Mistenkt for drap i Tyskland, pågrepet på norsk asylmottak

En 20 år gammel mann fra Guinea, som er mistenkt for å ha drept en 33 år gammel kvinne i Schermbeck i Tyskland i juli, er pågrepet på et asylmottak i Østfold.

  • Jostein Ihlebæk
  • Kristine Grue Langset
Tysk politi offentliggjorde et bilde av Jessica Awara i forbindelse med etterforskningen.

Den 28. juli i år ble 33 år gamle Jessica Awara funnet livløs i sin leilighet i Schermbeck i Nordrhein-Westfalen i Tyskland.Den omfattende etterforskningen satt politiet på sporet av en tidligere venn av Awara, og det ble utstedt en internasjonal arrestordre på mannen. Tysk politi utlovet en dusør på 1500 euro til tips som kunne lede til at saken ble oppklart.

Guineaner

Nå, rundt to måneder etter at drapet fant sted, er en mann pågrepet i Norge, mistenkt for drapet, ifølge en pressemelding fra tyske politimyndigheter i Wesel, administrasjonshovedstaden i Nordrhein-Westfalen. Mannen er en 20-åring fra Guinea, som har søkt asyl i Norge.

— Vi kan bekrefte at mannen er blitt pågrepet på et asylmottak i vårt distrikt, sier kommunikasjonsrådgiver i Follo politidistrikt, Christina Ek, til Aftenposten.no.

20-åringen ble pågrepet på Mysebu asylmottak i Indre Østfold.

Tatt på asylmottak

Mannen dro mot Norge kort tid etter drapet i Tyskland, og etter det Aftenposten.no erfarer klarte politiet å spore hans reise mot Skandinavia ved hjelp av mobilnettet. Mannen ble pågrepet da norsk politi oppdaget at fingeravtrykket hans matchet etterlysningen fra den tyske drapssaken.

Ek forteller at pågripelsen var en bistandsoperasjon etter anmodning fra Kripos.

Advokat Tom Kåre Bratbak, som forsvarer 20-åringen, opplyser at mannen nekter skyld.

— Han hevder at han ikke har drept kvinnen, og er uenig i kjennelsen om varetekt, sier Bratbak til Aftenposten.no.

Varetektsfengslet

Pågripelsen skjedde torsdag i forrige uke. Lørdag ble han varetektsfengslet i fire uker av Heggen og Frøland tingrett, med begrunnelse i unndragelsesfare. Han er overført til Indre Østfold fengsel avdeling Eidsberg.

— Slik saken står nå, venter vi på en utleveringsbegjæring fra tyske myndigheter, og det kan av erfaring ta noe tid. Mannen må også selv samtykke til utlevering, legger Ek til.

Ifølge statsadvokaten i Duisburg vil mannen bli begjært utlevert fra Norge. Advokat Bratbak opplyser at klienten trolig vil motsette seg en utlevering til Tyskland.

— 20-åringen har frist 14 dager fra lørdag til å anke fengslingskjennelsen. Mens prosessen med utleveringsbegjæring fra Tyskland og norske myndigheters behandling av den foregår, vil det erfaringsmessig bli nødvendig å be om ny fengslingskjennelse, sier Johan Strand Moldestad, politiadvokat i Follo politidistrikt til Aftenposten.no.

Naboer varslet

Jessica Awara ble funnet klokken 22.40 onsdag 28. juli på soverommet. Ambulansepersonell konstaterte at hun var død.

Ifølge politiet var det naboer som varslet om drapet. De skal ikke ha sett 33-åringen på flere dager, og varslet derfor politi og redningstjenesten.

Awara, som opprinnelig kom fra Kamerun, hadde bodd i Schermbeck siden årsskiftet. Kvinnen bodde alene i leiligheten i flerfamiliehuset i Weseler Straße. Hun var godt likt i nabolaget, skriver avisen DerWesten.

Nabo Ernst Prumbohm (73) sier til avisen at han hadde lagt merke til at fjernsynet hennes hadde stått på sammenhengende i flere døgn i dagene før hun ble funnet. En lampe i et vindu ble heller aldri slukket. Han varslet huseieren og politiet rykket ut til adressen.

Rettsmedisinsk institutt slo fast at kvinnen skal ha blitt stukket til døde.

Siktede søkte opprinnelig asyl i Sveits, men har senere tatt seg til Tyskland, der han bodde sammen med en kvinne og søkte på nytt om asyl. I slutten av juli, etter drapet på Awara, dro han til Mysen i Østfold, der han igjen har bedt om å få innvilget asyl.