Verden

Aung San Suu Kyi slipper ikke fri

Myanmars høyesterett avviser anken mot forlengelse av fredsprisvinnerens husarrest.

Den burmesiske opposisjonslederen Aung San Suu Kyi forblir innesperret av militærjuntaen. Foto: FOTO:AP

 • Elisabeth Rodum

Les også :

Opposisjonslederen i Burma, Aung San Suu Kyi, får ikke opphevet sin langvarige husarrest. Avgjørelsen betyr trolig at hun ikke får delta i høstens planlagte valg i Burma.

Myanmars høyesterett avviste fredag anken fra Suu Kyis advokater, som varsler at avgjørelsen vil bli anket direkte til militærjuntaen som styrer Burma.

— Ikke overrasket

— Hvis valget senere i år skal ha troverdighet og legitimitet, må alle de ulike politiske meningene kunne legges fram for velgerne, sier Storbritannias Burma-ambassadør til Reuters etter at avgjørelsen ble kjent.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som leder Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, er skuffet, men ikke overrasket over beslutningen.

— Poenget fra juntaen da de satte henne inn igjen, var helt klart å holde henne inne til etter valget, slik at hun ikke kunne spille noen rolle i valgkampen, sier han til NTB.

— Jeg har liten tro på at hun blir løslatt før valget, fordi juntaen frykter Aung San Suu Kyi. Hun har fortsatt stor støtte og er symbolet for opposisjonen, og juntaen vil ikke risikere å ha henne ute i arbeid før et valg.

Liten tro på demokrati

Regimets kritikere mener valget vil befeste jerngrepet militærjuntaen har hatt om landet de siste ti årene, siden grunnloven garanterer representanter for det burmesiske militæret 25 prosent av plassene i nasjonalforsamlingen.

I august i fjor ble Suu Kyis husarrest forlenget med 18 måneder. Årsaken var at hun hadde gitt husly til en ukjent amerikaner som hadde svømt over en innsjø og uinvitert tatt seg inn til henne.

Nobelprisvinneren har sittet i fengsel og husarrest det meste av de siste 20 årene.

64 år gamle Suu Kyi er leder av NLD, som vant en stor seier sist gang det ble holdt valg i Burma i 1990, men valgresultatet ble ikke godkjent av militærstyret.

 1. Les også

  «Jeg er ikke enig med noe parti»

 2. Les også

  Burma benåder Suu Kyis «gjest»

 3. Les også

  Aung San Suu Kyi funnet skyldig

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Amnesty trekker tilbake æresprisen til Aung San Suu Kyi

 2. VERDEN

  De er fengslet for å ha avslørt myndighetenes massedrap. Nobelprisvinneren lar dem sitte der.

 3. VERDEN

  Kina legger press på Myanmar om kraftutbygging

 4. DEBATT

  Hvor langt skal vi la det gå i Myanmar? | Aysha Kavtarova

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Aung San Suu Kyi har sviktet rohingyaene

 6. POLITIKK

  Bondevik kritiserer fredsprisvinner for å gjøre for lite mot overgrep