Verden

Trump har bare 6 prosent av delegatene han trenger

Her taler Donald Trump til sine tilhengere etter at han tirsdag ble kåret til vinneren av det republikanske nominasjonsvalget i Nevada. -Vi vinner, vinner, vinner landet, sa Trump.

Donald Trump går fra seier til seier, men har bare 80 av de 1237 delegatene har trenger for å vinne.

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Likevel tyder mer og mer på at Donald Trump kan avgjøre nominasjonskampen til sin fordel på «Supertirsdagen» i neste uke.

I ørkenstaten Nevada vant Donald Trump tirsdag sin største seier så langt. Men delegatmessig har Trump en lang vei å gå før han kan bli den republikanske presidentkandidaten. For å bli nominert som republikanernes presidentkandidat trengs støtte fra flertallet av delegatene på landsmøtet i slutten av juli, som holdes i industribyen Cleveland i delstaten Ohio. Der møter 2472 landsmøtedelegater.

For å få et flertall trengs dermed 1237 delegater. Hensikten med nominasjonsvalgene, som startet i Iowa 1. februar, er å velge delegater til landsmøtet.

Selv om milliardæren Donald Trump (69) med 45,9 prosent i Nevada tirsdag vant sin største seier så langt, fikk han bare 12 nye delegater. Florida-senatoren Marco Rubio (44) på annenplass fikk fem delegater med 23,9 prosent, mens Texas-senatoren Ted Cruz (45) også fikk fem delegater med tredjeplass og 21,4 prosent.

Er du redd for at Donald Trump kan bli den republikanske presidentkandidaten. Det er mange republikanere også.

Les også

Trump skremmer vannet av flere republikanere i Sør-Carolina

Kan sikre nominasjonen tirsdag

Fra før av hadde Trump 68 delegater, Cruz 11 delegater og Rubio 9. Målt i antall delegater har Trump dermed bare 6 prosent av antallet han trenger for å bli nominert.

Delegatmessig har dermed Trump en lang vei å gå før han sikrer seg seieren. Men til tross for det tror USA-eksperten Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, at Trump i praksis kan sikre seg nominasjonen allerede førstkommende tirsdag.

Da er den såkalte Supertirsdagen, med hele 13 nominasjonsvalg.

— Hvis det går slik meningsmålingene sier, så vinner han alt med unntak av Texas, sier Melby til Aftenposten.

Hverken sover, drikker eller røyker:

Les også

Trump sover bare 3-4 timer hver natt

— Jeg er blitt velsignet med gode gener:

Les også

Trumps lege: Blir den friskeste president noensinne

Hele 595 delegater, 24 prosent av alle delegater totalt, er i vinnerpotten på tirsdag. Melby tror at Trump kan sikre seg 300–350 av disse delegatene.

— Jeg tror vi onsdag kan våkne opp til en situasjon hvor han er uslåelig, sier Melby.

Voldsom valgvind kan avgjøre

En av grunnene til det er at Trump, med tre seiere på rad nå i New Hampshire, Sør-Carolina og Nevada, har en voldsom valgvind i seilene. All erfaring viser en slik medvind er vanskelig å snu.

— Det å vinne er den sikreste veien til økt oppslutning, sier Melby.

Mener det er 68 prosent sjanse for Trump-seier

Det er ingen tvil om hva det store bettingbyråene mener. For øyeblikket mener Predictwise, en realtids analyse av bettingbyråer og meningsmålinger, at det er nesten 70 prosent sjanse for at Trump blir nominert. De mener den er 30 prosent for Rubio og bare 1 prosent for Cruz.

Grunnen til at Trump ikke leder i Texas, den nest største staten i USA, er at det er hjemstaten til Cruz. Men ledelsen er krympende, og i øyeblikket er den i gjennomsnitt rundt 9 prosentpoeng. Det er ikke en betryggende ledelse, og Melby utelukker på ingen måte at Trump også kan vinne Texas. I så fall tror han det kan være helt slutt for utfordrerne.

— Da er mitt tips at partiet avfinner seg med det uunngåelige, sier Melby.

En helt fersk måling, som ikke er med i gjennomsnittlige beregningen, viser at ledelsen til Cruz har krympet ytterligere. Der har Cruz 29, Trump 28 og Rubio 25.

- Partieliten river seg i håret

Men det vil være en stor kamel å sluke for partieliten, som på ingen måte ønsker seg Trump. Han er slett ikke en standardbærer for de tradisjonelle verdiene til det republikanske partiet, men mer en høyredreid populist.

— Jeg er sikker på at de i partieliten nå river seg i håret, sier Melby.

Den unge Florida-senatoren Marco Rubio, som er sønn av cubanske innvandrere, er favoritten til den amerikanske partieliten.

Partieliten ønsker seg en mer tradisjonell og moderat republikaner, men har slitt med å samle seg om en felles kandidat i et spredt heat. Nå virker det som det blir Rubio, som med sin cubanske bakgrunn er godt posisjonert for å sikre seg stemmene til den neste største folkegruppen – hispanics.— Tiden går ifra Rubio, han må begynne å vinne, sier Melby.

Aftenpostens lederartikkel fra lørdag om republikanernes nominasjon:

Les også

Aftenposten mener: De moderate må samle kreftene

Aftenpostens kommentator spådde etter Iowa dette :

Les også

Rubio setter tonen | Frank Rossavik

Splittet landsmøte kan være siste sjanse til å stoppe Trump

Han tror at det kanskje mest realistiske alternativet for å stoppe Trump nå er at ingen av kandidatene får flertall etter den første avstemmingen på landsmøtet som starter 18. juli. Da oppstår det et splittet landsmøte, og da åpnes det for alle mulige former for hestehandel.

— Man kan stå igjen med at det er det eneste alternativet for å stoppe Trump, sier Melby.

Til og med en kandidat som ikke deltok i nominasjonsvalget, som Mitt Romney, kan i teorien da bli nominert. De som kan få en sentral rolle er de såkalte superdelegatene, som republikanerne har rundt 168 av. Den siste gangen det var splittet landsmøte var i 1952, for demokratene. Men det var nære på både i 1968 og 1976 for republikanerne. Da hadde ingen av kandidatene flertall i det landsmøtet startet.

Twitter: @StDyrnes

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook

Les mer om

  1. USA-valget 2016