Angrep mot Kongressen i USA. Én politimann er død, mens én er skadet. Gjerningspersonen er også død.

William F. Evans, en politimann med 18 års erfaring, ble drept. 25 år gamle Noah Green fra delstaten Indiana er identifisert som gjerningsmannen.

Politimenn fra US Capitol Police står ved en bil som kjørte rett inn i politiets sperring.

En bil kjørt fredag inn i en politisperring nær Kongressen i Washington i USA. Bilføreren kom deretter ut av bilen og gikk til angrep på politiet med en kniv. To politikilder sier til AP at gjerningsmannen knivstakk den ene politimannen.

Gjerningsmannen ble deretter skutt av sikkerhetsmyndighetene og er død.

– To polititjenestemenn ble skadet og den ene er død av skadene, opplyste Yogananda Pittman, fungerende sjef for Capitol Police, under en pressekonferanse som ble sendt direkte på TV.

Den drepte politimannen ble fredag kveld norsk tid identifisert som William F. Evans. Han hadde jobbet som politimann i 18 år. Den antatte gjerningsmannen er blitt identifisert som Noah Green (25) fra Indiana, en delstat i Midtvesten.

Gatene rundt Kongressbygningen, som også kalles Capitol, og flere av bygningene tilhørende Kongressen er blitt stengt. Ingen politikere var tilstede i Kongressen da angrepet skjedde, siden det er påske.

– Det ser ikke ut til å være tilknyttet til terrorisme, men vi fortsetter selvfølgelig å etterforske, sa Robert Contee, fungerende sjef for Metropolitan Police i Washington D.C.

Politiet opplyste at de ikke vet hva som motiverte gjerningsmannen og de identifiserte ham ikke.

Politi og brannmenn står i nærheten av en bil som kjørte inn i en sperring ved Capitol Hill.

Skjedde 100 meter fra kongressbygningen

Politistyrken som har ansvaret for sikkerheten rundt Kongressen, US Capitol Police, meldte rett før klokken 20.00 norsk tid på Twitter at noen kjørte en bil inn i to av deres politimenn. Det skjedde på nordsiden av Capitol ved innkjøringen fra Constitution Avenue.

Dette er cirka 100 meter fra selve kongressbygningen.

Alle tre, altså både de to politimennene og gjerningsmannen, ble sendt til sykehus, meldte USCP på Twitter.

Senere er det altså blitt bekreftet av politiet at den ene av de to polititjenestemennene og den mistenkte gjerningspersonen begge er døde.

President Joe Biden har beordret at flagg i Det hvite hus skal fires til halv stang fram til 6. april for å ære politimannen som ble påkjørt og døde utenfor Kongressen.

– Jill og jeg er sønderknust over angrepet mot en sikkerhetspost på Kongressens område, der betjent William Evans ble drept og hvor en annen betjent kjemper for sitt liv, sier Biden, som på vegne av seg selv og førstedamen sender sine kondolanser til Evans' familie.

Fryktet nye angrep på Capitol

Det har vært stor oppmerksomhet om sikkerheten ved Kongressbygningen etter at den ble stormet av Donald Trumps tilhengere den 6. januar. Amerikanske myndigheter har holdt muligheten åpen for at det kunne komme nye angrep mot bygningen som huser USAs lovgivende forsamling.

Det er først de siste ukene at sikkerhetsmyndighetene har begynt å ta ned et høyt gjerde med piggtråd som ble satt opp rundt Capitol etter hendelsene den 6. januar.

Flere titalls soldater fra Nasjonalgarden, som har vært ved Capitol siden stormingen i januar, ble utplassert rundt Kongressen etter bilangrepet. Kledd i utstyr som er egnet til å slå ned demonstrasjoner, jogget de i kolonner ut til ulike steder rundt Capitol, melder Reuters.

Siden det er påskeferie i USA, var hverken medlemmene av Senatet eller Representantenes hus tilstede i Washington.


Få med deg den ukentlige podkasten Aftenpodden USA. Den har nå egen feed i Itunes og Spotify. Søk og abonner på «Aftenpodden USA» der du hører på pod.