Verden

Her bor over 13.000 migranter i gjørme, mens Europas ledere avgjør deres skjebne

I morgentåken etter en regntung natt bærer denne flyktningen barnet sitt i Idomeni, nær grensen mellom Hellas og Makedonia.

I natt har regnet fosset ned på grensen mellom Makedonia og Hellas. Dermed må flyktningene og de andre migrantene i «Europas propp» bo i et gjørmehav mens skjebnen deres avgjøres på EUs toppmøte.

  • Lorns Bjerkan

Det skal nå bo mellom 13.000 og 14.000 flyktninger og andre migranter i og rundt Idomeni, ifølge nyhetsbyrået AP. Idomeni er en grenseby i Hellas nær Makedonia.

Her har det hopet seg opp siden Makedonia for to uker siden strammet kraftig inn på hvor mange migranter de skal slippe inn i landet.

Flyktningene og andre migranter bor i midlertidige teltleirer i grensebyen, hvor tilgangen på mat er liten og hvor det knapt finnes husly.

  • Aviser om EU-toppmøtet: De vil vedta at Balkan-ruten skal stenges

Skjebnen avgjøres på overtid

Natt til tirsdag har det vært kraftig nedbør i området. Ferske bilder fra nyhetsbyråene og i sosiale medier viser telt som står i dammer og gjørmehav, som følge av regnværet i Hellas. Også utover i uka er det meldt nedbør, ifølge værtjenesten AccuWeather.

Samtidig som forholdene forverrer seg i Idomeni, er statsledere i EU og Tyrkia samlet for å prøve å finne en løsning på flyktningekrisen.

Forholdene forverrer seg for migranter, som håper å få krysse grensen inn til Makedonia.

På overtid natt til tirsdag ble EU-landenes siste forsøk på å løse flyktningekrisen forlenget, etter at møtet hadde pågått i 12 timer. Derfor fortsetter diskusjonene i dag, tirsdag. En løsning som har vært diskutert har vært å sende de som står fast i Hellas rett tilbake til Tyrkia.

Hoper seg opp

Også tidligere har medier beskrevet at regn og fallende temperaturer gjør situasjonene verre for flyktningene på grensen til Makedonia, blant dem Deutsche Welle.

Til grensen kommer stadig nye flyktninger og andre migranter. Samtidig hoper det seg også opp andre steder i Hellas, fordi flyktninger slår leir mens de venter på siste nytt om hva som skjer med dem og om det er mulig å komme seg til Tyskland ved å gå Balkan-ruten.

En flyktning prøver å varme seg tirsdag morgen, etter en natt med mye regn i Idomeni.

Totalt skal det være 36.000 flyktninger og andre migranter som er strandet i Hellas, ifølge AP.

Siden grensen ble stengt har det flere ganger vært protestaksjoner på grensen. Blant annet har desperate flyktninger prøvd å komme seg forbi sperringene som forhindrer dem i å komme inn i Makedonia.

Les flere saker vi har skrevet om situasjonen på grensen mellom Makedonia og Hellas:

10.000 flyktninger strandet ved grensen mellom Hellas og Makedonia

Les mer om

  1. Flyktninger
  2. Migrantkrisen i Europa