengden. En person ble drept. En mentalt forstyrret mann kjørte inn i en folkemengde i Dijon, også i 2014. Han ropte «Allah er stor» på arabisk under angrepet. 13 personer ble såret.

I 2015 kjørte Yassin Salhi inn i en gassfabrikk med en varebil. Han utløste en eksplosjon, men ingen omkom. Før bilangrepet hadde han halshugget sjefen og hengt hodet hans opp på et gjerde. Salhi ble dømt for terror, og IS påtok seg ansvaret.

Detaljert oppskrift

Angrep med bil og håndvåpen har vært brukt av IS ved mange anledninger det siste året.

En artikkel i IS’ magasin fra i høst inneholdt en oppskrift for hviordan man kunne utføre terror med bil. Terrororganisasjonen beskriver store lastebiler med tung frakt som det ideelle kjøretøy for angrep. Biler er den beste og mest effektive metoden for å drepe store mengder mennesker, skriver IS-bladet, som gir detaljert instruks om hvilke egenskaper kjøretøyet bør ha for å «knuse flest mulig ofre».

fire soldater ble drept av et lastebilangrep i Jerusalem i januar. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB Scanpix

Jerusalem rammet

I januar kjørte en lastebil inn i en gruppe soldater i Jerusalem. Fire soldater ble drept på stedet. 17 andre ble såret. Statsminister Benjamin Nethanyahu sa etterpå at angriperen var en IS-sympatisør. Senere tok en palestinsk gruppe på seg ansvaret.

England har også opplevd angrep med bil tidligere, da soldaten Lee Rigby ble overkjørt og deretter drept med machete i London i 2013.

Les mer om

 1. Terror
 2. Jerusalem
 3. Nice
 4. Berlin
 5. Frankrike
 6. London
 7. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Hundrevis drept i terrorangrep på europeisk jord de siste to årene

 2. VERDEN
  Publisert:

  De er fiender. Men høyreekstreme og islamistiske terrorister tenker likere enn de tror.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Kinesisk familiefar drept av politiet i Paris

 4. VERDEN
  Publisert:

  Rekordmange mexicanere forsøker å ta seg til Canada

 5. VERDEN
  Publisert:

  Frankrikes innenriksminister går av etter at han granskes for å ha ansatte sine døtre

 6. VERDEN
  Publisert:

  Ny presidentordre: Trump vil ha arbeidsplasser – ikke klimatiltak