Verden

Ny bok: Trump innrømmer bevisst villedning om koronaviruset

President Donald Trump dysset bevisst ned hvor farlig koronaviruset var, ifølge en ny bok fra gravejournalisten Bob Woodward.

President Donald Trump under et valgkampmøte på Smith Reynolds Airport tirsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

  • NTB
  • Marianne Stensland
    Journalist

Boka har fått tittelen «Rage» (Raseri). Onsdag publiserte både Washington Post og CNN utdrag fra boken.

Ifølge den kjente gravejournalisten har Trump fortalt ham at han visste at koronaviruset var livstruende og langt farligere enn en vanlig influensa.

– Du bare puster inn luft og det er slik det overføres. Så det er en svært vanskelig en. Det er en veldig kinkig en. Den er også mer dødelig enn en hard influensa, sier Trump i et intervju med Woodward 7. februar.

Deretter legger han til at «dette er dødelige greier».

I offentligheten valgte han imidlertid å gi en helt annen fremstilling. Blant påstandene var at koronaviruset ikke var noe verre enn en vanlig influensa, at det snart kom til å forsvinne og at myndighetene hadde det under full kontroll.

Erkjente nedtoning

Noen uker senere innrømmet han overfor Woodward at han forsøkte å fremstille viruset som mindre farlig enn det var.

– Jeg ønsket alltid å tone det ned. Jeg liker fortsatt å tone det ned, fordi jeg ikke vil skape panikk, sa han i et intervju 19. mars.

Pressetalskvinne Kayleigh McEnany i Det hvite hus sier onsdag at Trumps eneste motiv var å få folk til å føle seg trygge.

– Det er viktig å uttrykke tillit, det er viktig å uttrykke ro. Presidenten har aldri løyet til den amerikanske offentligheten om covid, sier hun.

Biden: – Han løy bevisst og villig

Bare timer etter at detaljer fra Woodwards bok ble kjent, anklaget demokratenes presidentkandidat Joe Biden Trump for å ha sveket det amerikanske folk «på liv og død», skriver CNN.

– Han visste det (at viruset var farligere enn han hevdet, journ.anm.) og underspilte det med vilje. Verre, han løy for det amerikanske folket. Han løy bevisst og villig, sa Biden, under et møte i Michigan onsdag.

Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, sier til MSNBC at hun mener Trumps utsagn illustrerer to ting: At han ikke visste hvordan han skulle takle situasjonen og hans forakt for og avvisning av vitenskap.

«Bare nok et planlagt politisk mord»

Trump har ifølge Fox News omtalt Woodwards bok som «bare nok et planlagt politisk mord».

– Du kan ikke vise at du har panikk, sa Trump da han fikk spørsmål om kommentarene sine.

Presidenten får støtte av blant annet Karl Rove, republikaner og tidligere rådgiver for president George W. Bush.

– Enhver president blir med på en Bob Woodward-bok og gir en rekke intervjuer før han senere angrer på det, og dette er antagelig et slikt tilfelle, sa Rove onsdag til programleder Harris Faulkner.

For ros til ris

Trump insisterte lenge på at han ikke ville bruke munnbind. Den første gangen han hadde på seg munnbind offentlig, var i juli.

Under utbruddets første fase roste han også Kinas håndtering, før han gikk over til å anklage Kina for å ha latt viruset spre seg til resten av verden.

USA er det landet i verden som er hardest rammet av koronapandemien. Antall koronarelaterte dødsfall er snart ventet å passere 200.000.

Trump har gjentatte ganger uttalt at hans håndtering av utbruddet har vært en suksess, blant annet ved å vise til at han tidlig besluttet å forby innreise for folk som kom fra Kina og fra hardt rammede land i Europa.

Meningsmålinger viser imidlertid at to av tre amerikanerne er misfornøyde med Trumps håndtering.

Les tidligere USA-korrespondent Christina Plettens intervju med Bob Woodward:

Les også

  1. Alle presidentens løgner

Les mer om

  1. USA-valget 2020
  2. Koronaviruset
  3. Donald Trump